Πάνω από τα 86 δολάρια ανακάμπτει το πετρέλαιο

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2007 15:52
UPD:16:12

ΠΑΝΩ από τα 86 δολάρια το βαρέλι επανήλθε την Τρίτη η τιμή του πετρελαίου, εν μέσω ανησυχιών για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και των περαιτέρω ενδείξεων ότι ο ΟΠΕΚ έχει ήδη αυξήσει σημαντικά την παραγωγή του.

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν στις 15.40, ώρα Ελλάδος, κατά 30 σεντς, φτάνοντας στα 86,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent διαμορφωνόταν στα 83,50 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 23 σεντς.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από τέσσερα δολάρια από το ρεκόρ των 90,07 δολαρίων που κατέγραψαν την περασμένη Παρασκευή, πιεζόμενες εν μέρει από τις απώλειες στον χρυσό και τα υπόλοιπα εμπορεύματα, καθώς το δολάριο ανέκαμψε από τα ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώθηκε εκ νέου την Τρίτη.

Το ράλι του «μαύρου χρυσού» ανακόπηκε επίσης λόγω των ανησυχιών ότι η ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας ενδεχομένως να συμπαρασύρει την οικονομία της χώρας και να οδηγήσει σε κάμψη της μελλοντικής ζήτησης πετρελαίου.

Η τιμή του πετρελαίου έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους κατά 40%, πυροδοτούμενη από τους φόβους για στενότητα στη σχέση προσφοράς/ζήτησης εν όψει του χειμώνα που έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα