Χρ. Σταϊκούρας: Επανάληψη των μέτρων στήριξης τον Μάιο

Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 13:53
UPD:13:55
INTIME NEWS/ Δελτίο τύπου / POOL

Την επανάληψη τον επόμενο μήνα του πακέτου των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσής του.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στόχος είναι να επαναληφθεί μια ακόμη φορά και η «επιστρεπτέα προκαταβολή», μέσω της οποίας χορηγείται ρευστότητα από τον προϋπολογισμό σε επιχειρήσεις με 1- 500 εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι, έως το βράδυ της Πέμπτης είχαν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα 54.360 επιχειρήσεις.

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες που δεν έχουν πληγεί τα εισοδήματά τους από την πανδημία να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λέγοντας ότι «πρέπει να τηρήσουμε ως χώρα την κουλτούρα πληρωμών». Ανέφερε επίσης, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ένα κομμάτι φορολογουμένων ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις τους τον Μάρτιο και τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Προανήγγειλε ακόμη εκ νέου την ανακοίνωση εντός του Απριλίου στοχευμένων κλαδικών πολιτικών, οι οποίες θα αφορούν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στην ενέργεια, στην ακτοπλοΐα, στις μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα.

Σε χθεσινές τοποθετήσεις του ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα επιστροφής σε πιστοληπτικές γραμμές και μνημόνια με βάση το βασικό σενάριο για την πορεία της υγειονομικής κρίσης, αλλά και τα δεδομένα της οικονομίας, προσθέτοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup ισοδυναμεί με δάνεια 7-8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., διευκρινίζοντας μάλιστα ότι για τον ESM η χρηματοδότηση για τις άμεσες και τις έμμεσες δαπάνες υγείας δεν αποτελεί μνημόνιο αφού συνοδεύεται από ελάχιστες προϋποθέσεις. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Eurogroup, τις χαρακτήρισε θετικές, όμως θα πρέπει να αποτελέσουν το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά πρωτοβουλίες, ενώ επανέλαβε ότι δεν έγινε συζήτηση για ευρωομόλογο γιατί υπήρξε μία μεγάλη ομάδα κρατών η οποία δεν το ήθελε. Επεσήμανε πάντως την αναφορά στο ταμείο ανάκαμψης που θα συζητηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από καινοτόμους χρηματοδοτικούς πόρους.

Ειδικότερα σχετικά με τα εργαλεία που συμφωνήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης ο υπουργός ανέφερε ότι «θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη στιγμή όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, αλλά και συστηματικά με το βλέμμα και στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας». Αναφερόμενος στα 540 δισ. ευρώ είπε πως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το τι αναλογεί στην κάθε χώρα, εκτός από το «πακέτο» του ESM, από το οποίο μπορεί να λάβει η Ελλάδα έως 3,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά ο ΥΠΟΙΚ είπε πως από τα 540 δισ. μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα ποσό των 7 με 8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Και αυτό με βάση τους άτυπους υπολογισμούς που έχει κάνει η ελληνική πλευρά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα