Οι πολίτες της Κίνας είναι συνηθισμένοι στις ψηφιακές πληρωμές. Και τώρα η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει αρχίσει πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή έκδοση του γιουάν, προσβλέποντας σε ευρύτερη εφαρμογή του κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι το εικονικό γιουάν θα μπορούσε να ενισχύσει την εξουσία της κυβέρνησης επί του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και, ίσως μια μέρα, να αλλάξει τις ισορροπίες οικονομικής επιρροής παγκοσμίως.
Το ψηφιακό χρήμα της Κίνας είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτελεί την ηλεκτρονική εκδοχή ενός χαρτονομίσματος ή ενός κέρματος μόνο που θα βρίσκεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι ή σε εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού, αντί σε πραγματικό πορτοφόλι. Την αξία του θα εγγυάται το κράτος. Αλλά το virtual χρήματα είναι πιο γρήγορο και εύκολο στη χρήση από ό,τι τα μετρητά, προσδίδοντας παράλληλα μεγαλύτερο έλεγχο στις κινεζικές αρχές.
Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά τον Απρίλιο στις πόλεις Σενζέν, Σουζχού, Τσενγκντού και Σιονγκάν -μια νέα «έξυπνη» πόλη νοτιοδυτικά του Πεκίνου.
Μπορεί να χρειασθεί να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου καθιερωθεί σε εθνικό επίπεδο ένα ψηφιακό νόμισμα, όμως οι κινήσεις της Κίνας εγείρουν ανησυχίες μήπως κάποια στιγμή απειλήσουν τα υπόλοιπα μεγάλα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin, ή ακόμη και την κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μια ψηφιακή version του γιουάν, θα μπορούσε να επιτρέψει σε χώρες όπως το Ιράν να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, αναφέρουν οι Aditi Kumar και Eric Rosenbach του Harvard Kennedy School, σε άρθρο τους στο «Foreign Affairs».
Από την άλλη, ακόμη κι αν ένα ψηφιακό νόμισμα καθιερωθεί σε εθνικό επίπεδο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα μπορέσει να καθιερωθεί και εκτός συνόρων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBG