EBF: Οι τράπεζες μέρος της λύσης των προβλημάτων του Covid-19

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 09:41
UPD:09:46
SHUTTERSTOCK

Oι τράπεζες παραμένουν προσηλωμένες στη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την πανδημία του Covid-19, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, Ζαν-Πιέρ Μαστιέ. «Οι τράπεζες είναι μέρος της λύσης  και της πορείας προς το μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Μαστιέ κατά την 130ή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕBF.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 Μαϊου, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι όλα τα μέλη της ΕΤΟ θα διαδραματίσουν τον ρόλο τους στην επανεκκίνηση του πραγματικού τομέα της οικονομίας.

Η 130η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου («ΔΣ») της ΕBF έλαβε χώρα μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 15 Μαΐου 2020. Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Γεώργιο Χαντζηνικολάου, και τη γενική γραμματέα, Χαρούλα Απαλαγάκη. 

«Οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος επιβεβαίωσαν την αμετακίνητη δέσμευσή τους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών οικονομικών προκλήσεων που προκαλεί η πανδημία του COVID-19 και υπογράμμισαν ότι η υπεύθυνη, εποικοδομητική και έγκαιρη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος με τους πελάτες και τις αρμόδιες αρχές θα συνεχιστεί για όσο χρόνο κριθεί απαραίτητο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσαρμόστηκαν με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν ουσιώδεις υπηρεσίες υπό αντίξοες συνθήκες. Σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι δυστυχώς αναπόφευκτο οι επιπτώσεις της ύφεσης να γίνουν αισθητές από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕBF επιδοκίμασαν την ενεργό συνεργασία μεταξύ του τραπεζικού κλάδου και των ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών. Αυτή η συνεργασία συνέβαλε στην επιτυχή εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων για την αναστολή καταβολής δόσεων δανείων και στη στήριξη των εθνικών προγραμμάτων παροχής κρατικών εγγυήσεων σε χορηγήσεις δανείων και λοιπών πιστώσεων, περιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον άμεσο αντίκτυπο της κρίσης. Η αναστολή στην καταβολή δόσεων δανείων ωφελεί τώρα εκατομμύρια ΜμΕ, μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιώτες. Επιπλέον, οι τράπεζες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διοχέτευση κρατικών εγγυήσεων ύψους άνω των 2 τρισ. ευρώ σε δάνεια και πιστώσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η πανδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου αντίκτυπο, όχι μόνο στις οικονομίες των κρατών ανά την υφήλιο, αλλά και στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε. Για τις τράπεζες, από την αρχή της πανδημίας, ο πρωταρχικός στόχος ήταν - και παραμένει - η προστασία της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού και των πελατών τους. Χάρη στην ταχεία αντίδραση σε αυτήν τη νέα κατάσταση, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, υιοθετώντας νέους και καινοτόμους τρόπους εργασίας, συνεχίζει να υποστηρίζει ιδιώτες και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕBF, Ζαν-Πιέρ Μαστιέ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα