Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2007 14:50

Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (8-9/10/2007), αντίστοιχα.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

EUROGROUP

1. Εξωτερικό Εμπόριο.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις επιδόσεις της ευρωζώνης στο εξωτερικό εμπόριο, με βάση τις μεσοπρόθεσμες τάσεις ανταγωνιστικότητας και τις επιδράσεις από τις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

2. Οικονομική Κατάσταση – Προετοιμασία της Συνόδου G 7.

Θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη και οι πρόσφατες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς και οι θέσεις του Eurogroup στη Σύνοδο της G 7 στις 19 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα ενημερώσει το Eurogroup για τις προγραμματικές θέσεις της νέας Κυβέρνησης.

3. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης

Θα γίνει επισκόπηση της προόδου που έχει γίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για τη βελτίωση της ευελιξίας και της ασφάλειας, με βάση τις ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές που υιοθέτησε φέτος το Eurogroup.

ECOFIN

1. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης:

α. Τερματισμός της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για το Ηνωμένο Βασίλειο

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να τεθεί τέρμα στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμώντας ότι η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος που παρουσίαζε αποκαταστάθηκε κατά τρόπο αξιόπιστο και βιώσιμο.

β. Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για την Τσεχία

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, η Ε. Επιτροπή πρότεινε να απευθυνθεί εκ νέου σύσταση στη Τσεχία, σύμφωνα με το άρθρο 104(7), για διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

2. Δημόσια Οικονομικά στην ΟΝΕ: Βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Στις 13 Ιουνίου 2007, η Ε. Επιτροπή έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

3. Ποιότητα των Δημοσίων Οικονομικών

Η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Προεδρίας και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και της Πορτογαλικής Προεδρίας, η οποία εστιάζει κυρίως στα θέματα δημόσιας διοίκησης.

4. Εξελίξεις στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα

Θα συζητηθεί η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που πυροδοτήθηκε από τις χρηματοοικονομικές ζημιές που προκάλεσε η κρίση στην δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης των Η.Π.Α.

5. Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας

Το Συμβούλιο Ecofin, το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και το Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής του 2007, υιοθέτησαν Πρόγραμμα Δράσης της Ε. Επιτροπής για τη μείωση κατά 25%, έως το 2012, του διοικητικού βάρους που απορρέει από τις κοινοτικές ρυθμίσεις και τα μέτρα ενσωμάτωσής τους, σε 13 τομείς προτεραιότητας. Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάλεσε τα Κράτη Μέλη να θέσουν αντίστοιχους εθνικούς στόχους, με δεδομένες τις διαφορετικές παραδόσεις και τα διαφορετικά σημεία εκκίνησης σε κάθε χώρα.

6. Ευελιξία με ασφάλεια

Θα συζητηθεί εισήγηση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για την ευελιξία με ασφάλεια στην αγορά εργασίας. Η ευελιξία με ασφάλεια (flexicurity) αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτική της αγοράς εργασίας, η οποία συνδυάζει την ευελιξία (μέσω της προώθησης ρυθμίσεων, ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό) και την ασφάλεια, ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους ή να μπορέσουν να βρουν γρήγορα νέα θέση, με παράλληλη εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος κατά την περίοδο μετάβασης από μια θέση εργασίας σε άλλη.

7. Διάλογος με τρίτες χώρες

Α) Μακροοικονομικός διάλογος

Ο διμερής μακροοικονομικός διάλογος της Ε. Επιτροπής συμβάλλει στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφόρησης με σημαντικούς εταίρους της ΕΕ στον τομέα των οικονομικών εξελίξεων και προκλήσεων, καθώς και στην ενδυνάμωση των σχέσεων με αυτούς.

Β) Διάλογος για το ρυθμιστικό πλαίσιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ε. Επιτροπής βρίσκεται σε διαδικασία διαλόγου με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία με κύριους στόχους, την προώθηση της κοινοτικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών διεθνώς, τη συνέχιση των διαδικασιών θεσμικής ολοκλήρωσης στον τομέα αυτό, τον εντοπισμό και επίλυση εκκρεμών προβλημάτων σε αμοιβαία αποδεκτή βάση, καθώς και την επίτευξη των διεθνών στρατηγικών στόχων του χρηματοπιστωτικού τομέα της ΕΕ.

8. Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες

α. Εκκαθάριση και Διακανονισμός

Το θέμα Εκκαθάριση και Διακανονισμός (Clearing and Settlement) θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN με την μορφή συμπερασμάτων από το Συμβούλιο μετά από την πρόσφατη συζήτησή του στο ¶τυπο Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN στο Πόρτο 14-15 Σεπτεμβρίου 2007.

β. Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα στην Ε.Ε.

Σε συνέχεια των προτεραιοτήτων που τέθηκαν στο Συμβούλιο ECOFIN του Οκτωβρίου 2006 και των συζητήσεων από τους Υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές Τραπεζών του ¶τυπου Συμβουλίου ECOFIN του Σεπτεμβρίου 2007 στο Πόρτο, το Συμβούλιο συμφώνησε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ώστε να αναπτυχθούν συμφωνίες διασυνοριακής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα