Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Προς υπογραφή τον Ιούλιο προχωρά η πρώτη σύμβαση, από τις 35 συνολικά, του Σύζευξις 2, έργο συνολικού προϋπολογισμού 620 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 εκατ. κοινοτικοί πόροι, που αναμένεται να φέρει σημαντική εξοικονόμηση στις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες του Δημοσίου.
Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο Δημήτρης Γιάντσης, γενικός διευθυντής Έργων της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. -ο φορέας που εκτελεί τα έργα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών-, «συμπεριλαμβανομένου του Σύζευξις 2, τα έργα και οι δράσεις κρατικών ενισχύσεων που αυτήν τη στιγμή έχει στο portfolio της η ΚτΠ Α.Ε., σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, είναι πάνω από 60, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια».
Η πρώτη σύμβαση
Σύμφωνα με τον κ. Γιάντση, «η πρώτη σύμβαση του Σύζευξις 2, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τον Ιούλιο, προέρχεται από τη συμφωνία-πλαίσιο του έργου των υποδομών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), αφορά το σύστημα κεντρικής ασφάλειας του Σύζευξις 2 και είναι ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Είναι σημαντικό ότι μπαίνει επιτέλους σε υλοποίηση το Σύζευξις 2, το οποίο εξοικονομεί σημαντικούς πόρους για το Δημόσιο, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι το έργο άρχισε να σχεδιάζεται το 2011 και προκηρύχθηκε το 2013. Σταδιακά όλες οι συμβάσεις του υπολογίζεται ότι θα υπογραφούν εντός του φθινοπώρου και σε κάθε περίπτωση θα τεθούν σε υλοποίηση μέχρι το τέλος του έτους».
Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος για την πρώτη σύμβαση του Σύζευξις 2 που θα τεθεί προς υλοποίηση είναι η κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas και Unisystems.
Με το Σύζευξις 2 θα παρέχονται υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, πρόσβασης στο διαδίκτυο (με ταχύτητες 10 Mbps έως 1 Gbps συμμετρικές), υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, πακέτων δεδομένων, τηλεδιάσκεψης, καθώς επίσης και οι υποδομές, τα τηλέφωνα, τα τηλεφωνικά κέντρα, η καλωδίωση κ.λπ. σε 34.000 φορείς του Δημοσίου για τρία χρόνια.
35 συμβάσεις συνολικά
Το σύνολο του έργου εκτελείται με 35 διαγωνισμούς - συμβάσεις. Οι δύο εξ αυτών ήταν διεθνείς διαγωνισμοί και αυτήν τη στιγμή τα έργα είναι στη φάση της υλοποίησης: Το πρώτο είναι το έργο «Κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων», προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, και εκτελείται από την Telecom Italia Sparkle. Το δεύτερο, «Κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από την κοινοπραξία των OTE, Space Hellas, Unisystems και Intrasoft.
Από τις 33 συμβάσεις (αν αφαιρεθούν οι δύο προαναφερόμενες) έχουν προκηρυχθεί οι 31. Οι δύο που απομένουν θα προκηρυχθούν εντός του Ιουλίου (πρόκειται για συβάσεις υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας). Την επόμενη εβδομάδα (μέχρι 26 Ιουνίου) ολοκληρώνεται ο κύκλος της κατάθεσης προσφορών και για τις 31 εκτελεστικές προσκλήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου σε 550 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός). Τα αποτελέσματα για όλες αυτές τις συμβάσεις αναμένεται να βγουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου, χρόνος που θα έχουν ελεγχθεί και οι οικονομικές προσφορές.
Στο κομμάτι των υποδομών -έργο «Ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση»- ανήκουν επτά συμβάσεις, με τον προϋπολογισμό τους να ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ. ευρώ συνολικά). Ανατίθενται με συμφωνίες - πλαίσιο, με τους δύο αναδόχους που έχουν επιλεγεί και κατέθεσαν προσφορές να είναι η εταιρεία Logicom και η κοινοπραξία των OTE, Space Hellas και Unisystems.
Για τις υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο και σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι στις οκτώ νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε οκτώ τμήματα) είναι οι ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Forthnet και για τις υπηρεσίες κινητής οι Cosmote, Vodafone και Wind.
Στους ΟΤΕ και Wind, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανατεθούν οι πρώτες τρεις συμβάσεις (δύο στον ΟΤΕ και μία στη Wind) για την προμήθεια 33.000 τηλεφώνων και συνδέσεων κινητής (άνοιξαν πρόσφατα οι οικονομικές προσφορές). Προέρχονται από τη συμφωνία - πλαίσιο της Ασύρματης Νησίδας, η οποία έχει συνολικά έξι συμβάσεις. Δύο ακόμα με κινητά και πακέτα δεδομένων (οι δύο από τις 35 που δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί) και μία με bulk SMS. Για τα SMS κατατέθηκαν προσφορές την περασμένη Παρασκευή.
Εξοικονόμηση κόστους
«Εκτιμάται ότι η μείωση του κόστους για το Δημόσιο από το Σύζευξις 2 θα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα υπάρξει συγκέντρωση της άθροισης της ζήτησης και κεντρική διαπραγμάτευση τιμών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, όπου ο κάθε φορέας κάνει τη δική του σύμβαση για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες του, πλην αυτών που ανήκουν στο Σύζευξις 1 (περίπου 4.500 φορείς)» σημειώνει επίσης ο γενικός διευθυντής Έργων ΚτΠ Α.Ε. και καταλήγει: «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εμβληματικό έργο, δημιουργίας, θα λέγαμε, ενός κλειστού τηλεπικοινωνιακού δικτύου για το Δημόσιο, το οποίο θα δώσει περισσότερες, πιο σύγχρονες και ασφαλέστερες υπηρεσίες μέσα από προηγμένο εξοπλισμό και καινούργιες υποδομές».
Τα υπόλοιπα έργα ΤΠΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη
Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα ΤΠΕ που βρίσκονται στο portfolio της ΚτΠ Α.Ε., η πορεία τους έχει ως εξής:
* Σχεδόν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός Προμήθειας Αδειών Λογισμικού μέσω Εταιρικής Σύμβασης (Enterprise Agreement) -αγορά αδειών λογισμικού και λειτουργικού συστήματος, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών υποστήριξης- για την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου λογισμικού της δημόσιας διοίκησης, προϋπολογισμού περίπου 39 εκατ. ευρώ. Την καλύτερη προσφορά έχει δώσει ο ΟΤΕ και το έργο θα του ανατεθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου των δικαιολογητικών κατακύρωσης και εγκριθεί η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
* Το έργο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HRMS) για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, προϋπολογισμού 12,320 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται να προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου.
* Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος (ERP), προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ, για τους φορείς της γενικής και κεντρικής κυβέρνησης: Αφορά τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών κατάρτισης, εκτέλεσης και πληρωμών του προϋπολογισμού, καθώς και των διαδικασιών της λογιστικής και των προμηθειών, όπως και την υλοποίηση μηχανισμού ενοποιημένης παρακολούθησης και παραγωγής αναφορών για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης. Στόχος είναι να προκηρυχθεί εντός του έτους. Στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το τεύχος διακήρυξης, ενώ διερευνάται το θέμα της χρηματοδότησής του (αν θα είναι μόνον εθνικοί όροι ή συνδυασμός εθνικών και κοινοτικών).
* Η επόμενη γενιά του κυβερνητικού υπολογιστικού νέφους (G-Cloud next generation), πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλειοψηφία των συστημάτων πληροφορικής του Δημοσίου για την παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως Platform as a Service (PaaS) και αυτοματισμών που θα επιτρέπουν, πέραν των υφισταμένων, τη φιλοξενία και των κρίσιμων υπό σχεδιασμό πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης. Μέχρι πρόσφατα σχεδιαζόταν ένα έργο προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και ο σχεδιασμός είναι πλέον για ένα μεγαλύτερο έργο, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, σε εφαρμογή και του ν. 4623/19 που επιβάλλει όλα τα συστήματα του Δημοσίου μέχρι το 2022 να έχουν μεταφερθεί στο κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος. Το έργο σχεδιάζεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (κύριος και φορέας λειτουργίας του έργου) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. που θα είναι η αναθέτουσα αρχή και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του τεχνικού δελτίου, ενώ βρίσκεται υπό συζήτηση το θέμα της χρηματοδότησής του. Στόχος η προκήρυξή του στο τέλος του έτους.
* Για το έργο Διαύγεια 3, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο και εν συνεχεία θα δρομολογηθεί η προκήρυξη εντός των επόμενων μηνών.
* Σχετικά με το έργο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για Δίκτυο Ασφαλούς Πρόσβασης των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος και της Ακτοφυλακής, προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ, εντός των επόμενων μηνών αναμένεται η προκήρυξη.
* Όσον αφορά το έργο Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης - ηλεκτρονική αποδελτίωση για όλο τον δημόσιο τομέα για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ, η προκήρυξη αναμένεται εντός του έτους.
* Εντός του έτους αναμένεται να προκηρυχθεί και το έργο Εκσυγχρονισμός του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και Αναβάθμιση Ψηφιακών Υπηρεσιών αυτού, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ.
* Μέσα στον Ιούλιο, τέλος, αναμένεται η προκήρυξη του έργου Επέκταση - Αναβάθμιση του ΟΣΠΑ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης και Καταγραφής των Αλιευτικών Δραστηριοτήτων), προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.