Στα 400 εκατ. η επιδότηση για τα στεγαστικά δάνεια

Θα καλυφθούν κανονικά οι δόσεις 250.000-270.000 δικαιούχων
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 17:58
UPD:17:59
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected] 

Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ προγραμματίζει να διαθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να ενισχύσει τους δανειολήπτες και -μέσω αυτών- και το τραπεζικό σύστημα, καθώς το τελευταίο θα διασφαλίσει ότι θα πληρώνονται κανονικά οι δόσεις τουλάχιστον 250.000-270.000 στεγαστικών δανείων για χρονικό διάστημα 6-9 μηνών. Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης θα «μοιραστεί», σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους αλλά και του επόμενου. Αυτή η δημοσιονομική πρόβλεψη «αποκαλύπτει» και το ενδεχόμενοι οι δανειολήπτες να εισπράξουν μέρος της επιδότησης κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. 

Τα στοιχεία που έστειλαν οι τράπεζες στο υπουργείο Οικονομικών -και τα οποία είχε αποκαλύψει με σχετικό δημοσίευμα η «Ν»- έδειχναν ότι οι δανειολήπτες που εξυπηρετούν (ή έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν) δάνεια πρώτης κατοικίας είναι περίπου 330.000. Για να πληρωθεί το 100% των δόσεων αυτών των δανείων για χρονικό διάστημα 6 μηνών, απαιτούνται περίπου 700 εκατ. ευρώ. Για να προϋπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα διαθέσει περί τα 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος σημαίνει δύο πράγματα: 

1. Ότι δεν θα επιδοτηθούν οι δανειολήπτες για το σύνολο της δόσης, και 

2. Ότι δεν θα επιδοτηθούν και οι 330.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στη λίστα των πληγέντων από τον κορονοϊό είτε με την ιδιότητα του μισθωτού είτε με την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου. Για τον «αποκλεισμό» σημαντικού αριθμού δανειοληπτών θα «επιστρατευτούν» τα εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό ότι θα ζητηθούν στοιχεία εισοδημάτων της χρήσης του 2019. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα