Σε θετικό έδαφος η Ευρώπη

Γενική ευφορία στη Wall Street
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ έδαφος επανήλθαν, ύστερα από τρεις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, οι κυριότερες αγορές της Ευρώπης, ενώ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Nasdaq συνέχισε την κούρσα του, την ώρα που Dow Jones και S&P 500 πάλευαν έως το τέλος για διατηρήσουν το θετικό πρόσημο.

Κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, στα αμερικανικά χρηματιστήρια επικρατούσε γενική ευφορία, χάρη στην Apple, που ανακοίνωσε θεαματική άνοδο των κερδών τριμήνου κατά 67% και είδε τη μετοχή της να ενισχύεται έως και 6,1%.

Σε νέα επίπεδα - ρεκόρ ανήλθε και η μετοχή της Google, που άγγιξε τα 664,65 δολάρια, ενώ θετικά στο επενδυτικό κλίμα λειτούργησε και η ανακοίνωση της DuPont για αναβάθμιση των εκτιμήσεών της στο σύνολο χρήσης. Τα χαμόγελα των επενδυτών περιορίστηκαν όμως, μετά την ανακοίνωση της Wal Mart Stores (της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής παγκοσμίως) για μείωση των κεφαλαιουχικών της δαπανών για το 2007- ανακοίνωση που υπενθύμισε τα σενάρια για επιβράδυνση της οικονομίας.

Υπό τις συνθήκες αυτές, μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones ήταν στο +0,31%, ενώ κέρδη της τάξης του 0,3% είχε και ο S&P 500. Με τις τεχνολογικές μετοχές να υπεραποδίδουν, o Nasdaq είχε για δεύτερη συνεδρίαση κέρδη υψηλότερα του 1%.

Στη γηραιά ήπειρο, τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια, με οδηγό τις εταιρείες εκμετάλλευσης ορυχείων κατάφεραν να ανακάμψουν. Οι ΒHP Billiton, που ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 23% για το πρώτο τρίμηνο, είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 2,3%. Κέρδη της τάξης του 2,8% κατέγραφαν οι μετοχές των Rio Tinto και Xstrata. Στους κερδισμένους και ο γαλλικός όμιλος ελαστικών Michellen, που είδε τη μετοχή του να ενισχύεται κατά 4%. Ο δείκτης FTSEurofirst των 300 ευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,9%, κλείνοντας στις 1.557,99 μονάδες.

Τη Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης είχε κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 1,3%. Στο +0,9% έκλεισε και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ κέρδη της τάξης του 0,8 είχε ο CAC στο Παρίσι. Ενισχυμένος κατά 0,6% έκλεισε και ο DAX στη Φραγκφούρτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα