Wirecard: Σκάνδαλο 1,9 δισ. ευρώ made in Germany

«Καπνός» έγιναν 1,9 δισ. ευρώ
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 23:45
EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Tην αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και πανικό στους επενδυτές έχει προκαλέσει η ομολογία της γερμανικής εταιρείας ψηφιακών πληρωμών Wirecard πως δεν μπορεί να δημοσιεύσει τα ετήσια αποτελέσματά της για το 2019, καθώς ο λογιστικός έλεγχος από την EY αποκάλυψε μία «μαύρη τρύπα»  1,9 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς της.

Η Wirecard είδε τη μετοχή της να χάνει το 75% της αξίας της σε δύο ημέρες, στον απόηχο των αποκαλύψεων, με τον παραιτηθέντα CEO να υποστηρίζει ότι πιθανόν έχει πέσει θύμα απάτης. 

Τι ακριβώς έδειξε ο εσωτερικός έλεγχος; Ότι κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι είχαν κατατεθεί σε δύο τράπεζες των Φιλιππίνων δεν υπήρξαν ποτέ. «Δεν ήρθε σε εμάς ποτέ το ρευστό αυτό» ξεκαθάρισαν οι τράπεζες. Και κάπως έτσι εξαφανίστηκε το ένα τέταρτο του ισολογισμού της εταιρείας και επιβεβαιώθηκαν αδυναμίες που είχε αποκαλύψει και άλλος έλεγχος από την KPMG τον περασμένο Απρίλιο.

Η Wirecard είχε αναδειχθεί σε sucess story του γερμανικού τεχνολογικού κλάδου, πετυχαίνοντας ακόμη και την είσοδό της στον δείκτη DAX. H πτώση άρχισε όταν ένας πληροφοριοδότης κατήγγειλε ότι η επιτυχία της βασιζόταν κατά ένα μέρος σε ένα δίκτυο ψεύτικων συναλλαγών. Η εταιρεία απέρριψε τις κατηγορίες, αλλά η αποτυχία της να δημοσιεύσει πιστοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα έφερε στο φως το τι είχε συμβεί. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα