Talk of the market: Αγώνας δρόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 11:36
UPD:11:37

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου παίρνουν τα πάνω τους υπάρχουν ελπίδες για ανοδική κίνηση των τιμών των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια (και στο ελληνικό) αλλά ο ηχηρός αντίκτυπος από την υπερπροσφορά στην αγορά του “μαύρου χρυσού” όσο η οικονομία δεν λειτουργεί εγείρει αβεβαιότητες για το εγγύς μέλλον.

 

Στην Ευρώπη τώρα, μέτρα ύψους 540 εκατ. ευρώ εγκρίνουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup ενώ εξετάζεται, χωρίς να αναμένεται άμεσα απόφαση, η πρόταση της επιτροπής για πακέτο στήριξης 2,2 τρισ. ευρώ. Όμως το διακύβευμα είναι το μοντέλο διάσωσης των οικονομιών της ΕΕ και τα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα που θα επιβεβαιώσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών μελών, κάτι εξαιρετικά δύσκολο στις παρούσες συνθήκες λόγω της διάστασης απόψεων των χωρών Βορρά και Νότου.

 

Στην Ελλάδα, σε αγώνα δρόμου εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το πτωχευτικό ενόψει και της λήξης της περιόδου προστασίας της πρώτης κατοικίας σε λίγες ημέρες, με την κυβέρνηση να μπαίνει σήμερα σε τελικές συζητήσεις με τους θεσμούς βάζοντας στο τραπέζι και την επιδότηση στεγαστικών δανείων για τους πληγέντες από την κρίση του Covid-19. 

 

Με τις τράπεζες να φέρονται να επιζητούν περισσότερο χρόνο αντίδρασης στη διαδικασία πτώχευσης, δυνατότητα παρέμβασης σε διαδικασίες ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών για καλύτερο έλεγχο των διαπραγματεύσεων αλλά και μεγαλύτερο έλεγχο στις εξωδικαστικές διαπραγματεύσεις αναζητείται κοινός τόπος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στον νέο πτωχευτικό κώδικα.

 

Άρχισε χθες η διαπραγμάτευση του 7ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, ήτοι 2 εκατ. τεμάχια, επιτοκίου 2% εκδόσεως 22.4.2020 και ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστου αλλά και των 600.000 τεμαχίων του έντοκου γραμματίου του ελληνικού δημοσίου, ετήσιας διάρκειας, σταθερού επιτοκίου, αρκετά χαμηλότερα, στο 0,24%, που εκδόθηκε 13.3.2020 και έχει ονομαστική αξία καθένα 1.000 ευρώ.

 

Μέχρι τον Φεβρουάριο τα νέα για τον τουρισμό ήταν καλά. Αύξηση 21% παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 240 εκατ. ευρώ, έναντι 199 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019, λόγω ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 24,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,5%. Σύμφωνα με το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο δίμηνο της χρονιάς, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 98 εκατ. ευρώ ή 22,9%. Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ενώ οι εισπράξεις από Γερμανία μειώθηκαν 8% και από Γαλλία 44,6% άνοδο 12,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και 87% οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ.

 

Ενισχύει το μερίδιο της η Mytilineos, με 49% στο LNG καταλαμβάνοντας ηγετική θέση στην αγορά αφού το μερίδιο στις εισαγωγές φυσικού αερίου τον Μάρτιο ανήλθε σε 45%. Είναι πλέον ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αναβαθμίζοντας τη θέση του στην κατάταξη πάνω από τη ΔΕΠΑ, με 30%.

 

Το ΘΕΣγάλα εγκαινιάζει συνεργασία με την αλυσίδα supermarket Γαλαξίας και διερύνει την παρουσία του στην αγορά αρχικά με είσοδο σε επιλεγμένα καταστήματα στους νομούς Αττικής, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

 

Με ειδική επιτροπή ανεξάρτητων διευθυντών και νομικό σύμβουλο την Latham & Watkins LLP απάντησε η ελληνικών συμφερόντων Akazoo στις αποκαλύψεις του QCM. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αυτή η επιτροπή θα διερευνήσει τα όσα της καταλογίζει η έκθεση του αμερικανικού fund, στο οποίο μάλιστα αποδίδει μομφή περί τεχνητής πίεσης των μετοχών της από την οποία αποκομίζει οικονομικό όφελος. 

 

Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για την οικονομική χρήση 2019, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης με βάση τον προγραμματισμό. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα