Σοφόν... το ασαφές: Τι κρύβει το φινάλε του εξαμήνου

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 07:00

Από την έντυπη έκδοση

*Πρώτη και σημαντική παρατήρηση για την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα είναι πως οι θεσμικοί, έχοντας αύριο το τέλος του μήνα και του εξαμήνου, πιθανά θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν, αν το επιτρέψει το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, μια ωραιοποίηση των επιδόσεων βασικών δεικτών και μετοχών του 25άρη. Η δεύτερη έχει να κάνει με το πρόσημο της μηνιαίας μεταβολής της αγοράς, καθώς τώρα υπάρχει μια πτώση της τάξης του 1,5%, που μπορεί να αλλάξει σε δύο συνεδριάσεις. Συνεπώς υπάρχουν σκοπιμότητες που πιθανά να αλλοιώσουν την αυθεντικότητα των εντολών που θα κυριαρχήσουν ως την Τετάρτη. Όταν, δηλαδή, θα έχουμε την είσοδο στον Ιούλιο και το τρίτο τρίμηνο. Εκτός της βουτιάς της περασμένης εβδομάδας για τους δείκτες, είχαμε και τη σημαντική υποχώρηση του μέσου ημερήσιου τζίρου, ο οποίος, από ανώτερος των 70 εκατ. ευρώ, πέρασε κάτω από τα 50.

*Σε αυτήν την τάση για μείωση της συμμετοχής αξίζει να προστεθούν οι πληροφορίες για γεγονότα στο άμεσο μέλλον, που θα τραβήξουν κεφάλαια από την αγορά. Εκτός της νέας ομολογιακής έκδοσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως 500 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται το ομόλογο της ΛΑΜΔΑ (350 εκατ. ευρώ) και πιθανολογείται η αναχρηματοδότηση του ευρωομολόγου (λήξεως 2021) της TITC (300 εκατ. ευρώ). Επίσης θα λειτουργήσουν εις βάρος της προσπάθειας για άνοδο οι αποκοπές μερισμάτων. Σήμερα (29/6) η ΚΑΡΕΛΙΑΣ (9,40 ευρώ ανά μετοχή) και τα ΕΛΠΕ (0,25 ευρώ), αύριο (30/6) η ΕΥΔΑΠ (0,38 ευρώ), ενώ την Τετάρτη η ΜΠΕΛΑ θα κόψει το υπόλοιπο μερίσματος (ύψους 0,062 ευρώ). Την Πέμπτη (2/7) οι ΕΕΕ, ΠΛΑΙΣ και ΙΝΤΕΡΚΟ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα (0,62, 0,02 και 0,36 ευρώ αντίστοιχα), ενώ την Παρασκευή (3/7) σειρά έχουν τα ΠΛΑΚΡ (0,365 ευρώ).

*Η διεθνής κεφαλαιαγορά έχει αρχίσει να προβληματίζεται αναφορικά με τις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών εν μέσω πανδημίας. Καθώς φάνηκε από το πλήθος των νέων κρουσμάτων, πως δεν την ξεφορτώνονται εύκολα κράτη που δεν χρησιμοποίησαν έγκαιρα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Ενώ είναι τα μόνα που περιορίζουν τη μόλυνση στα πρώτα στάδια της εμφάνισης της νόσου. Μεταξύ μας, η παραμονή των δεικτών στις αγορές των ΗΠΑ πολύ κοντά στα ανώτερα του βίου τους επίπεδα υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των αγοραίων στην έμπνευση της διοίκησης Τραμπ, γιατί αποδείχθηκε ικανή να προκαλεί ανακούφιση και θετικές προσδοκίες στους διαχειριστές κεφαλαίων. Τώρα που απέμειναν τρεις μήνες για να διαμορφωθεί η τάση ως τις προεδρικές εκλογές, όλοι περιμένουν πως θα «φροντιστεί» η αγορά μετοχών, που ο πρόεδρος θεωρεί τον καλύτερο δείκτη της επιτυχούς πολιτικής του στην οικονομία.

*Ενώ λοιπόν οι ελληνικές μετοχές είναι πολύ φθηνότερες, οι ξένοι θεσμικοί αγοράζουν αμερικανικές, συντηρώντας τους δείκτες με ετήσιες απώλειες που για τον S&P500 είναι 6,9% και για τον 25άρη 32,6%! Μέσα σε μία δεκαετία αυτή η ασυμμετρία θα διορθωθεί και θα είναι μακάριοι όσοι την έχουν εκμεταλλευθεί έγκαιρα. Αλλά ποιος νοιάζεται για τις αποδόσεις σε τόσο μακρινούς ορίζοντες, όταν η διάθεση για ρίσκο αλλάζει με τη ροή των ειδήσεων για τη νόσο, που με τη σειρά τους ειδοποιούν για το βάθος της ύφεσης, το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ας μην πάμε μακριά, ποιες ήταν πριν από την άρση των περιορισμών οι εκτιμήσεις για τη σεζόν των διακοπών φέτος. Πόσο άλλαξαν με την αναγγελία και πού έφθασαν τώρα που ανοίξαμε μεν, αλλά περιμένουμε σχεδόν ολομόναχοι.  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Αυτήν την εποχή η ροή των ειδήσεων περιέλαβε σειρά γεγονότων που τα καθόρισε η συμπεριφορά αδίστακτων ανθρώπων. Δεν θα ασχοληθούμε με τα πεδία στο οποία οι «αδίστακτοι» ανέπτυξαν την παράνομη, την εγκληματική ή την ηθικά απαράδεκτη δράση τους. Θα σχολιάσουμε, ωστόσο, τη διάθεση απλών ανθρώπων να τοποθετηθούν υπέρ αυτής της συμπεριφοράς με τη λογική «τα θέλανε και τα πάθανε» και σε όσους τη θεωρούν άξια τιμωρίας. Ο αδίστακτος δεν γεννιέται. Γίνεται μέρα τη μέρα. Από απάτη σε απάτη, από τραμπουκισμό σε τραμπουκισμό, από εκβιασμό σε εκβιασμό, διαμορφώνει σχέσεις και αντίληψη για τον σεβασμό του αδύνατου συνανθρώπου ή τη χωρίς δεύτερες σκέψεις εκμετάλλευσή του. Το κατάλληλο μικροκλίμα για την ανάπτυξη των προκλητικών ενεργειών αυτών των ατόμων φέρνει ο δισταγμός όσων δέχονται ή αντιλαμβάνονται τη δράση των αδίστακτων. Το έργο της Πολιτείας είναι να διαμορφώσει συνθήκες εξαφάνισης αντί της, λόγω ενδημικής υποκρισίας, υπόθαλψης της αίσθησης πως οι αδίστακτοι προστατεύονται και κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα