Talk of the market: Προσδοκίες και ερωτήματα για τη μεγάλη συμφωνία

Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 11:52
UPD:11:55

Προσδοκίες για ανακοπή της πτώσης των τιμών του πετρελαίου καλλιεργεί η ιστορική συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών - μελών του OPEC για μείωση της παραγωγής από την 1η Μαϊου. 

 

Ας σημειωθεί ότι η Exxon Mobil αποφάσισε να “παγώσει” τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και των παρενεργειών της στην τιμή του “μαύρου χρυσού”. Η εξέλιξη θα επηρεάσει τα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας και των άλλων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.   

 

Με το κόστος του Covid-19 να υπολογίζεται σε 2,5 μονάδες του ΑΕΠ κάθε μήνα και με τις απώλειες στον τουρισμό να απειλούν με βαθιά ύφεση την οικονομία σε μια συγκυρία που οι πηγές χρηματοδότησης είναι περιορισμένες και τα χρέη κοστίζουν ήδη ακριβά στη χώρα, ανοίγει η συζήτηση που αμφισβητεί το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πυλώνα της φιλοξενίας. Η συζήτηση για διασπορά κινδύνου, με ένα μίγμα ανάπτυξης που θα διευρύνεται στον παραγωγικό ιστό γίνεται επίκαιρη, ειδικά ενόψει της παρατεταμένης αστάθειας στο διεθνές περιβάλλον.

 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η φετινή σεζόν έχει χαθεί, σε ποσοστό 60% με βάση το συντηρητικό σενάριο, δεδομένης της κρίσης που πλήττει χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία, απ’ όπου προέρχεται μεγάλο μέρος του εισερχόμενου τουρισμού.

 

Ξεπέρασαν τις 515 χιλιάδες οι επιχειρήσεις και τις 815 χιλιάδες οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Την Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου, αρχίζει η καταβολή των 800 ευρώ σε εργαζόμενους, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας.

 

Την Μεγάλη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί επίσης τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των θεσμών από τους επικεφαλής των τραπεζών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα έσοδα και την κερδοφορία τους, καθώς και τις χορηγήσεις νέων δανείων σε πληγέντες.

 

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού Covid-19 και για το σκοπό αυτό προσφέρει άμεσα εξοπλισμένες θέσεις Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στις οποίες περιλαμβάνονται κλίνες, αναπνευστήρες, ισάριθμα monitors και άλλος εξοπλισμός για την νείσχυση του ΕΣΥ.

 

Επένδυση 10 εκατ. ευρώ σε νέο dara center δρομολογεί ο όμιλος ΟΤΕ. Μέσω της θυγατρικής του OTE Estate σχεδιάζει ανάπτυξη νέας μονάδας Κέντρου Δεδομένων Φιλοξενίας Υπολογιστικών Συστημάτων σε ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρείας στην Νεμέα Κορινθίας. Το επενδυτικό σχέδιο, που εντάχθηκε στις διατάξεις του ν. 4399/2016, επιχορηγείται με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής ύψους 3,52 εκατ. ευρώ.

 

Nέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020 - 2029 αναμένεται να κατατεθεί στη ΡΑΕ τις επόμενες ημέρες, σε συνέχεια συζήτησης του θέματος σε τηλεδιάσκεψη από τον πρόεδρο της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαο Μπουλαξή και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο.

 

Aπό απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης καλεί τους μετόχους να συμμετέχουν στη σημερινή τακτική γενική συνέλευση η διοίκηση της Προντέα. Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,613 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό) για την οικονομική χρήση 2019. Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους 0,318 ευρώτο υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,295 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό).

 

Η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, ούτε ελλείψεις αγαθών στα ράφια μεγάλων και μικρών καταστημάτων τροφίμων. Στην έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σημειώνει ότι το πασχαλινό καλάθι κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το περυσινό, κοντά στα 54 ευρώ, ενώ η τιμή του αρνιού κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, κοντά στα 4 ευρώ/kg. 

 

Δεν προβλέπεται έλλειψη προμηθειών τροφίμων, εάν διατηρηθούν οι διακρατικές ροές. Η ΕΕ-27 εξάγει 895 δισ. ευρώ και εισάγει 863 δισ. ευρώ αγροτικών προϊόντων ετησίως.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα