Από την έντυπη έκδοση
Ενώ η χώρα μπαίνει από σήμερα στην 8η φάση απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας από τους περιορισμούς που «επέβαλε» η πανδημία του κορονοϊού, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει μέτρα που θα διοχετεύσουν -έμμεσα και άμεσα- ρευστότητα στην αγορά της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ ή περίπου 2% του ΑΕΠ.
Διανύουμε μερικές από τις χειρότερες εβδομάδες των τελευταίων 30 ετών όσον αφορά την παραγωγή εθνικού εισοδήματος και στην κυβέρνηση οριστικοποιούν νομοθετικές διατάξεις και υπουργικές αποφάσεις που θέτουν σε εφαρμογή μέτρα όπως η 2η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η επιδότηση των εργαζομένων που κλήθηκαν να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, αλλά και η ρύθμιση οφειλών προς την εφορία που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown. Με τη 2η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προγραμματίζεται η διάθεση «ζεστού χρήματος» ύψους 1,4 δισ. ευρώ το αργότερο μέχρι τις 10-15 Ιουλίου.
Για την επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία «πράσινων» και «κόκκινων» δανειοληπτών, θα διατεθούν περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» έχει ήδη προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, ενώ μελετάται η επέκταση της διάρκειας επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών. Τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ θα «κοστίσει» η μείωση των συντελεστών υπολογισμού της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, ενώ οι ρυθμίσεις των φορολογικών υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με τουλάχιστον 220 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική