Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ολοκληρώνει τη «σπορά» των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ύφεσης που προκαλεί ο κορονοϊός και προσδοκά ήδη από το τέλος του επόμενου μήνα να ξεκινήσει να «θερίζει» πόρους από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης προκειμένου να μπορέσει να κάνει «ταμείο».
Η ενεργοποίηση των πλαισίων στήριξης -το πρόγραμμα SURE για την τόνωση της απασχόλησης, το πρόγραμμα ενίσχυσης ρευστότητας με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το πρόγραμμα δανειοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά και το «ταμείο ανάκαμψης» (οι βάσεις του οποίου μπήκαν με τη συμφωνία Μέρκελ-Μακρόν)- θα κρίνει το πού θα διαμορφωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στο τέλος του έτους, το ύψος του δημοσίου χρέους, αλλά και τις δυνατότητες της κυβέρνησης για άσκηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και το 2021, προκειμένου να στηριχτεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Αν προστεθούν οι πόροι που αναμένονται από τέσσερις διαφορετικές πηγές, το ποσό μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Σημαντικό μέρος αυτού του ποσού μπορεί μάλιστα να είναι υπό μορφή επιδότησης, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση να μην επηρεάσει το ύψος του δημοσίου χρέους. Με την ενεργοποίηση στην πράξη και των συγκεκριμένων πηγών χρηματοδότησης, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα επιτύχει τους βασικούς στόχους που είναι: 1. Να κλείσει η χρονιά και όχι μόνο να παραμείνει άθικτο το «σκληρό μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και να διατηρηθούν τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα της χώρας πάνω από τα 30-32 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μικρή μείωση της τάξεως των 4-5 δισ. σε σχέση με το ποσό που υπήρχε διαθέσιμο πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού. 2. Να συγκρατηθεί το δημόσιο χρέος κάτω από τα 340 δισ. ευρώ ώστε να μην «ξεφύγει» και η αναλογία ως προς το ΑΕΠ.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική