Διαδικασίες εξπρές για τις προσωρινές συντάξεις

Εγκύκλιος Βασίλη Μαγγίνα στους διοικητές των Ταμείων
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2007 11:46
UPD:12:11

ΕΓΚΥΚΛΙΟ με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για την άμεση εφαρμογή του μέτρου της απονομής προσωρινής σύνταξης εντός 15 ημερών απέστειλε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας στους διοικητές και τους προέδρους των Οργανισμών Κύριας Ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου. Ακολουθεί το κείμενο της εγκυκλίου:

«Όπως γνωρίζετε, εντός των αμέσως προσεχών ημερών θα καταστεί Νόμος του Κράτους η υποχρέωση των Φορέων Κύριας Ασφάλισης να καταβάλουν στους αιτούντες προσωρινή σύνταξη εντός 15 εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης .

Με σκοπό την άμεση εφαρμογή του μέτρου αυτού, είναι αναγκαίο να μεριμνήσετε από τώρα για την οργάνωση ενός γραφείου υποδοχής των σχετικών αιτήσεων και δηλώσεων καθώς και για τη στελέχωσή του με προσωπικό έμπειρο στην απονομή συντάξεων, προϋπόθεση απαραίτητη για την επιτυχία του μέτρου .

Σας αποστέλλουμε συνημμένα υπόδειγμα της Υπεύθυνης Δήλωσης του ν.1599/1986, η οποία θα συνυποβάλλεται και στην οποία θα αναφέρονται υπό τύπο απαντήσεως στοιχεία, κατ’ αρχήν, επαρκή για τον σχηματισμό ασφαλούς εικόνας ως προς τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος του αιτούντος. Επισημαίνεται, βέβαια, ότι το συνημμένο υπόδειγμα είναι ενδεικτικό και, συνεπώς, μπορεί να τροποποιηθεί ή συμπληρωθεί, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε ασφαλιστικού φορέα. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να είναι απλό, ευσύνοπτο και αντιγραφειοκρατικό, ώστε να συμβάλει στην άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Τα στοιχεία της Υπεύθυνης Δήλωσης, όπως είναι ευνόητο, δεν υποκαθιστούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η υποβολή των οποίων είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητη για την έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, αλλά σκοπεύουν τόσο στην πληροφόρηση του Ταμείου, ιδίως σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, για την εργασιακή και συνακόλουθα ασφαλιστική πορεία , όσο και στην υπεύθυνη δέσμευση του ιδίου του αιτούντος για την ακρίβεια των πληροφοριών τις οποίες παρέχει.

Την εφαρμογή των ανωτέρω θα ελέγξω προσωπικά. Η άμεση, πλήρης και με προσωπική σας ευθύνη παρακολούθηση της οργάνωσης και της εξέλιξης όλων όσων απαιτούνται για την εφαρμογή του μέτρου αποτελεί κύριο μέλημά σας.

Είναι πεποίθησή μου, με την οποία εκτιμώ ότι συμφωνείτε, ότι το μεγάλο χρονικό διάστημα που μέχρι σήμερα μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης μέχρι και την απονομή σύνταξης, ταλαιπωρεί εξαιρετικά και προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους ασφαλισμένους .

Είναι, συνεπώς, άμεση ανάγκη υπό την ευθύνη και εποπτεία σας και , βεβαίως, με την αποτελεσματική συμβολή των αρμοδίων στελεχών του Οργανισμού σας να ανταποκριθούμε με επιτυχία στη δικαιολογημένη αυτή απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα