Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που θα έχουν κατά νου οι συναλλασσόμενοι στην αθηναϊκή αγορά τις εκροές λόγω αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων που προκλήθηκαν από τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI. Η πορεία των τιμών ως τώρα δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς ο Μάιος που είναι συνήθως πτωτικός έχει προσδώσει κέρδη της τάξης του +6% στον ΓΔ αλλά και σε διεθνές επίπεδο ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης S&P500 ετοιμάζεται για τον καλύτερο σε κέρδη Μάη από το 2009 και μετά.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η Αθήνα παρακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών που είχε σαν βάση την εκπληκτική αντίδραση των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, που παρείχαν κίνητρα για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας την οποία πάγωσαν τα lockdown για να σταματήσει η πανδημία του COVID19. Χθες στο ταμπλό αποτυπώθηκε ένα σύνηθες μονοπάτι για να πετύχουν συσσώρευση οι ισχυροί θεσμικοί. Ορίστηκε ανώτερο και ελάχιστο νωρίς και στη συνέχεια οι τιμές των βασικών δεικτών κινήθηκαν σαν μια εξαναγκασμένη ταλάντωση με πλάτος που σταδιακά έφθινε με ένα κλείσιμο που στις δημοπρασίες κέρδισε μονάδες για να κλείσει πάνω από το μέσο της αρχικής διακύμανσης.
Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος προέκυψε από το μέτωπο των σχέσεων Κίνας ΗΠΑ καθώς οι επενδυτές περιμένουν την απάντηση των ΗΠΑ στον αυστηρότερο έλεγχο της Κίνας στην πόλη του Χονγκ Κονγκ. Το κοινοβούλιο της Κίνας προχώρησε την Πέμπτη στη νομοθεσία περί εθνικής ασφάλειας για την πόλη, που είναι χρηματοοικονομικός κόμβος. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει σκληρή απάντηση, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου για την Κίνα αργότερα σήμερα. Η απροθυμία των επενδυτών για περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Κίνας-Η.Π.Α. ώθησε τις μετοχές χαμηλότερα και τους συναλλασσόμενους στις παρυφές των συναλλαγών.
Η κεντρική ιδέα των συναλλαγών συμπυκνώνεται στο ρητό: “Tων φρονίμων τα παιδιά πριν εγκλωβιστούν πουλάνε”. Αναφερόμαστε στη χθεσινή δυναμική μετά το πρώτο ημίωρο. Καθώς τα υψηλότερα επίπεδα για τον μέσο όρο σημειώθηκαν στις 11:00 και ήταν οι 668,4 μονάδες, από όπου ξεκίνησαν την εμφάνισή τους κύματα εντολών πώλησης στα τραπεζικά blue chip. Και με τρία καθοδικά σκαλοπάτια, σε περίπου μια ώρα, ο ΓΔ βρέθηκε 12 μονάδες χαμηλότερα. Για να οριστεί στις 11:57 το κατώτερο μέρας οι 656,15 μονάδες δηλαδή.
Τον τόνο στη διαπραγμάτευση χθες, έδιδαν οι διακυμάνσεις των τιμών των Τραπεζικών μετοχών, των οποίων ο Δείκτης δεν αρκέστηκε στα χαμηλά που εμφάνισε στις 11:57 με αποτέλεσμα να εμφανίσει τιμές κάτω των 350 μονάδων μετά τις 15:50. Το κατώτερο εμφανίστηκε στις 16:00, ήταν οι 346,8 μονάδες και αντιστοιχούσε σε απώλειες άνω του -3% τότε ο ΓΔ εμφάνισε οριακή μεταβολή που όρισε το κατώτερο του δεύτερου μέρους ήτοι οι 659,99 μονάδες. Συνεπώς τα σημαντικά κέρδη των ΑΡΑΙΓ ΔΕΗ ΕΕΕ με μεταβολές από +3,5% ως +5,8% ήταν εκείνα που αντιστάθμιζαν την αρνητική συνεισφορά των ΕΥΡΩΒ με απώλειες στο -4% και των ΑΛΦΑ και ΕΤΕ με μεταβολές πάνω από -2%, ενώ οι πιέσεις στην ΠΕΙΡ είχαν μικρότερο αντίχτυπο στην τιμή της μετοχής της. Δεν υπήρχε αμφιβολία πως οι βέβαιες(;) ρευστοποιήσεις την επόμενη μέρα είχαν διαμορφώσει τις επιλογές των επενδυτών.
Εδώ θα άξιζε να θυμίσουμε πως τα χρηματιστήρια συνήθως κάνουν όσα έχουν αποκλείσει, βάσει πιθανοτήτων, οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων σε αυτά. Επίσης σε κάθε αγορά, η μονιμότητα στην επικρατούσα τάση, στις περισσότερες φάσεις δεν αποτελεί το καλύτερο χαρακτηριστικό της γοητείας τους. Αντίθετα, η μεταβλητότητα χωρίς εξάρσεις που τρομάζουν, είναι ένα ελκυστικό προτέρημα κάθε αγοράς. Αυτό νομίζουμε πως γνωρίζουν πολύ καλά οι σύμβουλοι του Προέδρου των ΗΠΑ και για αυτό, αρκετές φορές στα χρόνια της θητείας του προέβαινε σε ενέργειες που με την ανάλυση βάσει της ευθείας προσέγγισης της κατάστασης ήταν εναντίον της κεντρικής του επιδίωξης. Αλλά με την αντιθετική προσέγγιση, ήταν η καταλληλότερη. Καθώς το στρες των θεσμικών, με δυο κινήσεις κατόπιν, μεταμορφωνόταν σε ανακούφιση που οδηγούσε τις αγορές σε ιστορικά ρεκόρ υψηλών.
Σε αυτά τα πλαίσια η χθεσινή συσσώρευση με τους αγοραίους σε κατάσταση αναμονής λόγω του rebalancing σήμερα, ήταν καλοδεχούμενη. Η αγορά περιμένει και εξαρτάται από την αντίδραση των συναλλασσόμενων απέναντι στις Τράπεζες του 25άρη που μετακίνησε η MSCI έχοντας προσδώσει στην ΑΛΦΑ κέρδη στο τετραήμερο +20,70%, στην ΕΤΕ +36,11%, στην ΕΥΡΩΒ +37,58% και στην ΠΕΙΡ +38,06% ενώ στον ΓΔ +9,17% και στον 25άρη +10,87%. Στον μήνα ο ΓΔ κερδίζει +5,86% και ο 25άρης +5,58%. Συνεπώς στο δεύτερο τρίμηνο η επίδοσή τους αντιστοίχως είναι 19,12% και 18,42%. Οι πιθανότητες να μη χαθεί η τουριστική σαιζόν και η επιβεβαίωση έστω και ασαφώς των προσδοκιών για πανευρωπαϊκή στήριξη των οικονομιών μετά το πλήγμα από την καραντίνα συνέβαλαν στην εικόνα αυτή.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η Wall Street μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι ο Ντόναλντ Τραμ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σήμερα για την Κίνα. Επίσης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαΐου. Αυτή ήταν η δέκατη διαδοχική εβδομάδα κατά την οποία οι νέες αιτήσεις για επίδομα υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.
Επιπλέον, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 4,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ. Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,58% ή 148 μονάδες, στις 25.400, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,2% στις 3.029 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 9.368 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Pfizer (+2,1%) και Procter & Gamble (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Walt Disney (-4%) και Goldman Sachs (-3,8%).
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,7% και το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ βελτιώθηκε, φτάνοντας στις 67,5 μονάδες τον Μάιο, από το ιστορικό χαμηλό των 64,9 του Απριλίου, κυρίως λόγω της αισιοδοξίας στη βιομηχανία καθώς και μεταξύ των καταναλωτών.
Παράλληλα, κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επιπλέον, κατά 8% και περισσότερο θα συρρικνωθεί η γαλλική οικονομία φέτος λόγω πανδημίας κορωνοϊού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ.
Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +1,64% στις 355,47 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,21% στις 6.218,79 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +1,06% στις 11.781,13 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,76% στις 4.771,39 μονάδες.
ΧΑ
Η διεθνής αισιοδοξία έφερε την αγορά πάνω από τις 665 μονάδες με αξιόλογο τζίρο
Στην προτελευταία σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου, μετά από άνοιγμα στις 662,41 με ανοδικό χάσμα (2,11 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (660,30), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, έμεινε θετικό πεδίο σχεδόν σε όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης με εξαίρεση την περίοδο από 11:52 ως τις 13:59 και δυο λεπτά μετά τις 16:00. Το κατώτερο πρώτου μέρους και της συνόδου γενικά εμφανίστηκε μια φορά ήρθε στις 11:57 και ήταν οι 656,15 από 632,23 μονάδες την προηγούμενη. Η αναζήτηση του ανώτερου μέρας που ήταν οι 668,39 από 660,36 μονάδες την Τετάρτη ολοκληρώθηκε στις 11:00 και συνεπώς κράτησε 29 λεπτά. Τελικά οι συναλλαγές από τις 14:35 ως τις 17:20 με πλάγια νευρική δυναμική συνέβαλλαν ώστε να έχουμε ενδοσυνεδριακά κίνηση διαρκείας μεταξύ των 660 μονάδων και των 665 και τελικά θετικό κλείσιμο μέρας με την μικρότερη όμως ανοδική μεταβολή στην Ευρώπη. Μετά τις 16:50 δεν εμφανίστηκαν πιέσεις και η αγορά, κατέληξε στις 17:01 με νευρικότητες ως το τελευταίο λεπτό στις 661,71 μονάδες. Στις δημοπρασίες, υπερτέρησαν οι εντολές αγοράς ώστε στις 17:13 ορίστηκε τιμή κλεισίματος 3,35 μονάδες πιο χαμηλά από το ανώτερο μέρας.
Στα τρία τέταρτα πριν τις δημοπρασίες κινήθηκε με γνωστή την μετριοπαθή άνοδο στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς η ισορροπία στα τελευταία λεπτά και η υπεροχή των εντολών αγοράς στις δημοπρασίες αφορούσε κινήσεις για τακτοποίηση θέσεων ενώ έγινε ενθυλάκωση κερδών από το ανοδικό τριήμερο, που δεν μπορούσαν ωστόσο να αλλάξουν τη δυναμική των συναλλαγών. Αλλά ήταν εμφανής η απουσία αναζήτησης για υψηλά ημέρας από την αρχή της δεύτερης ώρας του πρώτου μέρους. Επίσης ήταν επιτυχείς οι μάχες στο πρώτο δεκάλεπτο των δημοπρασιών για να επιτευχθεί επιπλέον άνοδος του μέσου όρου με αυτές.
Εμφανίστηκε ένα υπολογίσιμο πλάγιο διάστημα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών από τις 14:35 ως τις 17:00 με τον ΓΔ μεταξύ 660 και 665 μονάδων. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές αγοράς κυριάρχησαν, οι θεσμικοί έστειλαν τον ΓΔ οριακά ψηλότερα από τις 665 μονάδες. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κινήθηκαν ανοδικά. Οι επενδυτές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατήρησαν την ανοδική δυναμική που είχαν σταθερά μετά το άνοιγμα, αλλά η Αθήνα είχε εναλλαγές στο πρόσημο μεταβολής, και μικρή σχετικά ανοδική μεταβολή όπως και ο DAX. Ο δείκτης S&P500 της Νέας Υόρκης όπως ήταν φυσικό καθόρισε την πορεία του ΓΔ στο φινάλε εδώ ωστόσο, όπου διαπραγματεύθηκαν τα futures του S&P500 εμφάνιζαν κέρδη κοντά στο +0,40%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήταν στο +1,30% όταν έκλεισε η Αθήνα.
Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο πρωταγωνιστή στην άνοδο και την κάθοδο κατά τη διάρκεια της συνόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 354,51 από 356,83 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο, όταν ο μέσος όρος κάθισε στις 661,71 μονάδες, ήτοι 5,6 μονάδες ψηλότερα από το ελάχιστο. Η αγορά έκλεισε τελικά 4,74 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας, με 12 από τα blue chip με απώλειες στο κλείσιμο.
Είχαμε συνεπώς αρκετά blue chip που ώθησαν υπολογίσιμα ανοδικά, ξεχώρισαν αυτά με κέρδη άνω του +1% ήτοι ΕΕΕ +5,83%, ΔΕΗ +5,16%, ΜΟΗ +2,22%, ΟΤΕ +1,45%, και ΜΥΤΙΛ +1,31%. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός των Τραπεζών, υπήρξαν αλλά με απώλειες άνω του -2,0% και ως -2,57% εντοπίσαμε τις ΜΠΕΛΑ -2,57%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,53%, TITC -2,36%, και ΑΔΜΗΕ -2,31%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επηρέασε υπολογίσιμα τους όγκους, όπως συνέβη παγκόσμια. Ήταν σύνοδος με ανοδικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,453 από 45,873 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε υψηλό σχετικά, αλλά κατώτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 10,943 από 11,075 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΜΠΕΛΑ ΕΧΑΕ ΤΕΝΕΡΓ ΠΕΙΡ ΣΑΡ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση και με την επί μέρες διαμορφωμένη δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,494% από 1,558%.
Επηρέασαν ουδέτερα οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,02%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,13% από +8,51%, την ΕΤΕ στο +0,54% από +8,66%, ΕΥΡΩΒ στο 0,00% από +10,10% και την ΠΕΙΡ στο -0,69% από +17,55%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,94% από +2,97%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 20) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 5) και ένα την ΕΥΡΩΒ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,72% οδηγήθηκε στις 665,04 από 660,30 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1610,31 από 1588,41 με μεταβολή +1,38%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,381 από 124,632 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,943 από 11,075 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 53 από 83, των καθοδικών 46 από 29 και 27 από 15 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η συσσώρευση μείωσε τους όγκους αύξησε τα ανοικτά συμβόλαια
Στην προτελευταία σύνοδο του Μάη, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο κυρίως στο πρώτο μέρος. Τον έκλεισαν τελικά, 21,90 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 11:57 και ήταν οι 1581,65 μονάδες. Το μέγιστο, οι 1613,04, εμφανίστηκε στις 11:00. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1598,23. Το κλείσιμο στις 1610,31 από 1588,41 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,38% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 13,842 από 19,010 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Ιουνίου ανήλθε σε 1280 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1610,50 μονάδες, κατώτερο τις 1578,00 και τελευταίες πράξεις στις 1605,75 από 1586,00 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν 3495 από 3237 ανοικτά συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 53 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1588,75 μονάδες, κατώτερο τις 1560,50 και τελευταίες πράξεις στις 1573,75 από 1564,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 241 από 233 ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε και παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Ιουνίου ο όγκος ήταν 104 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1675 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 21 συμβόλαια στις 1550 και τις 1600 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιουνίου ο όγκος ανήλθε σε 39 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1525 ως τις 1600 μονάδες. Εμφανίστηκε ενδιαφέρον για τη σειρά Ιουλίου με 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1525 μονάδες. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo εκτινάχθηκε και αφορούσε στα 170.713 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, στα 30.000 για ΕΤΕ, 13.954 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, στα 2.500 για ΟΤΕ, στα 1.295 για ΕΕΕ, στα 438 για ΠΕΙΡ και στα 92 για ΕΧΑΕ.
Η δυνατότητα απορρόφησης των πιέσεων στη σύνοδο που προηγείται μιας αναμενόμενης αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων σήμερα λόγω των αλλαγών στους δείκτες της MSCI έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών εγχώριων παραγόντων. Όπως η Eurobank Eq. που ανέφερε: “Η τάση για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο τις Ελληνικές μετοχές λόγω και της πρότασης της Κομισιόν, αλλά οι Επενδυτές παρακολουθούν επίσης τη νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας”.
Η εκτίμηση της Euroxx Sec. ήταν σχετική: “Το θετικό momentum θα συνεχιστεί, οδηγούμενο από την άνοδο των Διεθνών Αγορών, με υψηλούς όγκους συναλλαγών. Τα αποτελέσματα των Τραπεζών, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, θα είναι στο επίκεντρο”. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: “Η ευφορία όλων Διεθνών Αγορών στον απόηχο των αναγγελιών της Κομισιόν (πακέτο Next Generation EU) είναι πιθανό να έχει συνέχεια, ωθώντας ψηλότερα τον ΓΔ, με το ισχυρό το ενδεχόμενο ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, για την κατοχύρωση κερδών”. Η Leon Depolas Sec. αναφέρθηκε με αριθμούς : “ΓΔ και ο όγκος συναλλαγών ακολουθούν ανοδική πορεία. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, αυξάνοντας το πακέτο των χορηγήσεων. Παράλληλα και ο S&P 500 βρέθηκε σε υψηλά 12 εβδομάδων. Εκτός απροόπτου, εφικτή η άμεση προσέγγιση της περιοχής των 680 - 700 μονάδων”.
Κάτι ανάλογο σημείωσε η Merit Sec: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 670 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση του δείκτη S&P 500 έχει γυρίσει σε ανοδική. Πολύ καλό νέο το πακέτο ανάκαμψης της Κομισιόν για τις Επιχειρήσεις και τις Τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Οι Επενδυτές θα εστιάσουν στην πορεία των εσόδων λόγω του lockdown και κυρίως στο guidance για το cost of risk της χρονιάς. Καλά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για τα Πλ. Θράκης, λόγω της αύξησης της κερδοφορίας, παρά την πτώση του κύκλου εργασιών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού κατά €1,5 εκατ. σε τριμηνιαία βάση”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
“Η ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων τόνωσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί συνέχεια της ‘πεπατημένης’ μεθόδου ανακοινώσεων μέτρων, από διάφορους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Οι πρώτες αντιδράσεις πάντα είναι ενθουσιώδεις, αφού για όλους & για όλα ‘λεφτά υπάρχουν’. Μετά αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις από τους Θεσμούς, τα Κράτη, τους Πολίτες και κυρίως Αυτούς που πρέπει να δώσουν τα λεφτά. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιες μεγαλόστομες ανακοινώσεις για μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά σχέδια, τελικά κατέληξαν άδοξα, όπως το περίφημο πακέτο Γιούνκερ, ή το Ταμείο Πράσινης ανάπτυξης της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και οι απορροφητικότητες απογοητευτικές.
Γιατί όμως συνέβη αυτό;
Γιατί οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί (πλην ΕΚΤ) πρώτα ανακοινώνουν, μετά συζητούν, μετά διαφωνούν και στο τέλος συμβιβάζονται, έχοντας αλλάξει τελείως τις αρχικές ανακοινώσεις, προσθέτοντας στο ενδιάμεσο πολλά “Αν”, “Εφόσον” & “Όταν”.
Έτσι και τώρα ανακοινώθηκαν μέτρα 760 δισ., τα μοίρασαν κιόλας ανά Χώρα για να χαρούν οι Νότιοι Παρίες, με την Ελλάδα να “πετά στα σύννεφα” αφού της αναλογούν 32 δισ. Όμως ξέχασαν τα βασικά:
Να αποφασίσουν ομόφωνα οι Συμμετέχοντες για το εν λόγω πακέτο, ενώ γνωρίζουμε ότι Χώρες όπως η Δανία η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία δεν συμφωνούν.
Να προσδιορίσουν επακριβώς πως θα εξευρεθούν τα κεφάλαια, την στιγμή μάλιστα που η Μ. Βρετανία, Χώρα με μεγάλη συμμετοχή στον προϋπολογισμό της Commission μας αποχαιρετά.
Να προσδιορίσουν τους ακριβείς όρους εκταμίευσης, τόσο των ενισχύσεων, όσο και των δανείων, που από την αρχική δήλωση “άνευ όρων”, άρχισε σιγά αλλά σταθερά να μεταλλάσσεται στο “θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις”.
Το καλύτερο όμως και ποιο ενδιαφέρον (αν και κανείς δεν το συζητά) είναι ότι στις ανακοινώσεις για πρώτη φορά γίνεται λόγος για ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ύψους 35 δισεκατομμυρίων ετησίως και βλέπουμε…
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εις τας Ευρώπας, η Αμερικανική Οικονομία στενάζει από τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που βγαίνουν. Οι 2,12 εκατομμύρια νέοι άνεργοι, η πτώση των παραγγελιών Διαρκών Αγαθών κατά -17%, η πτώση του Αμερικανικού ΑΕΠ 1ου τριμήνου κατά -5%, δεν επηρεάζουν τις αγελαίες Αγορές, που προσεγγίζουν ξανά τα ιστορικά υψηλά τους. Οι επικείμενες εκλογές βοηθούν, προς το παρόν, την ανοδική κίνηση, αν και ο Nasdaq έχει αρχίσει να παρουσιάζει αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η διαμάχη ΗΠΑ & Κίνας καλά κρατεί, πότε για τον Covid-19, πότε για την HUAWEI, πότε για το Hong-Kong & πότε για την Σινική Θάλασσα. Όμως για πρώτη φορά η Κίνα δημιουργεί νέα σοβαρά προβλήματα με την Ινδία, την Αυστραλία, ακόμα και το φιλικό της Βιετνάμ για διάφορα θέματα, με αποτέλεσμα το Κινεζικό Νόμισμα να πλησιάζει ιστορικά υψηλά σε σχέση με το USD.
Η Ελληνική Αγορά, επικεντρωμένη στις ανακοινώσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών, μετρά τα δισεκατομμύρια που αναμένει, επαναφέροντας την αισιοδοξία γρηγορότερα από το αναμενόμενο στους Συμμετέχοντες και κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο.
Η ομολογιακή Αγορά υποβοηθούμενη και αυτή, συνέχισε την αποκλιμάκωση της με το 10ετες κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,50 %. Η ανακοίνωση του ΜΥΤΙΛ για επαναγορά του εισηγμένου ομολόγου, βοήθησε και τους υπόλοιπους εταιρικούς τίτλους σε άνοδο των τιμών.
Το πόσο θα βοηθήσουν τα ανακοινωθέντα μέτρα & οι πακτωλοί εκατομμυρίων που ακούμε, θα φανεί τους επόμενους μήνες και κυρίως μετά τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο γρήγορα θα επανέλθει ο τουριστικός τομέας, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για πτώση 70% του Παγκόσμιου Τουριστικού Προϊόντος.
Επιπλέον σημαντικό στοιχείο για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας, αποτελεί η ταχύτητα που θα διοχετεύσει ο Τραπεζικός κλάδος την απαιτούμενη ρευστότητα στις Επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους & κλάδου..
Έτσι παρά την επιφυλακτική μας τάση των προηγουμένων εβδομάδων, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου φαίνεται να αλλάζει. Αναμένουμε το έγκυρο εβδομαδιαίο και μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τις 680 μονάδες ΓΔ και 1650 FTSE25, για να πειστούμε ότι δεν οδεύουμε σε “Bull trap” χαμηλού κόστους.
Συμπερασματικά, η διαδικασία επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και τα ανακοινωθέντα μέτρα, αν και δημιουργούν προσδοκίες για την Ελληνική Αγορά, συνεχίζουν να μας κρατούν επιφυλακτικούς μέχρι και αύριο, ημέρα ολοκλήρωσης των εκροών των μετοχών που εξήλθαν από τους δείκτες MSCI.
Τεχνική επιβεβαίωση αλλαγής της τάσης θα μας δώσει την ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις επιμέρους μετοχών, που για ένα 3μηνο αποτελούσαν σημαντικές αντιστάσεις.
Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι τα προβλήματα που προϋπήρχαν στην Ελληνική Οικονομία, με τα πρόσθετα προβλήματα που δημιούργησε το lockdown του covid-19, θα χρειαστούν χρόνο για να ιαθούν, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο. Το αυξημένο volatility των Αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, ιδίως αν οι Εμπλεκόμενοι καταλάβουν ότι από τις ανακοινώσεις μέχρι την υλοποίηση ενισχυτικών μέτρων υπάρχει σημαντική χρονική υστέρηση, ακόμα και αν αυτά υλοποιηθούν όπως ανακοινώνονται“.
Σήμερα
Οι χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας υποχώρησαν και τα μεγάλα νομίσματα έμειναν σχεδόν αμετάβλητα σήμερα Παρασκευή 29/5, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την απάντηση των ΗΠΑ στον αυστηρότερο έλεγχο της Κίνας στην πόλη του Χονγκ Κονγκ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,24%. Ο Nikkei υποχώρησε από το υψηλό τριών μηνών αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,06% και, αν και οι κινήσεις ήταν ελαφρές, τα νομίσματα υψηλού ρίσκου ήταν υπό πίεση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Τα ΣΜΕ για τον S&P 500 υποχώρησαν -0,7% αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -0,3%.
Η πιθανή αντίδραση των ΗΠΑ θα μπορούσε να κυμαίνεται από το σχίσιμο της εμπορικής συμφωνίας Φάσης 1 και την επιλογή για νέους δασμούς στην Κίνα, έως ήπιες ταξιδιωτικές ή οικονομικές κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους, τόνισαν οι αναλυτές προς τους εμπλεκόμενους στις Ασιατικές αγορές.
Ο πρόεδρος Τραμπ προσέφερε τη σιωπή του σαν απάντηση στις μαζικές διαμαρτυρίες υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ πέρυσι, δίνοντας προτεραιότητα σε μια εμπορική συμφωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping. Όμως, έκτοτε οι δεσμοί με το Πεκίνο έχουν αποκοπεί από την πανδημία COVID-19.
Το κινεζικό γιουάν, ένα βαρόμετρο της έντασης Κίνας-Η.Π.Α., αποδυναμώθηκε ελαφρώς σε 7,1490 ανά δολάριο. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ήταν -0,4% χαμηλότερα στις αρχές της διαπραγμάτευσης αλλά στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,57% και έχασε -3% τις δύο εβδομάδες από τότε που εμφανίστηκαν τα νέα περί της νομοθεσίας για την ασφάλεια της Κίνας.
Παρόλα αυτά, το τεράστιο μέγεθος των κινήτρων για αναθέρμανση της δραστηριότητας παγκόσμια φαίνεται να έχει διαψεύσει το παλιό ρητό «sell in May». Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 4% για το μήνα και βρίσκεται σε πορεία για τον καλύτερο Μάιο από το 2009.
Η αγορά ομολόγων παραμένει σε τιμές που αντιστοιχούν σε μέγιστη επενδυτική επιφύλαξη. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησαν 3 μονάδες βάσης στο 0,6705% σήμερα. Δηλαδή είναι πάνω από 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα από όπου ξεκίνησαν το 2020. Οι αποδόσεις πέφτουν όταν αυξάνονται οι τιμές.