Συνέχισαν την άνοδο

Νέα μείωση του κόστους δανεισμού αναμένουν οι αγορές
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007 00:01
UPD:00:03

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές θεώρησαν ότι η ανακοίνωση αποθαρρυντικών στοιχείων για τις πωλήσεις ακινήτων στις ΗΠΑ θα δώσουν κίνητρο στη Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού.

Στο επίκεντρο της ανόδου στην Ευρώπη βρέθηκαν εταιρείες που αποκομίζουν μεγάλο μέρος των κερδών τους από την αγορά των ΗΠΑ, όπως η Siemens και η Porsche.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρήκαν επίσης έρεισμα στα θετικά νέα για την απασχόληση στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησε το Σεπτέμβριο, πέραν του προβλεπόμενου, στο 8,4%, καθώς η γερμανική οικονομία ανεβάζει ταχύτητες.

Μεγάλη άνοδο σημείωσε και η μετοχή της Northern Rock, μετά από δημοσίευμα της Daily Telegraph, ότι η JC Flowers & Co έλαβε άδεια για να εξετάσει τα βιβλία της τράπεζας ύστερα από προσφορά εξαγοράς που έκαναν στην τράπεζα.

Οι εθνικοί δείκτες ενισχύθηκαν στα 16 από τα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα χρηματιστήρια της Ελλάδας και της Ιταλίας, στα οποία εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,83%, στις 6.486,40 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 κέρδισε 0,75% στις 5. 733,37 μονάδες. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,64%, στις 7.853,79 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η παρατεταμένη ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας, που διαχέεται σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, δεν μπορεί να παραβλεφθεί από τη Fed, η οποία ίσως προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου του δολαρίου, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, το Αύγουστο, υποχώρησαν πέραν του προβλεπόμενου, ενώ οι τιμές τους έκαναν τη μεγαλύτερη βουτιά από το 1970.

Οι προοπτικές για την αγορά real estate είναι σαφώς δυσοίωνες, καθώς οι όροι δανεισμού έχουν καταστεί αυστηρότεροι, μετά την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

Οσον αφορά άλλα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 2,41%, στις 16.832,22 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα