Γενικευμένο «ξεφάντωμα»

Μετά την ανακοίνωση αναφορών για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΗΜΕΡΑ ρεκόρ ήταν η χθεσινή για τη Wall Street, εν μέσω ενός γενικευμένου «ξεφαντώματος» στα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να αγγίζουν το υψηλότερο δίμηνο και τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να καταρρίπτουν ενδοσυνεδριακά αλλεπάλληλα ρεκόρ μετά την ανακοίνωση οικονομικών αναφορών που συνέστησαν επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Στην Ευρώπη, στην αιχμή της ανόδου βρέθηκαν μετοχές εταιρειών του μεταλλευτικού και πετρελαϊκού τομέα λόγω των επιπέδων ρεκόρ στις τιμές μετάλλων και του ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Αισιοδοξία επικράτησε και στη Wall Street με τον Dow Jones να καταγράφει ενδοσυνεδριακά επίπεδα ρεκόρ στις 14.180.90 και 14.189 μονάδες και τον S&P 500 στις 1.575,43 μονάδες μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τις πωλήσεις Σεπτεμβρίου από τη Wal-Mart και την ενίσχυση των προβλέψεών της για τα κέρδη του τριμήνου.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,38 % στις 6.724,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,42 % στις 5.862,83 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 8.033,69 μονάδες.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες και στα 18 χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Η BHP και η Anglo American, οι μεγαλύτερες μεταλλευτικές παγκοσμίως ηγήθηκαν της ανόδου, ενώ η Tullow Oil «έδωσε το ρυθμό» στις μετοχές των εταιρειών του ενεργειακού τομέα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα εμπορεύματα αποτελούν επένδυση-κλειδί λόγω της υποχώρησης του δολαρίου, σε ιστορικά χαμηλά στο 1,4224.

Η Telefonica παρέσυρε υψηλότερα τις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών με τη μετοχή της Volkswagen να οδηγείται στα ύψη.

Αυξημένες κατά 1,4% ήταν οι πωλήσεις της Wal-Mart κατά το μήνα Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές, μετά τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς που έχουν να αντιμετωπίσουν, αναζητούν καταστήματα με προσφορές και εκπτώσεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Στο υψηλότερο 2 1/2 μηνών τερμάτισε ο δείκτης Nikkei με κέρδη 1,6% στις 17.458,98 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα