Συνεχίζεται το ράλι του ευρώ

Και νέο ιστορικό ρεκόρ στα 1,4189
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2007 17:35

Νέα ιστορικά υψηλά για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση καταγράφει σήμερα η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικίας ενισχύουν το ενδεχόμενο για νέες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Αύγουστο σημείωσαν σημαντική πτώση κατά 8,3% έναντι του Ιουλίου, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση 5,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 17:19΄, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο διαμορφωνόταν στα 1,4159 δολάρια έναντι 1,4128 δολαρίων αργά χθες το βράδυ. Νωρίτερα, «σκαρφάλωσε» στα 1,4189 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Περαιτέρω ισχυροποίηση του ευρώ «βλέπει» η Eurobank

Η εξασθένηση του δολαρίου θα συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη του 2007, καθώς τα βραχυχρόνια επιτόκια θα μειώνονται και η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδύνεται, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank, στην τελευταία τους ανάλυση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, η υποτίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τη μείωση της διαφοράς των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας την ίδια περίοδο. Η ισοτιμία ευρώ έναντι του δολαρίου έχει σπάσει ήδη το φράγμα του 1,41 το Σεπτέμβριο και αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank μέσα στους επόμενους μήνες να φτάσει το 1,45.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η μεταβλητότητα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την επίδραση της πιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία έχουν πυροδοτήσει τη μείωση της μόχλευσης και των επενδυτικών θέσεων σε αγορές υψηλού κινδύνου. Η εκτίμηση της Eurobank είναι ότι η μεταβλητότητα στην αγορά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για σημαντικό χρονικό διάστημα εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, η επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρικών κερδών κατά τη διάρκεια του τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2007 και σε σταδιακή ανάκαμψη κατά το δεύτερο ήμισυ του 2008. Η αρνητική πορεία των εταιρικών κερδών θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τις εταιρίες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς αυτές εξαρτώνται περισσότερο από τον εγχώριο οικονομικό κύκλο.

Καθώς η επιβράδυνση της κερδοφορίας θα πλήττει περισσότερο τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης από ό,τι τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και η πιθανότητα μιας ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας αυξάνεται, η σχετική ανάλυση εκτιμά ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης θα ξεπεράσουν σε απόδοση τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Κατά συνέπεια, οι αναλυτές προτείνουν αύξηση θέσεων σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και μείωση θέσεων σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης για την αντιστάθμιση του κινδύνου μιας σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες σε μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες συνήθως τείνουν να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τις μετοχές αξίας όταν η οικονομία επιβραδύνεται.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα