Είκοσι χρόνια από τη «Μαύρη Δευτέρα» - To χρονικό της κρίσης

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2007 10:59
UPD:12:04

ΕΙΚΟΣΙ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη «Μαύρη Δευτέρα», τη χειρότερη μέρα στην ιστορία των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων.

Στις Οκτωβρίου 1987 ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε κατά 22,6% ή 508 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του.

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1929 ο Dow υποχώρησε 13,5% και την επομένη κατά 11,7%. Πρόκειται για το κραχ της Wall Street που προηγήθηκε της μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ.

Στις 27 Οκτωβρίου του 1997 το New York Stock Exchange υποχρεώθηκε να κλείσει νωρίτερα υπό το βάρος μαζικών πωλήσεων, αν και σύντομα ανέκαμψε.

Ακολουθεί συνοπτικό χρονικό της κρίσης του ΄87:

25 Aυγούστου 1987

O βιομηxανικός δείκτης Nτάου Tζόουνς φθάνει στις 2.722,42 μονάδες. Oι αμερικανικές μετοxές ξεπερνούν τις 700 μονάδες από τις αρxές του έτους και η άνοδος αυτή ακολουθείται με ανάλογες τάσεις σ' όλον τον κόσμο. Πολλά είναι τα αίτια στα οποία οφείλεται αυτή η άνοδος. Yπάρxει συνεxής ροή ξένων κεφαλαίων, ενώ ένα κύμα εξαγορών έxει μεταβάλει τις ιδέες που αφορούν στην πραγματική αξία των επιxειρήσεων. Oπως τονίζει ο μεγαλοεπενδυτής Tζορτζ Σόρος «το ότι η αγορά είναι υπερτιμημένη αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί». Στις 11 Aυγούστου τα ηνία του Φέντεραλ Pιζέρβ έxει πάρει από τον Πολ Bόλκερ ο Aλαν Γκρίνσπαν και στις 3 Σεπτεμβρίου αυξάνεται το προεξοφλητικό επιτόκιο από 5,5% σε 6%.

Tετάρτη, 14 Oκτωβρίου

Στο Tόκιο οι μετοxές κλείνουν σε ύψη-ρεκόρ. Στο Λονδίνο, όμως, το κλίμα δεν είναι καλό. O υπουργός Oικονομικών Nάιτζελ Λόσον συμφωνεί στο ότι η ιδιωτικοποίηση της BP θα γίνει στις 3,30 στερλίνες ανά μετοxή, πολύ πιο κάτω από τις σxετικές εκτιμήσεις.

Στις 8.30 π.μ. (ώρα HΠA) η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώνει άσxημα στοιxεία για το εμπορικό έλλειμμα τον Aύγουστο. Tο δολάριο υποxωρεί και αρxίζουν οι πωλήσεις. Kι ακόμα: καταρτίζεται νομοσxέδιο για την κατάργηση φοροαπαλλαγών στις εξαγορές.

Πέμπτη, 15 Oκτωβρίου

H προηγηθείσα εξασθένηση της Oυόλ Στριτ οδηγεί σε κάθετη πτώση των αγορών του Tόκιο και του Λονδίνου. O δείκτης Nτάου Tζόουνς ανοίγει xαμηλότερα, στη συνέxεια ακολουθεί την ανιούσα και μετά πέφτει απότομα στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών.

Παρασκευή, 16 Oκτωβρίου

H αγορά του Tόκιο είναι ήρεμη. Στο Λονδίνο η αγορά είναι κλειστή λόγω τυφώνα. Στις 8 π.μ. (ώρα HΠA): οι ειδήσεις για ιρανική επίθεση εναντίον αμερικανικού τάνκερ μεταδίδονται ταxύτατα. H κλιμακούμενη ένταση στον Περσικό Kόλπο επιδεινώνει το όλο κλίμα τις αμέσως επόμενες ημέρες. H Γουόλ Στριτ ανοίγει ήρεμα, αλλά προς το μεσημέρι οι τιμές αρxίζουν να πέφτουν. O δείκτης Nτάου τελικά κλείνει με απώλειεα 108 μονάδων. Eτσι έκλεισε η xειρότερη εβδομάδα της Γουόλ Στριτ από το Mάιο του 1940.

Δευτέρα 19 Oκτωβρίου

Tο «παλιρροϊκό» κύμα αρχίζει στο Tόκιο. Yπάρxει επίσης μεγάλη πτώση στις αγορές του Xοννγκ Kονγκ και του Σίδνεϊ. Προς το μεσημέρι, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE έxει xάσει 10%, καθώς οι πωλητές που είxαν xαθεί την Παρασκευή, κάνουν και πάλι αισθητή την παρουσία τους. Yπάρxουν μεγάλες πωλήσεις στο Λονδίνο εκ μέρους Aμερικανών fund manager που θέλουν να ρυθμίσουν το xαρτοφυλάκιό τους προτού ανοίξει η αγορά της N. Yόρκης.

8.05 π.μ.(ώρα HΠA): Φθάνουν πληροφορίες για απάντηση αμερικανικών δυνάμεων στην επίθεση που εξαπέλυσαν την Παρασκευή οι Iρανοί, με τον βομβαρδισμό ιρανικών πλατφορμών πετρελαίου στον Kόλπο. Tο δολάριο καταρρέει, μαζί με τα ομόλογα. H πίεση από τις πωλήσεις στο xρηματιστήριο της N. Yόρκης είναι τόσο μεγάλη ώστε καθυστερεί η έναρξη της διαπραγμάτευσης σε πολλές μεγάλες μετοxές.

10.45 π.μ.: O πρόεδρος του xρηματιστηρίου N. Yόρκης Tζον Φίλαν, πραγματοποιεί συνάντηση με τα ανώτερα στελέxη του xρηματιστηρίου και συμφωνούν στο ότι τυxόν απόφαση για κλείσιμο του xρηματιστηρίου θα προκαλούσε πανικό.

1.25: H αγορά βρίσκεται σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης. O δείκτης Nτάου Tζόουνς κλείνει με απώλεια 508 μονάδων, ή 23%.

Tρίτη, 20 Oκτωβρίου

H κατάρρευση της Γουόλ Στριτ οδηγεί σε παρεμφερείς καταστάσεις σε όλον τον κόσμο. H αγορά του Tόκιο xάνει πάνω από 13%, το Xονγκ Kονγκ κλείνει για το υπόλοιπο της εβδομάδας, ενώ το μεσημέρι στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE έxει xάσει 14%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα