Shell: Οι υψηλές τιμές πετρελαίου ευνόησαν τα κέρδη

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 11:14

ΚΑΤΑ 16% αυξήθηκαν τα κέρδη της μεγαλύτερης πετρελαϊκής της Ευρώπης, Royal Dutch Shell, στο τρίτο τρίμηνο, ωθούμενα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου.

Πιο αναλυτικά, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 6,92 δισ. δολάρια ή 1,10 δολάρια ανά μετοχή, έναντι 5,94 δισ. δολαρίων ή 93 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Εξαιρουμένων των έκτακτων κερδών και ζημιών, τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών για έβδομο συνεχές τρίμηνο.

Η άνοδος της κερδοφορίας ευνοήθηκε σημαντικά από τις τιμές του αμερικανικού αργού, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο 6,4% υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Στις 19 Οκτωβρίου μάλιστα εκτοξεύτηκαν στα 90,07 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών.

Η Shell, της οποίας η παραγωγή υποχωρεί για τέταρτο συνεχόμενο έτος, σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένων έργων υγροποίησης φυσικού αερίου στο Κατάρ και εκμετάλλευσης πετρελαϊκών άμμων στον Καναδά, προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγική της δυνατότητα. Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως θα επενδύσει περί τα επτά δισ. δολάρια μαζί με τη Σαουδική Αραβία για να διπλασιάσει το μέγεθος του διυλιστηρίου της στο Τέξας.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή του τρίτου τριμήνου υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 3,5% στα 3,137 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα.

Η μετοχή της Shell στο Λονδίνο κατέγραφε νωρίτερα κέρδη 1,2%, στις 2.081 πένες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα