Εξασθένηση της ύφεσης στον μεταποιητικό κλάδο τον Ιούνιο

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 13:43
UPD:13:44
REUTERS/REGIS DUVIGNAU

Οριακή επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα καταγράφηκε τον Ιούνιο, καθώς η μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εξασθένησε σημαντικά.

Παρότι η ζήτηση των πελατών παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η επανέναρξη των εργασιών των πελατών και των βασικών αγορών εξαγωγών μετά την ελάφρυνση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας συνέβαλε στον όγκο των πωλήσεων. Επίσης, παρότι οι εταιρείες υπέδειξαν βραδύτερη μείωση της απασχόλησης, ορισμένες ανέφεραν ότι οι προσπάθειες μείωσης κόστους και η μειωμένη εισροή νέων παραγγελιών οδήγησαν σε περαιτέρω μείωση των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η επανεκκίνηση της οικονομίας τόνωσε την αισιοδοξία των κατασκευαστών.

Οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές χρέωσης, λόγω των προσπαθειών ενίσχυσης της ζήτησης δεδομένης της χαμηλότερης επιβάρυνσης κόστους.

Ειδικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Ύπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®)– έκλεισε στις 49.4 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή υψηλότερη από τις 41.1 μονάδες του Μαΐου και υπέδειξε σημαντικά βραδύτερη συρρίκνωση των συνολικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα σε σύγκριση με το ναδίρ του Απριλίου.

Η ασθενέστερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της βραδύτερης μείωσης της παραγωγής. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν οριακός και ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, πριν ενταθεί η πανδημία. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες ανέφεραν αύξηση της παραγωγής, η αύξηση συνδέθηκε γενικότερα με την επαναλειτουργία των εργοστασίων και των πελατών. Ωστόσο, οι προοπτικές για εξασθενημένη ζήτηση των πελατών οδήγησαν σε περαιτέρω γενικότερη μείωση. Η ασθενέστερη μείωση των νέων παραγγελιών συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της ζήτησης, καθώς ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι απέκτησαν νέους πελάτες.

Ωστόσο, η μικρή μείωση ήταν σε πλήρη αντίθεση με την έντονη αύξηση που παρατηρήθηκε στην αρχή του έτους, πριν κλιμακωθεί η πανδημία.

Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν επίσης οριακά τον Ιούνιο, με τον ρυθμό μείωσης να εξασθενεί καθώς, όπως αναφέρθηκε, οι πελάτες από το εξωτερικό άνοιξαν και πάλι. Η ασθενέστερη ζήτηση των πελατών και το πολύμηνο κλείσιμο των εταιρειών οδήγησαν πολλές εταιρείες στη συνεχόμενη μείωση των θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους λόγω της ύπαρξης πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού.

Παρότι τα εργοστάσια άνοιξαν και πάλι, πολλές εταιρείες ανέφεραν ότι η αύξηση της παραγωγής συνδέθηκε, εν μέρει, με την κάλυψη των εργασιών σε εκκρεμότητα. Ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε έντονα, μολονότι με ασθενέστερο ρυθμό. Οι ελπίδες για επιστροφή των νέων παραγγελιών σε προπανδημίας επίπεδα, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η απόκτηση νέων πελατών αύξησαν τα επίπεδα αισιοδοξίας μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών, η πρώτη ένδειξη θετικού κλίματος μετά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης ήταν ελαφρά κάτω από το μέσο όρο που επί μακρόν καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας, ωστόσο παρέμεινε αισθητά κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα μέσα στο 2020.

«Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας άρχισε να βγαίνει από το χάος της πανδημίας»

«Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας άρχισε να βγαίνει από το χάος της πανδημίας τον Ιούνιο, καθώς η συρρίκνωση της παραγωγής επιβραδύνθηκε με οριακό ρυθμό» σχολίασε η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Ύπευθύνων Προμηθειών PMI.

Όπως εξήγησε η ίδια, το άνοιγμα και πάλι των εργοστασίων, των πελατών και της ευρύτερης οικονομίας συνεισέφεραν στη σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αναφέρουν γενικά εξασθενημένη ζήτηση, ενώ η παραγωγή υποστηρίχθηκε εν μέρει από τη διεκπεραίωση των ανεκτέλεστων εργασιών.

«Μολονότι ιδιαίτερα ασθενέστερη από ό,τι στο ξεκίνημα του 2020, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών βελτιώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο» σημείωσε, προσθέτοντας πως «η αισιοδοξία επέστρεψε, καθώς οι εταιρείες αναμένουν αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος»

Παρόλ’ αυτά, όπως εκτίμησε η ίδια, «οι συνθήκες το 2020 θα παραμείνουν δύσκολες, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 8% μέσα στο έτος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα