Kίνα προς ΗΠΑ: Οι δασμοί δεν είναι όπλο

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2020 13:42
UPD:13:45
REUTERS/DADO RUVIC

Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ απευθύνει η Κίνα, να μην χρησιμοποιούν τους δασμούς ως όπλο, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε να επιβάλει περισσότερους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, ως αντίποινα για τον τρόπο που το Πεκίνο χειρίσθηκε την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι δασμοί πλήττουν και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, ανέφερε σε τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσανγίγκ. «Άρα οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους δασμούς ως όπλο και μοχλό για την άσκηση πίεσης σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά, καθώς σκέφτεται διαφόρα αντίποινα σε βάρος της Κίνας, που την θεωρεί υπεύθυνη για την πανδημία του κορωνοϊού.

O Covid-19 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς στην πόλη Βουχάν της Κίνας και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, προσβάλλοντας 3,6 εκατ. ανθρώπους και έχοντας προκαλέσει περισσότερους από 255.000 θανάτους. Οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα από 1,2 εκατ. περιστατικά και πάνω από 71.000 θανάτους. 

Η «παράλυση» της οικονομικής δραστηριότητας στο πρώτο τρίμηνο εξαιτίας του κορωνοϊού οδήγησε σε συρρίκνωση 6,8% της κινεζικής οικονομίας. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις ΗΠΑ να μην προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τα λάθη των αμερικανικών αρχών στους χειρισμούς αντιμετώπισης της πανδημίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Κίνα.

«Τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες; Πώς επέτρεψαν την επιδημία να εξαπλωθεί.... το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές», ανέφερε η κ. Χούα, ενώ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι η Κίνα επίτηδες άφησε τον ιό να εξαπλωθεί, όπως αφήνουν να εννοηθεί ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα