Στο «κόκκινο» Ευρώπη και Αμερική

Στην 20ή επέτειο της «Μαύρης Δευτέρας»
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 00:01

Η ΔΙΑΧΥΤΗ απαισιοδοξία μετά τη διάψευση προσδοκιών έδωσε τη σκυτάλη στις «αρκούδες» των αγορών, οδηγώντας στο κόκκινο τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα απογοητευτικά αποτελέσματα των Bank of America, Washington Mutual, eBay, Pfizer, στο υψηλό ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου και στο ιστορικό χαμηλό του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Σήμερα Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου είναι η 20ή επέτειος της «Μαύρης Δευτέρας», της χειρότερης ημέρας στην ιστορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων του πλανήτη, καθώς ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 22,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του.

Εννέα ημέρες αργότερα, γιορτάζουμε ακόμη πιο δυσοίωνες επετείους. Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1929, ο Dow υποχώρησε 13,5% και την επόμενη 11,7%. Ηταν το κραχ της Wall Street που προηγήθηκε της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ.

Θυμηθείτε και τη 10η επέτειο από τη χειρότερη ημέρα της ασιατικής κρίσης του 1997, που έπληξε τελικά τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις 27 Οκτωβρίου του 1997. Εκείνη την ημέρα, το New York Stock Exchange υποχρεώθηκε να κλείσει νωρίτερα υπό το βάρος μαζικών πωλήσεων, αν και σύντομα ανέκαμψε.

Χθες, παραμονή της 20ής «μαύρης επετείου», μετοχές του τραπεζικού και πετρελαϊκού τομέα ηγήθηκαν του sell off όπου η βουτιά στα κέρδη της Bank of America και η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, παρέσυραν στην κατηφόρα τα βαρόμετρα των blue chips, πριν ανακάμψουν.

Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» με απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου στις τράπεζες οδήγησε σε δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη του 2008, χαλαρότερο δολάριο και ακριβότερο κόστος ενέργειας συνέθεσαν το «γκρίζο» τοπίο.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,02% στις 6.609,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,89% έκλεισε στις 5.767,24 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX έχασε 0,80%, στις 7.921,40 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, κατά το τρίτο τρίμηνο, ενδέχεται να συρρικνωθούν έναντι του δευτέρου, καθώς τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης και η εξασθένηση του δολαρίου αντισταθμίζουν την αύξηση των πετρελαϊκών τιμών.

Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 0,9%, στις 17.106,09 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα