Ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του συστήματος των εθνικών λογαριασμών με έτος βάσης το 2000, η οποία είχε να γίνει από το 1994 (με έτος βάσης το 1988).
Έπειτα από την αρχική εκτίμηση της υπηρεσίας των Εθνικών Λογαριασμών της ΕΣΥΕ (25,7%) και την επακόλουθη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, η αύξηση του ΑΕΠ με έτος βάσης το 2000 διαμορφώθηκε στο 9,6%.
Η αναθεώρηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 9,6% από την Eurostat «είναι ένα καλό αποτέλεσμα», δήλωσε ο επίτροπος της EE για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.
«Προηγήθηκε συζήτηση επί τεχνικών θεμάτων μεταξύ της Eurostat και των ελληνικών στατιστικών αρχών. Φαίνεται ότι υπάρχει τελική συμφωνία για το θέμα της αναθεώρησης του ΑΕΠ, για περίπου 9,6%... Ήταν μια συζήτηση επί τεχνικών θεμάτων, χωρίς καθόλου πολιτικούς όρους», πρόσθεσε κ. Αλμούνια.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι η Eurostat απέρριψε μέρος της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε και θεώρησε πως ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να έχει χαμηλότερη συμμετοχή.
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, καθώς τώρα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να καταβάλει αναδρομικά υπέρογκες εισφορές προς την ΕΕ.
Η εξέλιξη αυτή «θα έχει μικτές επιπτώσεις», δήλωσε στο Reuters ο κ. Πλάτων Μονοκρούσσος, οικονομολόγος στην EFG Eurobank. «Αυτό δεν είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης ανησυχούν αρχικά για τη δυναμική τέτοιων δεικτών, όπως αυτό του χρέους ως προς το ΑΕΠ».
Η αναθεώρηση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΥΕ, στηρίχθηκε στη γενική απογραφή πληθυσμού και κατοικιών του έτους 2001, καθώς και σε σειρά νέων ενημερωμένων στατιστικών πρωτογενών ερευνών στο εμπόριο, στις μεταφορές, στις κατασκευές, στα ξενοδοχεία κλπ.
Η χώρα μας ανέμενε την έγκριση της Eurostat για να αναθεωρήσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το διάστημα 2002-2006, ώστε να συμπεριλάβει μέρος της παραοικονομίας.
Οι συζητήσεις κάλυψαν όλα τα σημεία της αναθεώρησης και οι αλλαγές από την αρχική εκτίμηση οφείλονται :
• στην προσαρμογή από την προσέγγιση της παραγωγής, η οποία χρησιμοποιήθηκε, προς την προσέγγιση της δαπάνης,
• στη συμμετοχή του κλάδου κατασκευών στην προστιθέμενη αξία της οικονομίας,
• στην περίοδο απόσβεσης δημοσίων υποδομών.
Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικοί πίνακες θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (GNI Committee) που θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.