Ραγδαία πτώση στη Wall Street

Περιορισμένες απώλειες στην Ευρώπη
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 00:01
UPD:02:08

Η ΣΚΙΑ της Merrill Lynch έπεσε βαριά στη Γουόλ Στριτ, με τους Dow Jones και S&P να έχουν απώλειες υψηλότερες του 1% και τον Nasdaq να βλέπει το ράλι των προηγούμενων ημερών να αντιστρέφεται σε ραγδαία πτώση. Σε αρνητικό έδαφος, αλλά με περιορισμένες απώλειες, έκλεισαν οι κυριότερες αγορές και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού την αρχική ευφορία από τα θετικά αποτελέσματα εταιρειών, όπως η Volvo, διαδέχθηκε ο προβληματισμός.

Η Merill Lynch, ο μεγαλύτερος χρηματιστηριακός όμιλος στον κόσμο, ανακοίνωσε χθες για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια ζημίες, που μάλιστα αγγίζουν τα 2,3 δισ. δολάρια. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναθεώρησε μάλιστα προς τα κάτω την αξιολόγησή του για την επενδυτική τράπεζα, στέλνοντας έτσι την μετοχή της στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2005.

Το επενδυτικό κλίμα επιδείνωσαν περαιτέρω τα απογοητευτικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά στέγης. Οι πωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό τον Σεπτέμβριο, γεγονός που ενέτεινε τους φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ρευστοποιήσεις ήταν μάλλον αναπόφευκτες. Μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης ο Dow ήταν στο -1,32, ο S&P 500 στο - 1,48%, ενώ ο Nasdaq κατέγραφε απώλειες της τάξης του 2%. Στους μεγάλους χαμένους, στο δείκτη υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβάνονται η Altera με απώλειες 16,4%, η Broadcom Cοm, με την τιμή της να υποχωρεί περίπου 20%, αλλά και η Amazon, που είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 14,7%- στη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και 15 μήνες.

Παρά το ανοδικό τους άνοιγμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκαν τελικά από την πτώση της Wall Street με αποτέλεσμα να κλείσουν στο κόκκινο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε στο -0,5. Στη Φραγκφούρτη, ο Dax είχε απώλειες 0,2%, ενώ τόσο ο CAC στο Παρίσι όσο και ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησαν κατά 0,5. Στους μεγάλους κερδισμένους της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η Volvo, που είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 5%, καθώς και η STMicroelectronics με κέρδη της τάξης του 5,6%.

Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με απώλειες της τάξης του 0,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα