Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008

Δανειακές ανάγκες 40 δισ. ευρώ
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2007 09:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

AYΞΗΜΕΝΕΣ δανειακές ανάγκες κοντά στα 40 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Η επέκταση του δανεισμού, οφείλεται στις αυξημένες πληρωμές για εξόφληση χρεολυσίων του δημοσίου χρέους και του χρέους των ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στην αύξηση (σε ποσοτικά μεγέθη) του ταμιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, οι αυξημένες δανειακές ανάγκες του 2008, προκύπτουν από:

- Τις πληρωμές χρεολυσίων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 26 δισ. ευρώ, για το επόμενο έτος, από 25,9 δισ. ευρώ, που είναι φέτος.

- Το έλλειμμα του προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, το οποίο διαμορφώνεται σε 11,5 δισ. ευρώ.

- Τις νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων στη διάρκεια του 2008, που θα κυμανθούν σε 1,5-2 δισ. ευρώ.

- Τις προσωρινές ταμιακές ανάγκες του προϋπολογισμού.

Φέτος ο δανεισμός του δημοσίου, θα φτάσει σε 37,8 δισ. ευρώ, από 35,5 δισ. ευρώ, που ήταν ο στόχος, σημειώνοντας υπέρβαση κατά 2,3 δισ. ευρώ, λόγω του υψηλότερου ελλείμματος, που σημειώνει υπέρβαση λόγω του κόστους των πυρκαγιών, αλλά και των υστερήσεων στα έσοδα και στις υπερβάσεις των δαπανών μισθοδοσίας. Το μεγαλύτερο τμήμα του δανεισμού φέτος δαπανήθηκε για την αποπληρωμή χρεολυσίων. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου δαπανήθηκε για χρεολύσια ποσό ύψους 21 δισ. ευρώ, ήτοι 20,4 δισ. ευρώ, για χρεολύσια ομολόγων του δημοσίου και 570 εκ. ευρώ, για την αποπληρωμή αμυντικών δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2007, το Δημόσιο θα δανειστεί ποσό ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ενώ έχει ήδη δανειστεί 33 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη δανειακή στρατηγική του 2008, θα επιλεγεί μείγμα εκδόσεων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων σε συνάρτηση πάντα με τις συνθήκες της αγοράς. Μεταξύ των μακροπρόθεσμων ομολόγων στο σχεδιασμό είναι και η επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου, ενώ ο χρόνος υλοποίησής του θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς. Παράλληλα θα εκδοθούν μέσω κοινοπραξιών δεκαετή και πενταετή ομολόγων σταθερού επιτοκίου.

Τα επιτόκια αποτελούν σημείο προβληματισμού, καθώς στην τελευταία διετία έχουν αυξηθεί αισθητά, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος του δανεισμού και το ποσό των τόκων που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πιεστικές είναι οι ανάγκες και στην πενταετία

Στο μεταξύ ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, οι ελάχιστες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων του δημοσίου χρέους στην προσεχή πενταετία, περιορίζοντας τις επιλογές στη δημοσιονομική διαχείριση.

Στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι στην προσεχή πενταετία λήγει και πρέπει να αποπληρωθεί το 47% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων, που ανέρχονται σε ποσό 93 δισ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι μόνο ένα τμήμα από το χρέος, καθώς δεν περιλαμβάνονται ομόλογα ύψους 35 δισ. ευρώ, τα οποία είναι ειδικές εκδόσεις, όπως τα περίφημα δομημένα ομόλογα, τα προμέτοχα ομόλογα, μετατρέψιμα ομόλογα εκδόσεις δανείων στο εξωτερικό, τα δάνεια των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικά οποιαδήποτε έκδοση δεν είναι διαπραγματεύσιμη στη Δευτερογενή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό το συνολικό ποσό των πληρωμών χρεολυσίων, ξεπερνά κατά πολύ το ποσό των 93 δισ. ευρώ, καθώς ορισμένα εκ των δανείων αυτών, λήγουν εντός της προσεχούς πενταετίας, ενώ οι υποχρεώσεις αυξάνονται και από τις νέες εκδόσεις.

Σημειώνεται τέλος ότι η αποπληρωμή χρεολυσίων, γίνεται με την έκδοση νέων δανείων, αφού οι προϋπολογισμοί παραμείνουν ελλειμματικοί και δεν αφήνουν «κέρδη» με τα οποία θα μπορούσαν να εξοφληθούν παλαιά ομόλογα και με τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα