Βρετανία: Ο Covid-19 «έφαγε» το ένα-τέταρτο του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 11:54
UPD:15:36
REUTERS/SIMON DAWSON

Για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ της Βρετανίας έως και 30% αυτό το τρίμηνο προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, καθώς το lockdown εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού «παγώνει» την οικονομική δραστηριότητα, την ώρα που καλπάζει ο αριθμός των θανάτων και κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός των νεκρών από Covid-19 ξεπέρασε το φράγμα των 10.000, με επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης να προειδοποιεί ότι η χώρα κινδυνεύει με την θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους «Times», ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, έχει ήδη συζητήσει με τα υπόλοιπα στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του βρετανικού ΑΕΠ κατά 25% με 30% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις δημόσιες υπηρεσίες ανέρχεται στα 14 δισ. στερλίνες(17 δισ. δολάρια) από 5 δισ. στερλίνες που προέβλεπε ο ετήσιος προϋπολογισμός, πριν από την επιβολή του lockdown. Το ποσό περιλαμβάνει και χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας(NHS) και κονδύλια προς τις τοπικές αρχές για τη φροντίδα ηλικιωμένων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα