Μνήμες της «Μαύρης Δευτέρας»

Γενικευμένες ρευστοποιήσεις από το νέο άλμα του αργού
Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2007 00:01

«ΜΑΥΡΗ Δευτέρα» θύμισε η χθεσινή ημέρα στα χρηματιστήρια, όπου επικράτησαν έντονα πτωτικές τάσεις, εν μέσω γενικευμένων ρευστοποιήσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς το νέο άλμα του αργού, πάνω και από τα 90 δολάρια, και η υποχώρηση του δολαρίου στο 1,43 έναντι του ευρώ, εντείνουν τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας, ενώ φαίνεται πως τα καλύτερα του προσδοκώμενου αποτελέσματα της Google δεν είναι ικανά για να παρηγορήσουν τους επενδυτές.

Μνήμες της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987 ξύπνησαν τα πρόσημα στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες των blue chips να είναι σε ελεύθερη πτώση, χάνοντας ενδοσυνεδριακά πάνω από μια εκατοστιαία μονάδα, αφού η αγορά βρέθηκε έρμαιο στα χέρια των «αρκούδων», λόγω της αυξανόμενης τιμής του αργού, ενώ οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομίας εντείνονται.

Στο Λονδίνο, o FTSE 100, με απώλειες 1,23%, έκλεισε στις 6.527,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,46% στις 5.740,48 μονάδες και στη Φραγκφούρτη ο DAX κατέγραψε πτώση κατά 0,47% στις 7.884,12 μονάδες. Οι δείκτες υποχώρησαν στα 14 από τα 18 βασικά χρηματιστήρια της Δυτικής Ευρώπης.

Η πορεία των δεικτών επηρεάστηκε από τις εκτιμήσεις που θέλουν τη Wachovia να καταγράφει σημαντικές απώλειες δανείων, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο. Η HSBC και η Commerzbank ηγήθηκαν της πτώσης στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψε και η φαρμακευτική AstraZeneca, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν από το φάρμακο εισπνοών για το άσθμα.Η Caterpillar και η Schlumberger ηγούνται της πτώσης στη Wall, ενώ ρίχνουν πολύ χαμηλότερα τον S&P 500.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ήταν η 20ή επέτειος της «Μαύρης Δευτέρας», όταν ο Dow Jones σημείωσε «βουτιά» κατά 23% μέσα σε μία μέρα εν μέσω υψηλών επιτοκίων δανεισμού και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Η «κατρακύλα» του Dow Jones στις 19 Οκτωβρίου του 1987 ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του δείκτη.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,715 μονάδες, στις 16.814,37.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα