Η «χιονοστιβάδα» φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως τη FED έχει προκαλέσει περίεργες συνθήκες στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, με τις επιδόσεις του δολαρίου άρρηκτα συνδεδεμένες με την πορεία των μετοχών και όχι με τα οικονομικά θεμελιώδη. Μόνο που αυτή η ασυνήθιστη σχέση προκαλεί σύγχυση στους επενδυτές.
Επί δεκαετίες, οι στρατηγικοί αναλυτές έκαναν προβλέψεις και στοιχήματα με βάση τις οικονομικές προβλέψεις και τα επιτόκια. Και όσο καλύτερες ήταν οι αναπτυξιακές προοπτικές, τόσο καλύτερες και οι αναμενόμενες επιδόσεις των νομισμάτων.
Από την εποχή όμως των μαζικών ρευστοποιήσεων του Μαρτίου, αυτή η συνάφεια έχει πάψει να υφίσταται, αναφέρουν στους «FT» παράγοντες της αγοράς. Και την ώρα που η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, νομίσματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν σε κλοιό πιέσεων, σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου.
Για παράδειγμα, το δολάριο Αυστραλίας –που συνήθως υποχωρεί όταν πέφτει η ζήτηση- έχει ανατιμηθεί περίπου 18% έναντι του δολαρίου και παρά το γεγονός ότι η πανδημική κρίση λόγω Covid-19 έχει επιφέρει πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο και στην οικονομία της Αυστραλίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η στερλίνα, με κέρδη 9% και παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit, την εκτόξευση της ανεργίας και την κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστεί φέτος τη βαθύτερη ύφεση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Όπως εξηγεί στους «FT» ο Μπεν Ράντολ, στρατηγικός αναλυτής στην Bank of America, από τον Μάρτιο δεν μετρούν πλέον τα οικονομικά θεμελιώδη για τις προοπτικές των νομισμάτων, γεγονός που οφείλεται στη σειρά παρεμβάσεων από τη FED. Η Wall Street αποτελεί το βασικό παράγοντα που καθορίζει την πορεία του δολαρίου, με τα αμερικανικό νόμισμα να ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη με τις αμερικανικές μετοχές: Όσο πιο δυναμικό το ράλι, τόσο μεγαλύτερο έδαφος χάνει το δολάριο.
«Η κατάσταση είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τον συνηθισμένο τρόπο λειτουργίας των αγορών συναλλάγματος», επισημαίνει ο κ. Ράντολ. Τα στοιχήματα στην αγορά συναλλάγματος καθορίζονται με βάση την πεποίθηση ότι η FED θα δίνει πάντα το «παρών» με μέτρα που θα μετριάζουν το σοκ στις τιμές ενεργητικού. «Μακροοικονομικοί παράγοντες και εμπόριο δεν φαίνεται πλέον να επηρεάζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες», προσθέτει ο κ. Ράντολ.
Σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America, η συνάφεια μεταξύ των μετοχικών τιμών και των σημαντικότερων νομισμάτων είναι η ισχυρότερη της τελευταίας 15ετίας, μετατρέποντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε «απόλυτη αντανάκλαση» της αμερικανικής αγοράς μετοχών.
Και ο Ντόμινικ Μπάνιγκ, στρατηγικός αναλυτής στην ΗSBC, συμφωνεί ότι η σχέση μεταξύ νομισμάτων και μετοχών είναι από τον Μάρτιο ασυνήθιστα στενή, γεγονός που σημαίνει ότι όταν υποχωρεί ο S&P 500 το δολάριο επιδίδεται σε ράλι και όταν ο S&P 500 ανακάμπτει, το δολάριο υποχωρεί.
Οι αναλυτές αποδίδουν τις πρόσφατες κινήσεις στις άνευ προηγουμένου ενέργειες των κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων για τη θωράκιση των οικονομιών μπροστά στην κρίση του Covid-19.
Από τότε που άρχισε η κρίση, οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, εξαλείφοντας έτσι μια σημαντική παράμετρο αξιολόγησης των νομισμάτων. Κατά την κορύφωση της μεταβλητότητας και με τους επενδυτές χωρίς «πυξίδα» για την πορεία της οικονομίας, τα μαζικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών προσφέρουν «ανάχωμα» στις τιμές ενεργητικού και μια δικλείδα ασφαλείας για τους επενδυτές.
Ο συνδυασμός επιτοκιακών μειώσεων, προγραμμάτων αγοράς ενεργητικού και των πακέτων στήριξης από τις κυβερνήσεις αποτελούν τα «καύσιμα» για το ράλι των μετοχών, συμπαρασύροντας και τις αγορές συναλλάγματος. «Εν μέσω των ευρύτερων συνθηκών αβεβαιότητας και οι αγορές συναλλάγματος χορεύουν στους ρυθμούς της διάθεσης ανάληψης ρίσκου», αναφέρει ο κ. Μπάνιγκ της ΗSBC.
Mε το τοπίο θολό όσον αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19, την έκβαση της σινο-αμερικανικής έντασης, το ευρύτερο κλίμα θα καθορίζει τις κατευθύνσεις και στις αγορές συναλλάγματος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT