Η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου σηματοδοτεί την είσοδό μας στην τελική ευθεία για την σταδιακή άρση του lockdown. Αύριο αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις, με εξειδίκευση του πλάνου. Με τους καταναλωτές όμως να κρατούν μικρό καλάθι, τον φόβο να κυριαρχεί για τις εστίες έξαρσης του Covid-29 και τις αρνητικές πρώτες ενδείξεις από το “πείραμα” άλλων χωρών, που άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες καταστήματα και υπηρεσίες, συντηρούν την αβεβαιότητα για τη διάρκεια της μεταβατικής φάσης μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.
-Επίσης, οι πιέσεις στις πετρελαϊκές αγορές συνεχίζονται όσο η ζήτηση δεν συναντά την προσφορά ενώ στα χρηματιστήρια, παρά την σημερινή θετική εικόνα στο άνοιγμα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, επικρατεί επιφυλακτικότητα.
-Σημειώνεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, S&P και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές, χωρίς όμως υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων αποδοχής τίτλων ως εγγυήσεις. Οι τίτλοι θα γίνονται αποδεκτοί ακόμα και στο ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξιολόγησής τους αρκεί αυτή να παραμένει πάνω από το επίπεδο BB.
-Αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Θα παραταθεί ή όχι το καθεστώς που λήγει την Πέμπτη; Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει παράταση του ισχύοντος πλαισίου, οι θεσμοί πιέζουν για οριστική απόσυρση του πλαισίου και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει καλλιεργήσει προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για να μην αφήσει “ξεκρέμαστους” τους δανειολήπτες εν μέσω πανδημίας.
- Σε αναμονή οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά. Το ποσό της επιστροφής εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ και το θέμα με τους δικαιούχους θα αποκρυσταλλώσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται στο επόμενο διάστημα.
- Πάντως σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας συζητά την προσφυγή της Hard Rock International για τον αποκλεισμό της από τον διαγωνισμό για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό. Η σχετική γνωμοδότηση είναι καθοριστικής σημασίας για το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας Mohegan Gaming & Entertainment - ΓΕΚ Τέρνα, ήτοι την επόμενη φάση του διαγωνισμού που θα ενεργοποιήσει τις εργασίες για το μεγάλο έργο.
- Παρατείνεται μέχρι 18η Μαΐου η διαδικασία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), της μοναδικής βιομηχανίας κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα. Διευκολύνεται έτσι η πρόσβαση των ενδιαφερομένων ξένων επενδυτών σε στοιχεία και διαδικασίες. Στην διαδικασία ως ειδικός διαχειριστής ενεργεί η ΕΥ και μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρονται να είναι: Ferrovie dello Stato (ελέγχει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ), Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG (KMW), Plasan, Paramount Group και Kouimtzis Group.
- Προσηλωμένη στο μεγάλο σχέδιο τιτλοποίησης Project Galaxy, με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της, εμφανίζεται η Alpha Bank, που προετοιμάζει μεταβίβαση και τιτλοποίηση απαιτήσεων σε εταιρίες ειδικού σκοπού (SPVs). Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της τράπεζας, η ονομαστική αξία των προς τιτλοποίηση δανείων ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει ενυπόθηκα προβληματικά δάνεια από όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων, καθώς και ανεξασφάλιστα δάνεια ονομαστικής αξίας 1 δισ. ευρώ.
- Μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικών διαστάσεων κρίση αλλά τίποτα δεν είναι σε θέση να ανατρέψει τα σχέδια των Ελλήνων για καλοκαιρινές διακοπές. Σχεδόν οι μισοί (47%) κάνουν ήδη σχέδια για διακοπές σε ελληνικά νησιά, κατά πάσα πιθανότητα τον Αύγουστο (65%). Όπως δείχνει έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ Marlab του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο διάστημα 23 - 25 Απριλίου, η Ελλάδα είναι ο κύριος προορισμός διακοπών για τους Έλληνες (90%). Σχεδιάζουν να μείνουν σε ξενοδοχεία (46%) και να ξοδέψουν τα ίδια χρήματα με πέρυσι (50%).
- Πάντως οι ξενοδόχοι είναι έξαλλοι μετά την ανάρτηση στο LinkedIn του Γιάννη Ρέτσου, προέδρου του ΣΕΤΕ, που αναφέρεται στη «διαχείριση των προσδοκιών» εν όψει της σταδιακής άρσης του lockdown, με τον κλάδο της φιλοξενίας να υπολειτουργεί ενώ μπαίνουμε στην παραδοσιακή τουριστική περίοδο. Γράφει μεταξύ άλλων: «…Ο τουριστικός κόσμος όσο περισσότερο μπαίνει στην παραδοσιακή τουριστική περίοδο και συνειδητοποιεί ότι έσοδα δεν φαίνονται στο ορατό μέλλον ενώ παράλληλα πλησιάζει και ο χρόνος άρσης των απαγορεύσεων λειτουργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος, τόσο περισσότερο θα πανικοβάλεται και θα απαιτεί. Το παραδοσιακό όμως κράτος “πατερούλης”, έτσι όπως το ζήσαμε δεκαετίες δεν υφίσταται πλέον. Αποδομήθηκε βίαια τη δεκαετία των Μνημονίων…».
naftemporiki.gr