Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά τη δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui, ότι τα προβλήματα από τις ζημίες στη στεγαστική πίστη των ΗΠΑ εμμένουν και έχουν αυξήσει την «αβεβαιότητα» στις οικονομικές αγορές.

Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., της μεγαλύτερης εισηγμένης στο Χρηματιστήριο ιαπωνικής τράπεζας και της National Australia Bank Ltd., της μεγαλύτερης δανείστριας της Αυστραλίας, οδήγησαν τις μετοχές των τραπεζών χαμηλότερα. Οι μετοχές της Honda Motor Co., που πραγματοποίησε το 55% των πωλήσεών της πέρυσι στη Βόρειο Αμερική, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η ισχυροποίηση του γιέν θα περιορίσει τα κέρδη της στο εξωτερικό.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Inpex Holdings Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας εξερεύνησης πετρελαίου της Ιαπωνίας μετά την αναρρίχηση των τιμών του αργού πετρελαίου πάνω από τα 90 δολ. το βαρέλι. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. υποχώρησαν μετά την πτώση των τιμών του χαλκού στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων εβδομάδων.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index υποχωρούσε 0,7% φθάνοντας στις 166,29 μονάδες στις 12:15 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές των τραπεζών σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των λοιπών που απαρτίζουν τον δείκτη. Ο MSCI έχει απωλέσει αυτήν την εβδομάδα 1,1% οδεύοντας να σημειώσει απώλειες για πρώτη φορά από το πενθήμερο που έληξε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 απώλεσε 1,6% φθάνοντας στις 16.834,11 μονάδες, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 18 Σεπτεμβρίου. Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας εκτός των δεικτών στην Ταϊβάν, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά του Χονγκ Κονγκ λόγω εθνικής εορτής.

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ ωθώντας τον Standard & Poor's 500 Index 0,1% χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση της Bank of America Corp. ότι απαξίωσε το τρίτο τρίμηνο ποσόν 2,03 δισ. δολ. για δυνητικές ζημίες στις πιστώσεις. Μαζί με την ανταγωνίστριά της Citigroup Inc. και την Wells Fargo & Co., είπε ότι η επιδείνωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ επιδρά αρνητικά στα κέρδη.

Το γιέν διαμορφώθηκε στα 115,10 έναντι του δολαρίου από 116,56 που ήταν στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης στο Τόκυο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του αργού πετρελαίου και διαπραγματεύθηκαν στα 90,02 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη μετά την υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι του ευρώ, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του εμπορεύματος ως επένδυση. Τα συμβόλαια του πετρελαίου σημείωσαν χθες άνοδο 2,4% για να κλείσουν στα επίπεδα ρεκόρ των 89,47 δολ. το βαρέλι.

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησαν 15 σεντς, φθάνοντας στα 3,540 δολ. η λίμπρα στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Νωρίτερα η τιμή του άγγιξε τα 3,528 δολ. η λίμπρα, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα