Xρ. Σταϊκούρας: Έρχονται στοχευμένες κλαδικές πολιτικές

Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 14:00
UPD:15:54
Nick Paleologos / SOOC/Nick Paleologos

Στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης σε συγκεκριμένους κλάδους αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις επόμενες 5 με 10 ημέρες. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, τόνισε ότι θα ληφθούν μέτρα στήριξης σε τομείς όπως : ναυτιλία, ακτοπλοία, πρωτογενής τομέας, ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου και τον τουρισμό ο οποίος διαχωρίζεται στον εποχικό και σε εκείνον που υπάρχει 12 μήνες.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επανάληψης των μέτρων στήριξης τον Μάιο, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι είναι πιθανό χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαφοροποιήσεις αν ξεκινήσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και κάποια καταστήματα αρχίσουν να επαναλειτουργούν.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει το κυβερνητικό της πρόγραμμα ή αν θα υπάρξουν αλλαγές εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να υλοποιείται με μικρότερη ένταση τώρα και θα ενταθεί μετά το τέλος της κρίσης, στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων. Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επεσήμανε ότι όπου είναι εφικτό θα προχωρήσουν, φέροντας ως παράδειγμα τα περιφερειακά  λιμάνια.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι  "είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση", αλλά "η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση". "Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει" επανέλαβε και ανέφερε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 5% με 10% που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ. Ο χρόνος ολοκλήρωσης της υγειονομικής κρίσης, η πιθανότητα επιστροφής αυτής εντός του 2020 και οι επιπτώσεις στον τουρισμό στην Ελλάδα αποτελούν τις τρεις άγνωστες παραμέτρους. 

 

Κούρεμα στα φοιτητικά ενοίκια και επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ 

Δύο νέες παρεμβάσεις ανακοίνωσε εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη αφορά την μείωση των φοιτητικών ενοικίων και η δεύτερη την επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. 

Με ρύθμιση που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, με την οποία θεσπίζεται μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Η κυβέρνηση εξετάζει πάντως και τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος. 

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ρύθμιση, με την οποία επεκτείνεται το μέτρο της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε. και I.K.E., οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους, έναντι πέντε (5) που προβλέπεται σήμερα.

 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα