«Ανάσα» στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών προσφέρουν οι ανοικτές «στρόφιγγες» ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε ρευστότητα με αρνητικό επιτόκιο, όπως τονίζει η Moody's σε ανάλυσή της.
Η Moody's επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που έδειξαν απότομη αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω της ΕΚΤ από τις αρχές του έτους. Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΚΤ παρέχουν φθηνή ρευστότητα σε όλες τις τράπεζες τη Ευρωζώνης, αλλά τον Απρίλιο η ΕΚΤ επανέφερε το waiver, καθιστώντας επιλέξιμα τα ελληικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χορήγηση πιστώσεων στις ελληνικές τράπεζες, παρά την πιστοληπτική τους αξιολόγηση κάτω από την investment-grade βαθμίδα.
«Η αυξημένη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα τις βοηθήσει να μετριάσουν τις προκλήσεις που απειλούν την κερδοφορία τους, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μειώνουν τις ευκαιρίες για ποιοτική δανειοδότηση, περιορίζουν τα έσοδα από προμήθειες και οδηγούν σε λιγότερα κέρδη από συναλλαγές,καθώς και σε ενδεχόμενες ζημίες από επενδύσεις», υπογραμμίζει η Moody's στην ανάλυσή της.
Οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο -ποσό που αναλογεί στο 8% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού- από 12,4 δισ.ε υρώ τον Μάρτιο του 2020 και 8,1 δισ. ευρώ -ή 3% του συνολικού ενεργητικού- τον Δεκέμβριο του 2019. Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεων από την ΕΚΤ επέτρεψε στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντλήσουν αυξημένη ρευστότητα μέσω των μακροπρόθεσμων δημοπρασιών αναχρηματοδότησης(LRTROs) της κεντρικής τράπεζας και με αρνητικό επιτόκιο, καθώς η ρευστότητα που παρέχεται στις εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι με επιτόκιο -0,5%.
«Το αρνητικό (-0,5%) κόστος δανεισμού μέσω των LTROs σε συνδυασμό με τις αυξημένες καταθέσεις ιδιωτικού τομέα(145 δισ. ευρώ) τον Μάρτιο του 2020 προσφέρουν στήριγμα στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών από τόκους καθώς και στην κερδοφορίας τους στη διάρκεια των οικονομικών προκλήσεων της φετινής χρονιάς. Η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί πάνω από 5% φέτος, εξαιτίας τoυ Lockdown, και του χτυπήματος στον τουρισμό, που συνεισέφερε περίπου στο 12% του ΑΕΠ το 2019. Γι' αυτό αναμένουμε αποδυνάμωση της κερδοφορίας των τραπεζών, καθώς οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες μειώνουν τις ευκαιρίες για ποιοτικό δανεισμό», αναφέρει ο οίκος στην ανάλυσή του. Παρ' όλα αυτά, αναμένει περιορισμένη επιδείνωση, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να ειπράττουν τόκους, παρά τα κυβερνητικά μέτρα ελάφρυνσης που αναστέλλουν για έξι μήνες την αποπληρωμή του δανειακού κεφαλαίου.
naftemporiki.gr