Αντικρουόμενα συναισθήματα

Από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις Τρισέ
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΣΚΕΠΤΙΚΟΥΣ άφησαν τους επενδυτές οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, οι οποίες δεν έδωσαν σαφείς κατευθύνσεις για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της τράπεζας, γεγονός που αποτυπώθηκε στις μεικτές τάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών. Αντικρουόμενα τα συναισθήματα και στη Wall Street.

Στις συνοδευτικές δηλώσεις που ακολούθησαν της απόφασης της ΕΚΤ, να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 4%, ο Τρισέ απέφυγε να δώσει σαφείς ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας, όσον αφορά στη νομισματική της πολιτική, τονίζοντας πως τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές απαιτούν τη συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων για την πλήρη αποτίμηση των διαστάσεων της κρίσης των πιστωτικών αγορών στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, ο εφιάλτης του πληθωρισμού δεν έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι, τον περασμένο μήνα, οι τιμές καταναλωτή ξεπέρασαν το 2%, για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει έως τον Απρίλιο του 2008 για να αυξήσει το επιτόκιο στο 4,25%, καθώς βρίσκεται σε στάδιο αποτίμησης των επιπτώσεων της κρίσης στις ΗΠΑ.

Ο FTSE 100 κέρδισε 0,19 %, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,04% στις 5.804,39 μονάδες και ο DAX στη Φραγκφούρτη υποχώρησε κατά 0,13%, στις 4.944,99 μονάδες.

Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου έκλεισαν για δεύτερη ημέρα με κέρδη. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, BNP Paribas, και η Royal Bank of Scotland Group κατέγραψαν ανοδική τροχιά. Επίσης, η Northern Rock σημείωσε ράλι ανόδου.

Και στη Wall Street ανοδική ήταν η πορεία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου, μετά από δήλωση της Bear Stearns, η οποία είχε σημειώσει τις σημαντικότερες ζημιές από την κατάρρευση των subprimes, ότι οι συνθήκες στις κεφαλαιαγορές έχουν βελτιωθεί και η ανάκαμψή τους έχει πλέον δρομολογηθεί. Η Citigroup και η Bank of America Corp, οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο.

Ο δείκτης Nikkei έχασε 0,6%, στις 17.092,49 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα