Citi: Αναπόφευκτα τα αρνητικά επιτόκια για τη Βρετανία σε περίπτωση που δεν έρθει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 13:52
UPD:13:59
EPA/OLIVIER HOSLET

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει έως τώρα αποφύγει να χρησιμοποιήσει το όπλο των αρνητικών επιτοκίων (το οποίο έχει παρενέργειες για τράπεζες και αποταμιευτές). Ωστόσο εάν έως τα τέλη του έτους δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία για μία εμπορική συμφωνία, θα αναγκαστεί πιθανότατα να καταφύγει σε αυτά, προβλέπει η Citigroup.

Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτς, διευθυντή ευρωπαϊκής έρευνας της Citi,  η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο -0,1% στα μέσα του 2021, εάν η μεταβατική περίοδος στις σχέσεις Βρετανίας- Ε.Ε. λήξει χωρίς εμπορική συμφωνία.

Σε μία τέτοια περίπτωση τα πρώτα όπλα που θα ενεργοποιηθούν είναι οι αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, αλλά και η δημοσιονομική τόνωση από την κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι αρκετό, εκτιμά ο Σουλτς.

«Ο κίνδυνος μίας σκληρής εξόδου από την ενιαία εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. στα τέλη του έτους είνια πολύ υψηλός για να τον αγνοεί κανείς» προειδοποιεί σε σημείωμά του στους επενδυτές. «Τα αρνητικά επιτόκια θα μπορούσαν σε μία τέτοια περίπτωση να αποδειχθούν αποτελεσματικά στον περιορισμό των χρεοκοπιών, προστατεύοντας αντί να υπονομεύσουν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» συμπληρώνει.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα