Aντιδράσεις παραγωγικών τάξεων για ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2007 09:54

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των παραγωγικών φορέων προκαλεί ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ. Κληθείς ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, να τοποθετηθεί στην προοπτική αύξησης του ΦΠΑ, εμμέσως τάχθηκε κατά. Οπως είπε, «το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι το δημοσιονομικό. Η λύση για το δημοσιονομικό είναι η ανάπτυξη. Και μόνον η ανάπτυξη μπορεί να αποτρέψει την επιβολή οποιωνδήποτε νέων φόρων».

Το ΕΕΠ

Την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε αύξηση του ΦΠΑ αλλά και γενικότερα σε οποιαδήποτε επιβολή φόρου, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γιώργος Μπενέτος. «Από τη στιγμή μάλιστα που για το συγκεκριμένο φόρο υπήρξε προεκλογική δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού και κατ επέκταση της κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Μπενέτος και προσθέτει:

«Η αγορά δεν αντέχει μια τέτοια αύξηση η οποία εκτός των σοβαρών προβλημάτων που θα δημιουργήσει στην ομαλή λειτουργία της θα προκαλέσει και αρνητικές επιπτώσεις γενικότερα στην οικονομία με την αύξηση του πληθωρισμού, τη μείωση της κατανάλωσης, τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και, εντέλει, θα οδηγήσει στη σταδιακή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης».

Το ΕΕΘ

Εξάλλου να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ ζητεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομίας το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εν ονόματι των 55.000 επαγγελματιών-μελών του, με το επιχείρημα ότι «μια τέτοια απόφαση θα είναι ολέθρια, πέρα από κάθε λογική, πλήττοντας ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες οικονομικές τάξεις της χώρας μας -που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν τα γνωστά μεγάλα οικονομικά προβλήματα- συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημά τους», όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, στη σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα δημιουργήσει πολύ περισσότερο προβλήματα από την πρόσκαιρη επίλυση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εκτιμά ο κ. Ζορπίδης, καθώς όπως τονίζει «θα πληγούν άμεσα και οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά να μειώνεται δραματικά η κίνηση των επιχειρήσεών τους λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού», προσθέτει και ζητεί «να εξευρεθούν επιτέλους αναπτυξιακές μέθοδοι επίλυσης των δημοσιονομικών προβλημάτων, που θα δώσουν πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία, όπως είχατε εξαγγείλει προεκλογικά. Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι εάν τελικά ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα τρωθεί ανεπανόρθωτα το κύρος και η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα