Talk of the market: Στην επανεκκίνηση και οι τιτλοποιήσεις

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020 11:15
UPD:11:19

Επανεκκινεί από τον Ιούνιο η Alpha Bank την τιτλοποίηση Galaxy σε συνδυασμό με την πώληση της Cepal, που θα αναλάβει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, όπως είπε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης.

Από την πλευρά του ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, είπε ότι τα σχέδια για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων μετατέθηκαν για το γ’ τρίμηνο, όταν ανοίξουν οι αγορές και το επιτρέψουν οι συνθήκες. Όπως είπε, η κρίση έχει επηρεάσει δάνεια συνολικού ύψους 12,6 εκατ. ευρώ. Εντωμεταξύ η τράπεζα ετοιμάζει νέο πρόγραμμα εθελουσίας που αφορά 800 εργαζόμενους. 

Ο Βασίλης Κουτεντάκης ανέλαβε εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, στη θέση που αποχωρήσαντος Γεωργίου Γεωργακόπουλου, που ανέλαβε επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Intrum. 

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Aeolus της PQH από τον Όμιλο Intrum μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Intrum Hellas Designated Activity Company (DAC). Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο Aeolus αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και μικρά επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις λογιστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,4 δισ. ευρώ

Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου η Eurobank. 

Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ανανεώσει για δεύτερη εξαετία τη θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συμφωνία εκλείσθη και η Forthnet αλλάζει χέρια. Οι πληροφορίες θέλουν να επίκεινται επίσημες ανακοινώσεις για την μεταβίβαση της εταιρείας στον έλεγχο της United Group του ομίλου BC Partners, έναντι τιμήματος περί τα 45 εκατ. ευρώ. 

 

Διατηρεί πιστοληπτική ικανότητα στο “Α” για την ΓΕΚ Τέρνα η ICAP Group αναφορικά με το Κοινό Ομολογιακό Δάνειό της ύψους 120 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας πάρα πολύ χαµηλό πιστωτικό κίνδυνο και δυνατότητα για την εισηγμένη εταιρεία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ακόµα και υπό δυσμενείς οικονοµικές συγκυρίες.

 

Μερική αλλαγή της χρήσης των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development κατά 640 εκατ. ευρώ αποφάσισε το ΔΣ της εταιρείας. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε εκ των 40 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, ποσό 11 εκατ. ευρώ να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη ομολογιακού δανείου θυγατρικής με σκοπό την κάλυψη ανειλημμένων υποχρεώσεων της τελευταίας - οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις καθυστέρησαν να χρηματοδοτηθούν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κλάδο αερομεταφορών είναι θετικά, αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Aegean, που επισημαίνει ότι τα μέτρα αφορούν όλο τον κλάδο, εταιρείες αεροδρόμιων, επίγειας εξυπηρέτησης και φυσικά αεροπορικές, μικρές και μεγάλες, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο, χωρίς ειδικά πλεονεκτήματα για καμία. Επομένως η Aegean βασίζεται στη θωράκισή της με ταμειακά αποθέματα ύψους 510 εκ. ευρώ, που διατήρησαν οι μέτοχοι εντός εταιρείας και στη στήριξη των τραπεζών. Η εταιρεία θα αιτηθεί δάνεια για συνολικό ποσό 150 εκ ευρώ, δηλαδή για το 11% του κύκλου εργασιών της. 

 

Η χώρα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να αναπτύξει τη βιομηχανία της, με τους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφάλισε λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδηςσε εκδήλωση του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στη βιομηχανία. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συζητηθούν προτάσεις από τη βιομηχανία για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

 

Xωρίς υποχρέωση διακράτησης όλων των θέσεων εργασίας μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, με κρατική εγγύηση, πολλές εταιρείες θα έχουν σημαντικό λόγο να μπουν στο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ). Επίσης η ίδια επιχείρηση μπορεί να καταθέσει πάνω από μία αιτήσεις.   

 

Στο ΧΑ, όπως και στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατεί τάση ρευστοποιήσεων στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την αφορμή να δίνουν σε ένα βαθμό και οι διεθνείς εξελίξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Covid-19 έχει μολύνει πάνω από 1,7 εκατ. Αμερικανούς, εκ των οποίων πάνω από 100.000 έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο οικονομικός αντίκτυπος αποτυπώνεται σ’ ένα βαθμό στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που έχουν ξεπεράσει ήδη τα 40 εκατ.. Σε αυτό το περιβάλλον κλιμακώνει σήμερα την ένταση με την Κίνα, ο πρόεδρος Τράμπ, που παραχωρεί συνέντευξη τύπου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα απαντήσει με κυρώσεις στην έγκριση από το κοινοβούλιο της Κίνας πρότασης για επιβολή νέου νόμου εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ. Η προσπάθεια άρσης του τείχους προστασίας που υπάρχει σήμερα στα νομικά συστήματα Χονγκ Κονγκ και Ηπειρωτικής Κίνας, με αύξηση του κρατικού ελέγχου σε ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, εκτός των άλλων, πλήττει τα τοπικά συμφέροντα ξένων επιχειρήσεων. Έτσι το ισχυρό κίνημα διαδηλωτών, που δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο καταφέρνοντας να αποτρέψει αυτές τις μεταρυθμίσεις επανέρχεται δριμύτερο.   

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα