Talk of the market: Oι νέοι καταλύτες της αγοράς

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 11:20
UPD:11:20

H ΕKT ξεδιπλώνει το σχέδιό της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και οι αναλυτές προσβλέπουν σε νέα ενισχυμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς και πέραν του προγράμματος PEPP 750 δισ. ευρώ. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εκτιμήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής της ΕΚΤ, για την προσδοκώμενη ανάκαμψη.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη μετά την επανεκκίνηση των οικονομικών συντηρούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις αγορές, αν και οι σημερινές συνεδριάσεις άνοιξαν με ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών. Στο επίκεντρο είναι η Wall Street, που εξακολουθεί να κινείται αποστασιοποιημένη από τα τεκταινόμενα στη χώρα, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ. 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το rebound των τραπεζικών μετοχών, σε συνέχεια και των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου, σήμερα καταλύτης θα είναι τα στοιχεία της Ελλ. Στατ. για την πορεία του ΑΕΠ.

Mε 24 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί την Cubico Sustainable Investments η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά τριών αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 24,65 MW, που είναι η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα του βρετανικού ομίλου που ελέγχει συνολικό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 3,3 GW.

Δεν επηρεάζεται από την πανδημία το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ διαβεβαίωσε τους περίπου 70 αναλυτές που παρακολούθησαν την παρουσίαση της εταιρείας για τις επιδόσεις της στο α’ τρίμηνο, ο επικεφαλής της, Γιώργος Στάσσης. Επανέλαβε δε το στόχο για EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ το 2020.

Πτώση τζίρου 20% σημείωσε την περίοδο του lockdown (18 Μαρτίου έως 3 Μαϊου) η αλυσίδα Πλαίσιο Computers, που εμφανίζει πάντως αύξηση πωλήσεων στο διάστημα που τα καταστήματά της είναι και πάλι ανοιχτά, όπως ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές στο πλαίσιο παρουσίασης των αποτελεσμάτων 2019. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου το 2019 ανήλθε σε 317,15 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 2,7% από τα 308,86 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, με κέρδη μετά από φόρους 1,95 εκατ. ευρώ από 3,86 εκατ. ευρώ αντίστοιχα μειωμένα κατά 49,5%. 

Ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 96,3 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Motor Oil το α’ τρίμηνο του 2020, από καθαρά κέρδη 106,674 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 1,64 δισ. ευρώ από 2,203 δισ. ευρώ αντίστοιχα ενώ μέρος των αποθεμάτων αποτιμήθηκε στην καθαρή ρευστοποιήσιμη αξία τους με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κατάστασης συνολικού εισοδήματος (κόστος πωληθέντων) του ομίλου κατά 91,47 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1/1-31/3/2020 ενώ η επιβάρυνση για τη συγκριτική περίοδο 1/1-31/3/2019 ήταν 540 χιλιάδες ευρώ.

Στενεύει ο κλοιός (έστω και με σχετική καθυστέρηση) γύρω από τους υπαίτιους του σκανδάλου της Folli Follie και κλιμακώνονται οι νομικές ενέργειες της τρέχουσας διοίκησης του ομίλου, ειδικά απέναντι στο επιτελείο της ασιατικής θυγατρικής, που αποτελεί και την «πέτρα του σκανδάλου» στην υπόθεση, εξελίξεις που προκάλεσαν νέα σφοδρή αντίδραση από τον βασικό μέτοχο, Δημήτρη Κουτσολιούτσο. Με ανοιχτή επιστολή του προς το ΔΣ της Folli Follie o κ. Κουτσολιούτσος επανήλθε χθες στις εξελίξεις γύρω από το μέλλον της εταιρείας ζητώντας να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης του βραχίονα του ομίλου στην Ασία. Αναμένεται σήμερα επίσημη απάντηση της εταιρείας.

Εγκρίθηκε το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής (ΠΣΕ) για την ανάπλαση του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του έργου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ.

Αυξήθηκε τον Μάϊο κατά 30% η επιβατική κίνηση στις αερομεταφορές παγκοσμίως από τα χαμηλά του Απριλίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Στην Ελλάδα η Aegean ανακοίνωσε αύξηση των πτήσεων από 15 Ιουνίου, ενώ ειδικά για Αγγλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία, ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις ανάλογα με την επέκταση των αντίστοιχων ΝΟΤΑΜ απαγόρευσης πτήσεων που λήγουν στις 15/6/2020. Αυξάνεται η συχνότητα πτήσεων σε 31 προορισμούς εσωτερικού ενώ έως 15/7 θα καλύπτονται και 42 προορισμοί εξωτερικού από Αθήνα και τουλάχιστον 7 από Θεσσαλονίκη. Στις 15/7 η εταιρεία θα φτάσει να εκτελεί 1.000 πτήσεις ανά εβδομάδα, οι οποίες στα τέλη Αυγούστου θα φτάσουν τις 1.600 - δηλαδή στο 50% του προ Covod-29 προγράμματος. 

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα