UniCredit- Ελλάδα: Πόσο βαθιά θα είναι η «βουτιά» σε τουριστικά έσοδα και ΑΕΠ

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 14:06
UPD:14:58
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ελαφρώς πιο αισιόδοξες σε σχέση με πριν από έναν μήνα, αλλά από τις πλέον ζοφερές μεταξύ των διεθνών οίκων, είναι οι νέες προβλέψεις της UniCredit για την ελληνική οικονομία. Η ιταλική επενδυτική τράπεζα εστιάζει στην μεγάλη εξάρτηση του ΑΕΠ από τον τουρισμό και προειδοποιεί για απώλεια του 50% των τουριστικών εσόδων φέτος, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί επισκέπτες από το εξωτερικό με αυστηρούς όρους ασφάλειας. 

Είναι σαφές πως το εφετινό καλοκαίρι και η τουριστική εμπειρία θα είναι πολύ διαφορετικά από κάθε άλλη χρονιά. Η μάχη που έχουν να δώσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι σκληρή για να συγκρατήσουν έστω ένα μέρος των εσόδων. Η Unicredit πιστεύει ότι θα εξασφαλίσουν το ήμισυ. Όπως εξηγεί ήδη έχει χαθεί η ανοιξιάτικη σεζόν, που στη χώρα μας καλύπτει περί το 25% των τουριστικών εισπράξεων, ενώ και ο πρώτος θερινός μήνας ήταν εξαιρετικά υποτονικός. Η δυναμική θα αναπτύσσεται σταδιακά από τον Ιούλιο. Υπάρχουν πάντως κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη ζήτηση από το εξωτερικό, που μένει να φανεί εάν θα μεταφραστούν και σε πρακτικά αποτελέσματα.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατη δική της έκθεση η ΕΥ είχε υπολογίσει την εφετινή ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό στα 10 δισ. ευρώ. Σημείωνεται ότι ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7%-44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Οι ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.  

Με τον τουρισμό να δέχεται ισχυρό πλήγμα, αλλά και τις εξαγωγές να βρίσκονται υπό πίεση η Unicredit βλέπει συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 16% το 2020. Η πρόβλεψη αυτή απέχει αρκετά από την εκτίμηση όχι μόνο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ή και της Κομισιόν, αλλά και από άλλων οίκων. Η Capital Economics για παράδειγμα βλέπει ύφεση 8% και η Citi συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,9%. H αρχική εκτίμηση της ιταλικής επενδυτικής τράπεζας ήταν πάντως ακόμη χειρότερη από τη σημερινή και έκανε λόγο για βουτιά 18,6% στο ΑΕΠ. Η αναθεώρηση οφείλεται στην καλύτερη των προβλέψεων πορεία του πρώτου τριμήνου. 

Για τη στήριξη της οικονομίας οι «ενέσεις» από την κυβέρνηση είναι συνεχείς.Όπως γράφει σήμερα η Ναυτεμπορική καθώς η χώρα μπαίνει στην 8η φάση απελεύθερωσης της οικονομικής δραστηριότητας από του ςπεριορισμούς που επέβαλε η πανδημία, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει μέτρα που θα διοχετεύσουν, άμεσα και έμμεσα, στην αγορά περί τα 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. 

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα