Market Beat: Εβδομάδα με την τάση να διαμορφώνεται ακόμα από τις διεθνείς εξελίξεις

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2020 09:33
UPD:09:34

Το βλέποντας και κάνοντας” που είναι η στρατηγική που ακολουθούν οι επαγγελματίες παγκοσμίως την εποχή της ύφεσης από την πανδημία, στην Αθήνα προκάλεσε πλάγια κίνηση σε στενή ζώνη που θα αναφέρουμε στη συνέχεια. Κάθε είδηση που θα επιδεινώσει τις προσδοκίες για την ανάκαμψη παγκόσμια, θα είναι αιτία για περάσματα κάτω από τις 580, ενώ οι θετικές θα λειτουργούν αντίθετα. Όμως χωρίς τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, όλα θα παραμένουν θολά στο μακροοικονομικό πεδίο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι επενδυτές και πελάτες της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας δεν αισθάνονται και τόσο καλά αυτή την εποχή. Για τους περισσότερους είναι σαφές πως το πιθανότερο είναι να ορίστηκε τον Απρίλιο, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο πυθμένας στην οικονομική ύφεση. Αφού οι οικονομίες τους επανέρχονται τώρα στη ζωή, αργά και δειλά μετά από τη σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι που συνέβη κάπως νωρίτερα και στην Κίνα. Ωστόσο στην τρίτη εβδομάδα του Μαΐου είχαμε την επανεμφάνιση της διάθεσης για φυγή από το χρηματιστηριακό ρίσκο. Σήμερα η εικόνα άλλαξε και φαίνεται σαν συνέχεια της ανόδου που εμφανίστηκε στις τελευταίες συνεδρίασης της βδομάδας με την εκπνοή των σειρών Μαΐου στα παράγωγα.

Είναι μέρα που οι αγορές στην Ασία μετά από νευρικότητα με μικρές πτωτικές μεταβολές αρχικά κινήθηκαν σαφώς ανοδικά στη συνέχεια, καθώς τα futures επί των δεικτών της Wall Street εμφάνισαν άνοδο πάνω από +1%. Κάτι ανάλογο αποτυπώνουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή την διάθεση για ρίσκο στις ελπίδες που γεννούν οι αποφάσεις σε διάφορα κράτη του κόσμου για επανεκκίνηση των οικονομιών τους υπογραμμίζοντας την έναρξη της διαδικασίας ανάκαμψης από την ύφεση λόγω πανδημίας.

Την νευρικότητα διεθνώς προκάλεσαν τα φτωχά μακροοικονομικά δεδομένα και η επανεμφάνιση της ρητορικής που θύμιζε τις εντάσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στον αντίποδα το άνοιγμα των επιχειρήσεων μετά από το παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη και σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ έδωσε ελπίδες στους θεσμικούς. Ο επικεφαλής της Fed πάντως, μέσα στη βδομάδα ειδοποίησε πως πιθανά η ανάκαμψη να αργήσει, εκτινάσσοντας τις επιφυλάξεις των επενδυτών. Παράλληλα όμως η διοίκηση Τραμπ μαζί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα δηλώνουν πρόθυμοι να πάρουν επιπλέον μέτρα για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης.

Στην Αθήνα μέτρησε πολύ η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, σε σχέση με τον αριθμό ελληνικών τίτλων που συμμετέχουν και τη μείωση των συντελεστών στάθμισης, ιδιαίτερα εκείνου που αφορά τη γεωγραφική περιοχή από 1,53%, σε 1,02%. Αφού πιθανολογούνται νέες αποεπενδύσεις από επενδυτές εξωτερικού, πέραν όσων συντελεστούν λόγω του rebalancing στο τέλος του μήνα. Την ατμόσφαιρα βάρυνε μια νέα περίπτωση προβληματικού ισολογισμού (ΜΛΣ), που σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες οι διαχειριστές με σεβασμό της θεμελιώδους ανάλυσης το υποψιάζονταν πάνω από ένα έτος.

Θεωρούμε χρήσιμη, μια… αδρή ιχνηλάτηση της πορείας των βασικών δεικτών, από την αρχή του έτους τουλάχιστον, θυμίζοντας πως στο 2019 ο ΓΔ αναγνώριζε ως οροφή τη ζώνη τιμών γύρω από τις 900 μονάδες. Φέτος τον Ιανουάριο χτύπησε τις 950, αλλά ευκολότερα και συχνότερα η αγορά ως τις 15 Ιανουαρίου προτιμούσε τις 925. Με άλλα λόγια, οι θεσμικοί αποτιμούσαν τις μετοχές του 25άρη που κυριαρχούν στη διαμόρφωση της τιμής του μέσου όρου ως εκεί, περιμένοντας την εξέλιξη της οικονομίας και των εταιρικών κερδών για να προχωρήσουν σε επιπλέον αγορές. Μετά την κορύφωση στις 24/1, πάλι στη ζώνη μεταξύ των 900 και 925 μονάδων οδηγούσαν πλάγια την αγορά, από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά ξεκίνησε ο κατήφορος από τις ρευστοποιήσεις πανικού πανευρωπαϊκά. Ο ΓΔ από τις 913 μονάδες με 17 συνεδρίες χτύπησε τον πυθμένα του έτους στις 470 μονάδες στις 17 Μαρτίου και αναπήδησε ως τις 642 με ταύτιση της πορείας του με τον DAX που βρήκε το κατώτερο στις 18/3.

Η αντίδραση από τα χαμηλά με πανομοιότυπη πορεία όρισε ανώτερο κλείσιμο στην Αθήνα και τη Φρανκφούρτη στις 29 Απριλίου.

Μπορεί λοιπόν να φαίνεται πως η κάθε αγορά μετοχών του ευρώ έχει τα δικά της αδύναμα και γοητευτικά blue chip, αλλά τελικά οι διαθέσεις των ισχυρών θεσμικών, σε περιόδους κρίσης για διάφορα αίτια, ταυτίζονται. Έτσι, μπορεί στο υγειονομικό πεδίο η χώρα να προηγείται έναντι άλλων από την Κεντρική Ευρώπη, αλλά αυτό για την ώρα δεν είναι αρκετό για να υπάρξει πραγματική ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

 

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αναζήτηση, «στα τυφλά», κανόνων χρηματιστηριακής επιβίωσης

Οι επενδυτές και πελάτες της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας δεν αισθάνονται και τόσο καλά αυτή την εποχή. Για τους περισσότερους είναι σαφές πως το πιθανότερο είναι να ορίστηκε τον Απρίλιο, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο πυθμένας στην οικονομική ύφεση. Αφού οι οικονομίες τους επανέρχονται τώρα στη ζωή, αργά και δειλά μετά από τη σταδιακή άρση των περιορισμών, κάτι που συνέβη κάπως νωρίτερα και στην Κίνα. Ωστόσο στην τρίτη εβδομάδα του Μαΐου είχαμε την επανεμφάνιση της διάθεσης για φυγή από το χρηματιστηριακό ρίσκο.

Η εικόνα ξεκαθαρίζει μερικώς

Τα μέχρι σήμερα οικονομικά δεδομένα τονίζουν το βάθος της οικονομικής συρρίκνωσης και παράλληλα, αύξησαν την πιθανότητα του κινδύνου, οι πληγές από τα lockdown να υπονομεύσουν και στην καλύτερη περίπτωση, να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι επενδυτές τη βδομάδα που πέρασε είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα επανέρχεται σε αναπτυξιακή τροχιά, αλλά ταυτόχρονα εισέπραξαν τη διατήρηση των αβεβαιοτήτων γύρω από την παρουσία του COVID19 και όχι μόνο. Η ανανέωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας απομακρύνει, σύμφωνα με την Barclays, την πιθανότητα για μια γρήγορη ανάκαμψη.

Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας εμφάνισε σημάδια βελτίωσης τον Απρίλιο καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο άρχισε να επιστρέφει στην δράση, αν και η αυξανόμενη ανεργία συνέχισε να επιβαρύνει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες. Το φωτεινό σημείο ήταν η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής τον περασμένο μήνα, καθώς αυξήθηκε 3,9% ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Αλλά στο σχόλιο του Peter Schaffrik, της RBC Capital Markets συνοψίζεται ο κυρίαρχος επενδυτικός προβληματισμός ξεκάθαρα: «Τα κινέζικα δεδομένα δείχνουν στους αρμόδιους ότι μπορούν να στείλουν τους ανθρώπους πίσω στη δουλειά, αλλά δεν μπορούν να τους υποχρεώσουν να βγαίνουν και να αγοράζουν πράγματα. Η καταναλωτική διάθεση έχει πληγωθεί. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσοχή και θα είναι πιο δύσκολο να ανοίξουμε εκ νέου μητροπολιτικές περιοχές που γεννούν ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ, όπως το Παρίσι και το Λονδίνο».

Σημαντική ήταν επίσης, για τους αγοραίους κυρίως, η άρνηση από την πλευρά των αρμοδίων της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας να υιοθετήσουν πολιτικές αρνητικών επιτοκίων. Με δεδομένη τη συσσώρευση ρευστών από τις ρευστοποιήσεις πανικού στην έξαρση της πανδημίας, τα αρνητικά επιτόκια θα οδηγούσαν σε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις εκείνους που δεν είχαν μειώσει ως τώρα τα διαθέσιμά τους σε ρευστό. Αντί αυτού, η εβδομάδα που πέρασε είχε διεθνώς ανοδικό φινάλε αλλά ήταν πτωτική και θεωρήθηκε σαν επίσημη και δικαιολογημένη διόρθωση στην αρχική αντίδραση των χρηματιστηρίων, μετά την εγγραφή του πυθμένα τους στις 23 Μαρτίου.

Διόρθωση στην αρχική αντίδραση

Αν και τα πρωτοσέλιδα των μέσων ενημέρωσης επί των οικονομικών αφορούν στα τρέχοντα στοιχεία γύρω από την ανεργία, τις λιανικές πωλήσεις, τις τιμές καταναλωτή τις μέρες του παγκόσμιου lockdown, επιλέξαμε διαφορετική οδό εξήγησης της ανατροπής της ανόδου. Ανατρέξαμε στις αναλύσεις της περιόδου των πρώτων μηνών μετά από καταστάσεις που προκάλεσαν την κατάρρευση των αγορών. Στον επαγγελματικό μας βίο παρακολουθήσαμε δυο πριν την πανδημία. Ήταν το σκάσιμο της φούσκας στις αποτιμήσεις των μετοχικών αξιών στα τέλη του 20ου αιώνα, με πρωταγωνιστές τις εταιρίες τεχνολογίας και η κρίση, από την αποκάλυψη των προβλημάτων αξιοπιστίας στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, το 2008. Το χάος, κατά την περίοδο της συνειδητοποίησης του προβλήματος, επικράτησε και στην προσπάθεια των επενδυτών να ορίσουν τις σωστές μετοχικές αποτιμήσεις.

Αν και τα αίτια στις τρεις περιπτώσεις που μελετήσαμε και μελετάμε ήταν διαφορετικά, η συμπεριφορά των διαχειριστών εμφάνισε πολλές ομοιότητες, όπως προκύπτει από τη σύγκριση της πορείας του μετοχικού δείκτη αναφοράς S&P500. Ενώ επίσης οι ανταποκρίσεις από τους αρμοδίους στο πρόβλημα, είτε στην υπερβολή των εταιριών dotcom, είτε στο πάγωμα των διατραπεζικών συναλλαγών, ήταν επίσης διαφορετικές ανά περίπτωση. Παρά ταύτα, διαβάζοντας τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά μας εκείνης της εποχής διαπιστώσαμε ότι:

Και στην περίοδο της ανάκαμψης των αποτιμήσεων μετά την εγγραφή των χαμηλών στα χρηματιστήρια, τον Φεβρουάριο του 2002 και το Σεπτέμβριο του 2009 αντίστοιχα, ο δρόμος προς την ανάκαμψη των αποτιμήσεων ήταν γεμάτος λακκούβες. Τα κέρδη των αρχικών rebound αμφισβητήθηκαν για αρκετούς μήνες πριν αρχίσει η σταθερή ανηφόρα των αποτιμήσεων. Θεωρώντας λοιπόν αυτή την εξέλιξη σαν αποτέλεσμα της ψυχολογικής κατάστασης των επενδυτών, εκτιμούμε πως και αυτή τη φορά, η πορεία δεν θα διαφέρει πολύ.

Μπορεί μέσα στη βδομάδα να υπήρξαν ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά στη διάρκειά της οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανέλαβαν ότι η γρήγορη οικονομική ανάκαμψη δεν είναι δεδομένη. Ο S&P 500 είναι μόλις 3% χαμηλότερα από το πρόσφατο υψηλό του στις 29 Απριλίου. Ωστόσο, αρκετοί κλάδοι του, από τα Χρηματοοικονομικά και τις επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας έως τα Ακίνητα, έχουν ήδη πτώση -10% από τα πρόσφατα υψηλά τους. Ο S&P Small Cap 600 είχε παρόμοια μοίρα, με απόσταση -12% από την κορυφή του στις 29 Απριλίου.

Το αρχικό rebound ενισχύθηκε από τα τέλη Μαρτίου ως τα τέλη Απριλίου, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να ενσωματώσουν στις αποτιμήσεις το άνοιγμα των τοπικών οικονομιών. Αλλά καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν επιδόματα ανεργίας κάθε εβδομάδα και οι καταναλωτικές δαπάνες πέφτουν, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να υπολογίζουν εκ νέου πόσο γρήγορα μπορεί να επιστρέψει η ζωή στην κατάσταση που υπήρχε πριν από την πανδημία του κοροναϊού.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, στο σύνολο των δεικτών που παρακολουθούμε εμφανίστηκαν απώλειες, ενώ μόνο ένας δεν έχει απώλειες στο 2020 και 10 από 7 τη δεύτερη εβδομάδα μένουν σε κατάσταση bear market (απώλειες άνω του -20%). Ο S&P500 με μεταβολή -2,26% στη βδομάδα, στο 2020 αποδίδει -11,36%. Ο Dow, με πτώση -2,65%, αποδίδει στο 2020 -17,01%. Ο S&P400 με μεταβολή -5,84%, εμφάνισε επίδοση στο 2020 -23,50%, ενώ ο Russell 2000 υποχωρώντας κατά -5,46%, έχει απώλειες -24,66% στο έτος. Ο δε Nasdaq, έχασε -1,17%%. Στο 2020 είναι ο μόνος δείκτης με κέρδη +0,47%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -2,25% στη βδομάδα, έτσι στο 2020 χάνει -23,07%. Ο DAX υποχώρησε -4,41%, και στο 2020 αποδίδει -21,33%, ο CAC είχε μεταβολή -6,32%, ενώ στο 2020 αποδίδει -28,70%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -4,66%, και στο έτος επίδοση -32,28%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -3,45%, στο έτος πέφτει -28,37%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 έχασε -3,89%, και στο 2020 υποχωρεί -21,18%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε κατά -3,37%, ενώ στο 2020 έχει τη μεγαλύτερη πτώση -32,94%, όταν ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -5,13%, χάνει φέτος -18,03%. Ο χρυσός με κέρδη +2,89%, βρέθηκε στα 1754,10 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους +15,17%. Σημειώθηκε άνοδος +20,63%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 29,71 δολάρια το βαρέλι. Στο 2020 εμφανίζει απώλειες -51,34%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,09%, στο 2020 χάνει -15,30%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,17%, με επίδοση στο έτος -12,30%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα -2,45%, και στο 2020 χάνει -24,62%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έπεσε -1,74%, και στο 2020 υποχωρεί -15,58%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,01% ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, αποδίδει στο 2020 -5,96%.

Αναζήτηση αντικειμενικότητας

Η εξέλιξη των τιμών ορισμένων εμπορευμάτων είναι λύση, την οποία επιλέγουν αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, για κάποιο φως στο τούνελ που εισήλθαν τα χρηματιστήρια τους πρώτους μήνες μετά την αναγνώριση της αντιστροφής στην κατηφόρα των οικονομιών. Βρίσκεται άραγε η παγκόσμια οικονομία σε βαθειά ύφεση; Το μήνυμα από τις αγορές εμπορευμάτων είναι ανάμεικτο. Η τιμή του πετρελαίου έχει καταρρεύσει μέχρι στιγμής φέτος πολύ κάτω από τα χαμηλά του 2008. Ωστόσο, ο δείκτης τιμών άμεσων βιομηχανικών προϊόντων CRB παραμένει πάνω από το χαμηλό του 2015 και πολύ πάνω από το χαμηλό του 2008. Η πτώση στην τιμή του πετρελαίου δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι τα λουκέτα σήκωσαν τα χειρόφρενα στην οδήγηση και οι καραντίνες έχουν σταματήσει τις διεθνείς πτήσεις επιβατών. Η ζήτηση τόσο για βενζίνη όσο και για καύσιμα τζετ έχει μειωθεί.

 Από την άλλη πλευρά, η σχετική ανθεκτικότητα των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου του κλεισίματος των εργοστασίων σε όλο τον κόσμο. Η πιθανή εξήγηση είναι ότι τα εργοστάσια του κόσμου λειτουργούσαν ακόμη όταν οι Κινέζοι τα έκλεισαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Από τον Μάρτιο, τα εργοστάσια στην Κίνα ανοίγουν σταδιακά, ενώ εκείνα εκτός της Κίνας βρίσκονται σε lockdown.

Η τιμή του πετρελαίου Brent έπεσε από 66,00 δολάρια στις αρχές του τρέχοντος έτους στα χαμηλά των 19,33 δολαρίων στις 21 Απριλίου. Φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει, έχοντας ανακάμψει στα 32,7 δολάρια την Παρασκευή. Η πλέον ευρέως ακολουθούμενη συνιστώσα του δείκτη τιμών άμεσων βιομηχανικών προϊόντων CRB είναι η τιμή του χαλκού, ο οποίος τείνει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις εξελίξεις της βιομηχανίας στην Κίνα. Παρακολουθώντας την τιμή των πιο κοντινών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του κόκκινου μετάλλου, η οποία συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την τιμή του αργού πετρελαίου και τον δείκτη τιμών βιομηχανικών τιμών CRB διαπιστώνεται ότι: Η τιμή του χαλκού μειώθηκε 24% από την αρχή του έτους στο πρόσφατο χαμηλό της στις 23 Μαρτίου και έχει ανακάμψει ελαφρά (κατά 20%) από τότε. Προβλέπουμε συνέχεια στις αναταράξεις.

ΧΑ

Εβδομάδα σκληρών και αυστηρά επιλεκτικών διαχωρισμών

Στην τρίτη βδομάδα του Μαΐου με δεδομένη την εκπνοή των αντίστοιχων σειρών στα παράγωγα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης έπαιξαν οι αναταράξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI που σχετίζονται με αρκετά blue chip.

Την νευρικότητα διεθνώς προκάλεσαν τα φτωχά μακροοικονομικά δεδομένα και η επανεμφάνιση της ρητορικής που θύμιζε τις εντάσεις του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στον αντίποδα το άνοιγμα των επιχειρήσεων μετά από το παρατεταμένο lockdown στην Ευρώπη και σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ έδωσε ελπίδες στους θεσμικούς. Ο επικεφαλής της Fed πάντως, μέσα στη βδομάδα ειδοποίησε πως πιθανά η ανάκαμψη να αργήσει, εκτινάσσοντας τις επιφυλάξεις των επενδυτών. Παράλληλα όμως η διοίκηση Τραμπ μαζί με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα δηλώνουν πρόθυμοι να πάρουν επιπλέον μέτρα για την αναζωπύρωση της ανάπτυξης.

Στην Αθήνα μέτρησε πολύ η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, σε σχέση με τον αριθμό ελληνικών τίτλων που συμμετέχουν και τη μείωση των συντελεστών στάθμισης, ιδιαίτερα εκείνου που αφορά τη γεωγραφική περιοχή από 1,53%, σε 1,02%. Αφού πιθανολογούνται νέες αποεπενδύσεις από επενδυτές εξωτερικού, πέραν όσων συντελεστούν λόγω του rebalancing στο τέλος του μήνα. Την ατμόσφαιρα βάρυνε μια νέα περίπτωση προβληματικού ισολογισμού (ΜΛΣ), που σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες οι διαχειριστές με σεβασμό της θεμελιώδους ανάλυσης το υποψιάζονταν πάνω από ένα έτος.

Η πρώτη σύνοδος σφραγίστηκε από εξαιρετικά χαμηλούς όγκους, με συντονισμό καθόδου στα διεθνή, στην οποία το κατώτερο ορίστηκε στις δημοπρασίες, ενώ το ανώτερο στις 612,46 έγινε μέγιστο εβδομάδας. Ο ΓΔ με μεταβολή -1,28% πέρασε κάτω από τις 600, κλείνοντας στις 596,34 από 604,05 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1432,51 από 1453,24 με πτώση -1,48%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 23,372 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 0,175 εκατ. και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 42,215 από 42,703 δις ευρώ. Την Τρίτη με διαφορετική δυναμική και μικρή πτώση στον ΔΤΡ -0,17%, από -0,11% την προηγούμενη, επηρέασαν πάλι μεικτά οι Τράπεζες του 25άρη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,376 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 9,110 εκατ. Ο ΓΔ με μεταβολή +0,05% οδηγήθηκε στις 596,65 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1434,37 με άνοδο +0,13%. Η κεφαλαιοποίηση ήταν πρακτικά αμετάβλητη.

Την Τετάρτη ωστόσο, με γνωστές τις αλλαγές στους δείκτες MSCI, ο ΓΔ με μεταβολή -0,97% οδηγήθηκε στις 590,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1418,51 με πτώση -1,11%. Συγκεκριμένα, οι μετοχές των ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και TITC βγήκαν από τον MSCI Greece Standard και μεταφέρθηκαν στον MSCI Small Cap Greece. Επηρέασαν συνεπώς αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-9,67%) και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 41,892 από 42,225 δις ευρώ. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,304 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,440 εκατ. Την Πέμπτη, με επιστροφή των χαμηλών όγκων και διατήρηση των πιέσεων στις Τράπεζες (-3,84%), ο ΓΔ με μεταβολή -0,46% οδηγήθηκε στις 588,12 μονάδες, ο 25άρης έκλεισε στις 1403,17 χάνοντας -1,08%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,495 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,269 εκατ., ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ κατέληξε στα 41,517 δις ευρώ. Το κατώτερο μέρας στις 584,87 μονάδες έγινε και χαμηλό εβδομάδας ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς παρέμεινε κάτω από το 2,1%.

Την Παρασκευή είχαμε τη δεύτερη ανοδική συνεδρία της βδομάδας, με τζίρο στα 52,594 εκατ. ευρώ, ενώ τα πακέτα είχαν αξία 11,481 εκατ. Διαμορφώθηκε έτσι μέσος τζίρος 44,6 εκατ. ευρώ και για τα πακέτα στα 5,5 εκατ. Ο ΓΔ με τη βοήθεια των Τραπεζών (+1,78%), κέρδισε +0,87% καθώς οδηγήθηκε στις 593,26 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1420,23 με μεταβολή +1,22%. Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -1,79% και μεγάλωσε τις απώλειες του Μαΐου στο -5,57%, ο 25άρης έχασε -2,27%, στο μήνα δε, χάνει -6,88%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,76%, υποχωρεί στο μήνα -7,07%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -35,28%, ο 25άρης -38,20% και ο FTSEM -31,51% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Η εικόνα των μεταβολών των blue chip είναι αποκαλυπτική για τις προσδοκίες και τις προθέσεις των θεσμικών μετά τον πανικό της πανδημίας και της ύφεσης που θα φέρει, αλλά και μετά από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI. Υπάρχουν 10 με κέρδη στη δεύτερη στη σειρά πτωτική εβδομάδα με τις 8 να ενισχύονται πάνω από +2%. Η κατάταξη βάσει της εβδομαδιαίας ανόδου είναι ΑΡΑΙΓ +7,87% και στο μήνα (-19,64%), ΟΤΕ +5,69% και (-0,25%), ΤΕΝΕΡΓ +3,13% και (+0,47%), ΦΡΛΚ +2,99% και (-3,50%), ΑΔΜΗΕ +2,90% και (-0,25%), ΜΟΗ +2,69% και (-3,21%), ΜΠΕΛΑ +2,66% και (+2,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,17% και (+5,43%), ΕΧΑΕ +1,35% και (-1,17%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,56% και (-8,43%).

Στον αντίποδα εντοπίσαμε τις ΕΥΡΩΒ -13,57% και (-22,16%), ΕΤΕ -13,48% και (-21,23%), ΑΛΦΑ -11,49% και (-19,64%), ΜΥΤΙΛ -7,93% και (-4,41%), ΤΙΤC -7,92% και (-15,21%), ΔΕΗ -6,54% και (-8,30%), ΒΙΟ -6,05% και (-0,25%), ΠΕΙΡ -5,44% και (-12,97%), ΕΕΕ -4,88% και (-11,26%), ΟΛΠ -3,09% και (-4,68%), ΣΑΡ -2,59% και (+6,03%), ΕΛΠΕ -2,23% και (-0,25%), ΕΥΔΑΠ -1,92% και (-5,79%), ΟΠΑΠ -0,38% και (-3,41%), ΛΑΜΔΑ -0,33% και (0,00%). Η εβδομάδα συνέβαλλε εκτός λίγων εξαιρέσεων στο να σταθεροποιηθούν οι προτιμήσεις των θεσμικών στον μήνα και το τρίμηνο ως προς τις τοποθετήσεις και τις ρευστοποιήσεις θέσεων.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Με ουδέτερες προσδοκίες ξεκινά η κυριαρχία των σειρών Ιουνίου

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαΐου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 17,06 μονάδες ψηλότερα. Το μέγιστο, οι 1435,98 μονάδες, εμφανίστηκε στις 13:15. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:31 και ήταν οι 1411,57. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1426,47 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1420,23 από 1403,17 αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,22% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 11,246 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαΐου ανήλθε σε 1406 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 1426,00 από 1403,75 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 1421 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με ανώτερο τις 1434,00 μονάδες, κατώτερο τις 1413,50 και τελευταίες πράξεις στις 1418,00 από 1403,75 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκαν ανοικτά 3046 από 2394 συμβόλαια. Διακινήθηκαν επίσης 120 ΣΜΕ λήξης Ιουλίου με ανώτερο τις 1404,00 μονάδες, κατώτερο τις 1413,00 και τελευταίες πράξεις στις 1394,00 μονάδες και έτσι έμειναν ανοικτά 120 από 85 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1425 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Ιουνίου, ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1375 και 1450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1450 μονάδες. Ενώ ο όγκος στα συμβόλαια λήξης Ιουνίου ανήλθε σε 40 για τιμή εξάσκησης στις 1375 και τις 1400 μονάδες.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 14.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, στα 6268 για TITC, στα 2.700 για ΕΛΠΕ στα 2500 για ΜΠΕΛΑ, στα 1587 για ΟΤΕ, στα 1000 για ΦΡΛΚ και στα 500 συμβόλαια για ΑΡΑΙΓ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -1,79% και μεγάλωσε τις απώλειες του Μαΐου στο -5,57%, ο 25άρης έχασε -2,27%, στο μήνα δε, χάνει -6,88%. Παράλληλα ο FTSEM δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,76%, υποχωρεί στο μήνα -7,07%. Στο 2020 ο ΓΔ χάνει -35,28%, ο 25άρης -38,20% και ο FTSEM -31,51% μένοντας όλοι σε κατάσταση bear market.

Οι μέτριοι ως χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, η μείωση των συντελεστών στάθμισης και ειδικά της γεωγραφικής περιοχής από 1,53%, σε 1,02% και ο αρνητισμός από τις συναλλαγές στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια που βούλιαξαν συντονισμένα ψαλίδισαν τις προσδοκίες των εγχώριων παραγόντων. Το γενικότερο συμπέρασμα δε ήταν πως ως το τέλος του μήνα η αμυντική θα είναι η καταλληλότερη στρατηγική για τους επενδυτές.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΥ εκτιμά: “Το κλίμα αναμονής ενόψει του rebalancing στο τέλος του μήνα, με τις παρεπόμενες εκροές από ελληνικούς τίτλους δεν επιτρέπει, για την ώρα, την ανάπτυξη αισιόδοξων σεναρίων. Το κλίμα αυτό επιτείνεται από την εδραίωση της εκτίμησης περί υπερτίμησης των δεικτών στη Wall Street, αλλά και το κλίμα αναβλητικότητας στην Ε.Ε. σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, η διατήρηση του ΓΔ του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 582 μονάδων, συνιστά ένα ικανοποιητικό σενάριο για τις επόμενες ημέρες”.

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει υποτονική και αρκετά χαμηλότερα από τους μέσους όρους της περιόδου. Επισημαίνεται το πρόσφατο ανοδικό γύρισμα του S&P 500, αλλά η συνέχεια θα εξαρτηθεί και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ Α΄ τριμήνου (preliminary) της Ευρωζώνης (εκτίμηση στο -3,3% σε ετήσια βάση και -3,8% σε τριμηνιαία βάση), αλλά και τις λιανικές πωλήσεις μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ. Δεν αλλάζουμε την αμυντική επενδυτική στρατηγική μας”.

Η Merit Sec. μεταξύ άλλων αναφέρει: “Πρώτο σημείο στήριξης οι 580 μονάδες και αντίστασης οι 603 (ΚΜΟ 20). Πολύ καλά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ, όπως αναμενόταν, με αύξηση σε όλες τις γραμμές, των ελεύθερων ταμειακών ροών και μείωση του καθαρού δανεισμού. Η αύξηση στον κύκλο εργασιών προήλθε τόσο από την Ελλάδα (+1,4% σε ετήσια βάση) όσο και από την Ρουμανία (+9,5% σε ετήσια βάση). Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι παραμένει ο στόχος της πολιτικής αμοιβών μετόχων το 2020 στα €400 εκατ., με προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή €0,55. Τέλος, επανέλαβε ότι αναμένει για το 2020, προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία €600 εκατ., προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές €610 εκατ. και ελεύθερες ταμειακές ροές €350 εκατ., προχωρώντας σε αυστηρά μέτρα περιορισμού του κόστους σε όλους τους τομείς”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Κώστας Φέγγος της Prelium Investment Services

“Ξανανοίγει η οικονομία, αλλά υπό αυστηρούς όρους και προδιαγραφές. Όλοι περιμένουν να δουν πως θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να δουλέψουν στο νέο ασφυκτικό πλαίσιο και πως η λειτουργία τους θα επηρεάσει το Ρο-μηδέν, που όλοι ξέρουμε πλέον ότι αν ανέβει πολύ, θα ξαναμείνουμε σπίτι.

Το χρηματιστήριο τις τελευταίες δύο βδομάδες έχει εγκλωβιστεί σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, με χαμηλό τις 580 μονάδες του γενικού δείκτη τιμών και υψηλό τις 615 περίπου μονάδες.

Παρόλα αυτά, έχουμε ένα νέο “κατόρθωμα” των τραπεζικών μετοχών που καταγράψαν νέα ιστορικά χαμηλά, που δεν τα είχαμε δει ούτε όταν επαπειλείτο το κλείσιμο και η κρατικοποίηση των τραπεζών. Δεν τα είχαμε δει ούτε όταν ο Γενικός Δείκτης είχε φτάσει τις 440 μονάδες το 2016.

Από την άλλη, αρκετές μετοχές καταγράφουν υψηλές τιμές σε σχέση με τα χαμηλά που είχαν στην αρχή της κρίσης, καθώς οι επενδυτές κατάλαβαν πως θα υπάρξουν και κλάδοι που θα ωφεληθούν, ή τουλάχιστον δεν θα επηρεαστούν δραματικά από την κρίση.

Τέτοιοι κλάδοι είναι εταιρείες που ασχολήθηκαν άμεσα με την κατασκευή προϊόντων που έγιναν δημοφιλή στην κρίση, η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και η ενέργεια.

Στα αρνητικά της περιόδου πρέπει να καταγραφεί και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την MLS.

Στη διεθνή οικονομία η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον το πρόβλημα, αλλά μάλλον μέρος της λύσης και βρίσκεται σε συμμαχία με πολλούς ισχυρούς της Ευρώπης. Όμως το ευρωομόλογο απορρίφθηκε και οι “ad hoc” λύσεις είναι πάλι στο προσκήνιο.

Διεθνώς οι κινήσεις δεν είναι ιδιαίτερα πιο έξυπνες από τις ευρωπαϊκές και κανείς δεν ξέρει πραγματικά πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Στα θετικά πρέπει να καταγράψουμε πως η παγκοσμιοποίηση καλά κρατεί και οι κρίσεις δεν εντείνονται σε επίπεδο που να φτάσουμε σε ρήξη. Επίσης θετικό είναι πως από δεκάδες πηγές εξαγγέλλεται πως η θεραπεία και το εμβόλιο για τον ιό είναι έτοιμα και σύντομα (σε μήνες) θα μπουν σε παραγωγή.

Βρισκόμαστε ακόμα στο επίκεντρο της κρίσης, με τον τουρισμό να έχει πρόβλημα και τις τράπεζες αδύνατες. Χρηματιστηριακά, οι 580 μονάδες του Γενικού Δείκτη φαίνεται να έχουν δημιουργήσει δυνατή στήριξη που ελπίζουμε να μην διασπαστεί. Η επαναλειτουργία των ανοικτών πωλήσεων, εφόσον υλοποιηθεί, ίσως δώσει το κίνητρο σε κάποιους να ανεβάσουν τις τιμές για να κτίσουν θέσεις ‘short’. Το βλέμμα μας είναι πάντα στα ξένα χρηματιστήρια και στις εξελίξεις στο μέτωπο της ιατρικής”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

“Η διαγραφή των τριών συστημικών τραπεζών και της TITC από τον MSCI Greece Standard, καθώς και τα αποτελέσματα των εταιρειών απασχόλησαν το ενδιαφέρον της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας, ξεφεύγοντας λίγο από την ειδησεογραφία του κορωνοιού.

Η καλή πορεία που παρατηρείται στην Ελλάδα, αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων της πανδημίας, έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στις εισαγόμενες πιέσεις και τον περιορισμό της μεταβλητότητας σε σημαντικό αριθμό δεικτοβαρών μετοχών. Εξαίρεση σε αυτή την σχετικά αισιόδοξη εικόνα αποτελεί ο τραπεζικό κλάδος, ο οποίος για δεύτερη φορά μετά το 2018 θα βρεθεί χωρίς εκπρόσωπο στο δείκτη αναφοράς της Morgan Stanley.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ακραία μεταβλητότητα, όπως ακριβώς είχε γίνει και το Νοέμβριο του 2018, καθώς το μέγεθος των εκροών σε σχέση με τα συναλλακτικά δεδομένα της αγοράς, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμελητέο.

Παρόλα αυτά επειδή οι αγορές τείνουν σε κάθε επανάληψη ενός “ειδικού” φαινομένου, να προεξοφλούν πιο γρήγορα τις εξελίξεις, φαίνεται να έχει υπάρξει σε δεύτερο χρόνο αναχαίτιση της προσφοράς, ίσως όχι στο βαθμό που να μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλειδώσει η αναδιάρθρωση με προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά πάντως σε μια κλίμακα που να θεωρείται ελεγχόμενη για τις εμπλεκόμενες μετοχές.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει κυρίως από την συνεδρίαση της Πέμπτης και όχι τόσο από την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής, όπου τα αντανακλαστικά στα νέα ιστορικά χαμηλά του τραπεζικού δείκτη λειτουργήσαν, παρά την έντονη υποχώρηση που παρατηρήθηκε στις ξένες αγορές. Υπολείπονται ακόμα 10 συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων, οι οποίες θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνουσα σημασία στην διαμόρφωση του κλίματος.

Κατά τα άλλα τα μηνύματα από τα αποτελέσματα χρήσης και τριμήνου που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε μπορούν να θεωρηθούν ενθαρρυντικά, καθώς οι διοικήσεις των εισηγμένων έδειξαν αντανακλαστικά στην διαχείριση των πρώτων δύσκολων εβδομάδων της πανδημίας. ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΚΡΙ – ΚΡΙ άφησαν καλές εντυπώσεις στην πρώτη ανάγνωση, οι οποίες συνεχίστηκαν και στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν, καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα οργανικά αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ η TITC δείχνει να περιορίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στο τετράμηνο.

Τέλος, η γενική αίσθηση από το άνοιγμα των μαγαζιών του λιανικού εμπορίου την εβδομάδα που πέρασε είναι ικανοποιητική, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε υπερδιπλάσια αύξηση, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, απόρροια της δίμηνης παύσης λειτουργίας κλάδων που δεν είχαν ικανή παρουσία σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλήσεων, ή οργανωμένο δίκτυο διανομής στο σπίτι.

Ο γενικός δείκτης κράτησε την περιοχή στήριξης των 580 μονάδων, από την οποία επιχείρησε την επαναπροσέγγιση των 600 μονάδων. Με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο είναι δύσκολη η ανάβαση προς τις 650 μονάδες, ωστόσο οι πιέσεις φαίνεται να μην βρίσκουν πρόθυμους πωλητές, που θα έδιναν νέα δυναμική στην πτώση.

Με την ανάλωση χρόνου στο εύρος τιμών 620 – 580 ο γενικός δείκτης έχει καταφέρει να συμπιέσει την απόσταση από τους μεσοχρόνιους κινητούς μέσους, θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για να αντιστρέψει την τάση σε ανοδική. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα θετικό κλείσιμο πάνω από τις 610 μονάδες, ενώ για τον MACD η απόσταση αυτή είναι ακόμα πιο κοντά, αφού αρκεί μια ανοδική συνεδρίαση την Δευτέρα για να ενεργοποιηθεί ένα σήμα αγορών.

Οι ταλαντωτές παραμένουν στην απόλυτη ουδετερότητα, εκφράζοντας και μια αμηχανία ως προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της συσσώρευσης, που συμπληρώνει πλέον ένα ημερολογιακό μήνα.

Συμπερασματικά κλείνουμε υπέρ των αγοραστών για το κοντινό μέλλον και εκτιμούμε ότι η λύση της συσσώρευσης θα κριθεί στην περιοχή των 630 μονάδων, που είναι και η άμεση βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Με μια τηλεδιάσκεψη που σίγουρα θα λύσει πολλές απορίες ξεκινάει η ερχόμενη εβδομάδα. Η Αεροπορία Αιγαίου θα ενημερώσει αναλυτές και διαχειριστές την Δευτέρα το μεσημέρι για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και τις δράσεις περιορισμού, ή μετριασμού των αρνητικών επιδράσεων στην ρευστότητα του ομίλου.

Την Τρίτη 19 Μαΐου, εκτός από την παρουσίαση για τα αποτελέσματα χρήσης του ΟΛΠ, η Fourlis θα δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, καθώς και τα πρώτα νούμερα επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση των καταστημάτων την εβδομάδα που πέρασε, στην τηλεδιάσκεψη που ακολουθεί την επόμενη ημέρα.

Επιστρέφοντας στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης στις 22/5 αναμένονται τα αποτελέσματα από Πλαστικά Κρήτης και ΕΥΑΘ. Την ερχόμενη Τρίτη αίρονται οι περιορισμοί στις ανοικτές πωλήσεις και τις θέσεις πώλησης στην αγορά παραγώγων”.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας κινήθηκαν ψηλότερα παρακολουθώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σήμερα Δευτέρα 18/5 και οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν στη κορυφή που αντιστοιχεί σε ανώτερο των πέντε τελευταίων εβδομάδων καθώς οι προσπάθειες των χωρών να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους προκάλεσαν ελπίδες ότι ο κόσμος πλησίαζε πιο κοντά στην διαδικασία ανάκαμψης από την ύφεση.

Ο καλοκαιρινός καιρός ωθεί μεγάλο μέρος εκ των κρατών του κόσμου για να φύγει από τα λουκέτα λόγω του ιού coronavirus, καθώς μεγάλα κέντρα της επιδημίας, από τη Νέα Υόρκη ως την Ιταλία και την Ισπανία, άρουν σταδιακά περιορισμούς που έχουν κρατήσει εκατομμύρια πολίτες δέσμιους για μήνες.

«Οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ πιθανότατα χτύπησαν πυθμένα τον Απρίλιο και αργά αρχίζουν να ξαναζωντανεύουν. Ωστόσο, τα εισερχόμενα δεδομένα από τις περισσότερες οικονομίες επισημαίνουν το βάθος της συρρίκνωσης, αυξάνοντας τους κινδύνους μακροπρόθεσμων ουλών που ενδέχεται να υπονομεύσουν την ανάκαμψη». Έγραψε ο Christian Keller της Barclays.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ με προσεκτική στάση σε μια συνέντευξη το Σαββατοκύριακο, είπε ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ μπορεί να επεκταθεί βαθιά μέχρι το επόμενο έτος και η πλήρης επιστροφή μπορεί να εξαρτάται από ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Αργά την Κυριακή, ο Πάουελ περιέγραψε την πιθανή ανάγκη για τρεις έως έξι μήνες κυβερνητικής οικονομικής βοήθειας για επιχειρήσεις και οικογένειες. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκαν αμφότερες τον Απρίλιο, θέτοντας την οικονομία των ΗΠΑ σε τροχιά για τη βαθύτερη συρρίκνωσή της μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Επιπρόσθετη αβεβαιότητα ήταν οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι αντιτίθεται στους τελευταίους κανόνες κατά της εταιρείας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών Huawei.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν αμετάβλητος +0,00%. Ο Ιαπωνικός Nikkei αυξήθηκε 0,6% αλλά στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,59% και οι κινεζικές μετοχές στη Σαγκάη μετά από αρχικά κέρδη +0,3% στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +0,68%.

Πιο ξέγνοιαστα ήταν τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 που πρόσθεσαν +1,1% και στις 8:45 δική μας ώρα ήταν στο +1,03%, παρόλο που τα αποτελέσματα από μια σειρά από εταιρίες λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα είναι πιθανό να δημιουργήσουν ζοφερή εικόνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης EUROSTOXX 50 κέρδισαν επίσης +1,5% και τα συμβόλαια του FTSE στο Λονδίνο ήταν στο +1,4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα