BP: Χαμηλότερα κέρδη λόγω διύλισης, τιμών αερίου

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 10:14
UPD:10:16

ΣΤΑ 4,41 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της BP, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στην Ευρώπη, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, μειωμένα κατά 29% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η κάμψη αυτή αποδίδεται τόσο στα χαμηλότερα κέρδη από τη διύλιση όσο και στις τιμές φυσικού αερίου.

Εξαιρουμένων των έκτακτων κερδών και των μεταβολών στα αποθέματα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 4,21 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα περιθώρια διύλισης υποχώρησαν κατά 5,2%, καθώς η ζήτηση για βενζίνη μειώθηκε, στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση 6,4%.

Η BP – η πρώτη πετρελαϊκή που ανακοινώνει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου – έχει προαναγγείλει περικοπές θέσεων εργασίας καθώς και τη διάσπασή της σε δύο μονάδες, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου σχεδίου αναδιάρθρωσης που σκοπεύει να εφαρμόσει ο διευθύνων σύμβουλός της Τόνι Χάουαρντ.

Στόχος του αντικαταστάτη του Τζον Μπράουνι είναι η ανάκαμψη της κερδοφορίας της εταιρείας, μετά το δυστύχημα που συνέβη σε διυλιστήριο του Τέξας πριν από δύο χρόνια, το οποίο στοίχισε τη ζωή 15 ανθρώπων, τις καθυστερήσεις στη λειτουργία νέων έργων στον Κόλπο του Μεξικού καθώς και τη διακοπή στην παραγωγή της Αλάσκας.

Η μετοχή της BP έχει ενισχυθεί φέτος κατά 6,6%, αύξηση σχεδόν μισή έναντι της ανταγωνίστριάς της Royal Dutch Shell. Τη Δευτέρα έκλεισε στο Λονδίνο στις 605 πένες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα