Στροφή στην ιδιωτική κοινωνική ασφάλιση

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 10:05

Η ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ από την οποία διακατέχονται οι Έλληνες για μείωση των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης στο μέλλον, εκτιμάται ότι θα τους στρέψει προς την ιδιωτική ασφάλιση. To ανωτέρω συμπέρασμα συνάγεται από πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η TNS ICAP για λογαριασμό της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα αστικά κέντρα, με περίπου 800 προσωπικές συνεντεύξεις σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 25 έως 60 ετών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι από τους κατόχους ασφαλιστικών προγραμμάτων το 60% πιστεύει ότι στο μέλλον θα μειωθούν οι παροχές της κοινωνικής ασφάλισης σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, ένα επίσης 60% θεωρεί ότι θα υπάρξει μείωση και των ιατροφαρμακευτικών παροχών και ένα 65% των συντάξεων. Από τους ερωτώμενους που δεν κατείχαν ασφαλιστικό πρόγραμμα, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 52%, 50% και 56%.

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ΕΑΕΕ, τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης έχει πολλά να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του συνταξιοδοτικού μέσα από τον τρίτο, αλλά και το δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία που καλύπτουν κλάδους ή επιχειρήσεις.

Η Ένωση, δημοσιοποίησε τα στοιχεία αυτά με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, επισημαίνοντας ότι αν και ζήτησε να έχει συμμετοχή στις σχετικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν έχει ζητηθεί κάτι ανάλογο από την κυβέρνηση, όταν, όπως αναφέρουν στελέχη της, σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης συμμετέχει ενεργά στη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων.

Στο μεταξύ, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ένας στους οκτώ κατόχους ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος σύνταξης επέλεξε την κάλυψη καθότι δεν διέθετε καμία άλλη ασφάλιση για σύνταξη (!). Στον τομέα της Υγείας αντίστοιχα το 6% των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές εταιρείες κατέχουν κάποιο ανάλογο πρόγραμμα καθότι επίσης δεν έχουν καμία άλλη ασφάλιση υγείας (!).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής της ΕΑΕΕ, κ. Σωτήρης Ταγκόπουλος, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα ανωτέρω στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε εντυπωσιακά, τα απέδωσε στην παραοικονομία. Πάντως ο κ. Ταγκόπουλος διευκρίνισε, χθες, ότι παρά την ανησυχία από την οποία διακατέχονται οι Έλληνες για τις μελλοντικές τους συντάξεις, μέχρι και σήμερα δεν έχει καταγραφεί αύξηση των εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών με την υπογραφή νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Αλλα συμπεράσματα

Τέλος, από την έρευνα της TNS ICAP προκύπτουν και τα εξής:

- Η πλειοψηφία των ερωτώμενων, που δεν κατέχουν ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, είναι μοιρασμένοι μεταξύ του κράτους και των εταιρειών ως προς το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα χρήματα των ασφαλισμένων. Σημειώνεται ότι η απάντηση δόθηκε πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τα ομόλογα.

- Όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση την επέλεξαν, προκειμένου να αυξήσουν το ποσό της σύνταξής τους ή τις αποταμιεύσεις τους. Στον αντίποδα όσοι δεν ασφαλίζονται θεωρούν το κόστος ασφάλισης υψηλό, ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι ανάγκες τους καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση.

- Οι νέοι με ηλικίες από 25 έως 34 ετών υποστηρίζουν κατά 18% (8% είναι ο μέσος όρος) ότι προτίθενται να διασφαλίσουν τις μελλοντικές συντάξεις τους στρεφόμενοι προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ κάτι ανάλογο δεν ισχύει για τις μεγαλύτερες ηλικίες που θεωρούν ότι δεν έχουν επαρκή χρόνο αντίδρασης καταβάλλοντας «λογικά» ασφάλιστρα.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα