Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας των καθολικών που ορίζει τις αργίες στην Ευρώπη αυτό που απασχόλησε τους επενδυτές των χρηματιστηρίων του ευρώ ήταν η συμφωνία των αρμοδίων των κρατών μελών σε πρόγραμμα στήριξης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη που θα πληγεί σκληρά.
Φτάσαμε στην τελευταία σύνοδο λόγω της αυριανής αργίας και από την “Ν” αναφέρεται: Κοινό έδαφος γύρω από τα μέτρα που θα συμβάλλουν στην στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών που πλήττονται από την πανδημία αναζητά το Eurogroup το οποίο συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Μέτρα για τα οποία οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. ίσως να κληθούν να δώσουν την οριστική έγκριση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι υπουργοί Οικονομικών φαίνεται να είναι πιο κοντά σε συμφωνία γύρω από τα μέτρα που θα στηρίξουν βραχυπρόθεσμα επιχειρήσεις, εργαζόμενους αλλά και τον τομέα της υγείας. Ωστόσο απόσταση τους χωρίζει σε σχέση με τον τρόπο χρηματοδότησης για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Επίσης θετικά λειτούργησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του waiver. Αποδεχόμενη τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο, επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, προσφέρει «ανάσα» ρευστότητας έως και 15 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ, με τρεις αποφάσεις-κλειδιά τον τελευταίο μήνα, άνοιξε το δρόμο για την έκδοση νέων ομολόγων και τη διοχέτευση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Χθες το συμπέρασμα στο πρώτο δίωρο ήταν, ότι οι θεσμικοί του ΧΑ έπαιζαν σκληρή άμυνα στις πιέσεις. Αντίθετα στις αγορές του ευρωπαϊκού Βορρά οι απώλειες ξεκινούσαν από -1,2% και έφθαναν στο -1,9%. Ο τζίρος δεν ήταν ευκαταφρόνητος στο δίωρο, αφού ήταν κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και το ευχάριστο ήταν πως πάνω από τα μισά blue chip με τα τραπεζικά ανάμεσά τους είχαν κέρδη.
Οι θεσμικοί ξεπέρασαν τις κορονο-επιφυλάξεις και εστίασαν σε τοπικά χαρακτηριστικά και δεδομένα. Ώστε να υπερβούν, με τις επιλογές τους, τις ανησυχίες που οδηγούσαν στην Ευρώπη σε φυγή από το ρίσκο και διακοπή της ανοδικής αλυσίδας. Όταν ο τζίρος έφθασε τα 30 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ είχε τιμή 612,05 μονάδες κέρδη +0,71% και μόνο πέντε πτωτικά blue chip με την ΕΕΕ στο -2,24%. Το μήνυμα για την ελληνική αγορά, με τα futures της Wall Street στο +0,2%, ήταν ξεκάθαρο: Κάθε ώρα που περνάει οι μετοχές γίνονται ακριβότερες και οι ευκαιρίες για αγορές στα κόκκινα λιγότερες. Το σημαντικό ήταν πως είχε ισχύ ως το τέλος σχεδόν της συνόδου. Αφού η κορύφωση ήρθε στις 16:17 και ήταν στις 615,61 μονάδες.
Η επιστροφή στις 610,02 στις 17:01 ήταν συνδυασμός των απωλειών της ΕΕΕ που ήταν τότε -5,44% και των κερδών των Τραπεζών που ήταν πάνω από +3,50%. Οι δημοπρασίες τα άλλαξαν όλα λίγο, προς το χειρότερο όμως. Αλλά με τζίρο 75 εκατ. ευρώ η άνοδος συνεχίστηκε για τρίτη στη σειρά μέρα, εν μέσω πτωτικών συνεδριάσεων στην αρτηριοσκληρωτικά λειτουργούσα Ευρώπη στα οικονομικά.
Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίστηκαν αισιόδοξοι αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η αγορά εισέρχεται σε περιοχές τιμών με αρκετά σκληρές αντιστάσεις για τον μέσο όρο.
Η Beta Sec. επισημαίνει: “Συνεδρίαση συσσώρευσης, με επιλεκτικές τοποθετήσεις, αλλά και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η σημερινή, καθώς η πλειονότητα των μετοχών είχε καταγράψει σημαντικά κέρδη σε διάστημα δύο ημερών”.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατήρησε: “Η τεχνική εικόνα του ΓΔ ευνοεί τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Όμως, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του μαραθώνιου Eurogroup, με τις αγορές να προσβλέπουν στη συνομολόγηση σε ένα πακέτο στήριξης, με μέγεθος που να πείθει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κλυδωνιζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία. Παραμένουν έτσι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την κατεύθυνση του ΓΔ, ενόσω δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και εκείνες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Ο ΓΔ συνεχίζει την ανοδική αντίδραση των τελευταίων εβδομάδων, ξεπερνώντας και τις 600 μονάδες. Το γεγονός αυτό, προδιαθέτει για συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, παρά τη δημιουργία συσσώρευσης που θεωρούσαμε ως το πιο πιθανό σενάριο. Προφανώς, η ανοδική αντίδραση είναι πιο ήπια, από την έντονα πτωτική κίνηση. Πιθανό νέο σημείο εισόδου κοντά στις 550 μονάδες. Ο ΔΤΡ, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να πραγματοποιεί συσσώρευση χωρίς να επιτύχει ακόμα σημαντική ανοδική αντίδραση. Θετικό το γεγονός ότι οι 300 μονάδες επιβεβαιώθηκαν ως ισχυρή στήριξη. Άρα, το βασικό σενάριο που αναφέρεται σε βραχυχρόνια συσσώρευση μεταξύ 300 - 380 παραμένει σε ισχύ”.
Η Euroxx Sec. σημειώνει: “Σε πλήρη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους και αίροντας κάθε κίνδυνο να βρεθούν σε έλλειψη ρευστότητας, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, προχώρησε χθες η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας πακέτο χαλάρωσης των αποδεκτών για παροχή ρευστότητας ενεχύρων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με τις χθεσινές της αποφάσεις, η ΕΚΤ δίνει στις ελληνικές τράπεζες ‘ανάσα’ ρευστότητας και ‘αέρα’ να χρηματοδοτήσουν με άνεση την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, από την τρέχουσα πανδημική κρίση.
Η ανάσα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται καθώς, μετά την χορήγηση του waiver, με την οποία η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, πλέον κάνει αποδεκτά και τα ομόλογα των τραπεζών για τη χορήγηση ρευστότητας. Καλύπτει, έτσι, ένα μεγάλο ζητούμενο των ελληνικών τραπεζών και πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την κατάκτηση του waiver για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, η οποία πιστώνεται ως προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με παρέμβασή του στην επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για την παροχή φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, επί ίσοις όροις με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, ήταν η πρώτη και τεράστια στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες. Για τις τελευταίες, είχε προηγηθεί και η άρση του πλαφόν για αγορές κρατικών ομολόγων.
Με τις κινήσεις αυτές, οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να απορροφούν από το ελληνικό δημόσιο περισσότερους κρατικούς τίτλους (με όφελος και για το ίδιο το δημόσιο) και να τους διαθέτουν στην ΕΚΤ ως ενέχυρα για την άντληση φθηνής ρευστότητας. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έκανε αποδεκτά ως ενέχυρα ομόλογα των ίδιων των τραπεζών (τραπεζικά, εταιρικά, τιτλοποιημένα δάνεια), τα οποία αυτές χρησιμοποιούσαν ως collaterals για τον δανεισμό ρευστότητας από ξένες τράπεζες, με υψηλό επιτόκιο. Καθώς τα ομόλογα αυτά δεν ήταν αποδεκτά από την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονταν ανά πάσα στιγμή, δεδομένης της πρωτοφανούς κρίσης του κορωνοϊού, εκτεθειμένες στον κίνδυνο οι ξένες τράπεζες να μην δεχτούν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα ως ενέχυρα. Θα κόβονταν, έτσι, ζωτικές γραμμές χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά και οι ελληνικές τράπεζες θα κινδύνευαν να ξεμείνουν από ρευστότητα. Από τον κίνδυνο αυτό βγάζει τις ελληνικές τράπεζες η χθεσινή ουσιαστική ‘επέκταση του waiver’ και στα εταιρικά ομόλογα”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Κέρδη στη Wall Street από εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο και από την ροή των ειδήσεων που ήταν ένα μίγμα θετικών και αρνητικών νέων. Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των δύο τελευταίων έκτακτων συνεδριάσεων της Fed. Το χειρότερο σενάριο για την οικονομία προβλέπει ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο ενώ το καλύτερο βλέπει ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν χθες τα 400.000 κρούσματα κορωνοϊού, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε +3,44% ή 779,71 μονάδες στις 23.433,57, ο S&P κατέγραψε κέρδη +3,41% στις 2.749,98 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +2,58% στις 8.090,90 μονάδες. Από πλευράς τίτλων στον Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι UnitedHealth (+8%), Dow Inc. (+7,7%) και Raytheon Technologies (+7,4%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο η Walmart (-0,1%).
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,77%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ.
ΕΥΡΩΠΗ
Μικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τον ορισμό για νέα συνεδρίαση του Eurogroup σήμερα. Δεκαέξι ώρες προσπάθησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για μια συμφωνία, αλλά το χάσμα των απόψεων δεν γεφυρώθηκε. Ωστόσο, συνεχίζεται η εξάπλωση του COVID19 στην Ευρώπη. Ειδικότερα, στην Ισπανία προκάλεσε 757 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.555. Επιπλέον, τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στην Ισπανία ανέρχονται σε 6.180, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα να διαμορφώνεται στα 146.690 κρούσματα.
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,02% στις 326,67 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,47% στις 5.677,73 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,23% στις 10.332,89 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,10% στις 4.442,75 μονάδες.
ΧΑ
Με παρόμοια της προηγούμενης δυναμική συμπληρώθηκαν τρεις ανοδικές στη σειρά
Στη προτελευταία σύνοδο της δεύτερης εβδομάδας του Απριλίου, μετά από άνοιγμα στις 606,20 με πτωτικό χάσμα (1,53 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (607,73), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ, ενώ στο πρώτο πέρασε και σε αρνητικό, έμεινε σε θετικό πεδίο από τις 13:20 και διαρκώς στο σύνολο του δεύτερου μέρους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Πέρασε σε διαρκή άνοδο από τις 11:40 ως τις 16:17 και εμφάνισαν απώλειες λιγότερα των 10 blue chip ως τις δημοπρασίες, από στοχευόμενες κινήσεις των θεσμικών. Ήταν η τιμή του στις 10:41 το κατώτερο μέρας, δηλαδή οι 595,44 από 589,96 μονάδες την προηγούμενη. Το ανώτερο μέρας, δηλαδή οι 615,61 από 613,74 μονάδες τη Τρίτη, εμφανίστηκε στις 16:17.
Συνεπώς η αναζήτηση για το ανώτερο μέρας σταμάτησε τρία τέταρτα της ώρας πριν τελειώσει η συνεδρίαση. Υπήρξε και μετά από πρώτα 70 λεπτά καθοδικό διάστημα, ήταν αυτό από τις 11:00 ως τις 11:41 που η αγορά κινήθηκε από τις 609 ως τις 600. Στις δημοπρασίες φάνηκε πως οι εντολές πώλησης ξεπέρασαν ελαφρά τις εντολές αγοράς και τελικά απομάκρυναν τον ΓΔ, 6,6 μονάδες από το ανώτερο μέρας. Δεν είχαμε νέο κατώτερο έτους, έμειναν οι 469,55 από τη σύνοδο στις 17/3.
Μετά το άνοιγμα, οι συναλλαγές κύλησαν ομαλά αλλά ξεκίνησαν στις 10:41 απότομα κύματα εντολών αγοράς που οδήγησαν τον ΓΔ από τις 595 ως τις 609 μονάδες σε 21 λεπτά. Η διαπραγμάτευση εξελίχθηκε παρακολουθώντας αδιάφορα μια καθοδική δυναμική των συνεδριάσεων στην Ευρώπη που δεν την επηρέαζε η εικόνα της ανόδου κατά +1,2% των ΣΜΕ για τους δείκτες των ΗΠΑ.
Η έναρξη στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης ήταν ανοδική , αλλά με πλάγια τάση στην πρώτη ώρα. Πάντως δεν φάνηκε να άλλαξε τη δυναμική του ΓΔ, που καθόρισε επίπεδα τιμών στις 17:00 5,6 μονάδες κάτω από το ανώτερο μέρας. Με τον τραπεζικό δείκτη σε ρόλο οδηγού της προ δημοπρασιών ανόδου, στις 17:01 ο ΔΤΡ είχε οδηγηθεί στις 367,23 από 356,5 από 333 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο και ο μέσος όρος κάθισε στις 610,02. Η αγορά έκλεισε τελικά 1,36 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.
Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +19,05%, ΒΙΟ +9,33%, ΜΟΗ +6,62%, ΔΕΗ +2,37%, και ΤΕΝΕΡΓ +2,33%. Μετοχές του 25άρη, που συνέβαλλαν πτωτικά, ήταν ΕΕΕ -5,70%, ΕΥΔΑΠ -3,43%, ΣΑΡ -2,00%, ΜΠΕΛΑ -1,58%, ΟΠΑΠ -1,32%, και ΟΛΠ -1,18%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, άλλαξε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 42,895 από 43,120 δις ευρώ.
Τη σύνοδο σφράγισε ισοδύναμο με της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 7,063 εκατ. ευρώ (για ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΜΠΕΛΑ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Η απόδοση του δεκαετούς οδηγήθηκε στο 1,782% από 1,813%.
Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,10%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +2,65% από +4,93%, την ΕΤΕ στο +1,35% από +11,33%, ΕΥΡΩΒ στο +5,24% από +5,58% και την ΠΕΙΡ στο +1,98% από +5,50%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +0,78% από +5,01%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 23) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 2) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,22% οδηγήθηκε στις 609,09 από 607,73 μονάδες αλλά ο 25άρης έκλεισε στις 1482,08 από 1491,57 με μεταβολή -0,64%.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Δικαίωση των ουδέτερων στοιχημάτων πριν την διήμερη αργία
Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό και θετικό πεδίο. Τον έκλεισαν τελικά, 9,49 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1500,59 μονάδες, εμφανίστηκε στις 14:33. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 10:41 και ήταν οι 1456,84. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1483,22 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1482,08 από 1491,57 αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,64% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 10,959 από 13,100 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Απριλίου ανήλθε σε 1234 συμβόλαια με ανώτερο τις 1500,25 και κατώτερο τις 1450,00 μονάδες, με τελευταίες πράξεις στις 1482,50 από 1475,00 μονάδες για να εμφανιστούν 3302 από 3302 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. Άλλαξαν επίσης χέρια 759 ΣΜΕ λήξης Μαΐου με ανώτερο τις 1496,00 μονάδες κατώτερο τις 1460,00 και τελευταίες πράξεις στις 1482,00 από 1489,50 μονάδες και έμειναν ανοικτές 482 από 482 θέσεις.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό και επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου, ο όγκος ήταν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1400 ως τις 1550 μονάδες σποραδικά. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου ο όγκος ήταν επίσης μηδενικός. Άλλαξαν όμως χέρια 44 συμβόλαια για puts λήξης Μαΐου για τιμή εξάσκησης τις 1425 και τις 1450 μονάδες και άλλα 42 λήξης Ιουνίου για τις ίδιες τιμές εξάσκησης.
Η Merit Sec. σημειώνει: “Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών. Δεν θα μας ανησυχήσει η αποκόμιση κερδών στις επόμενες συνεδριάσεις, αρκεί ο ΓΔ να αντέξει στον ΚΜΟ 20 ημερών (588 μονάδες). Η ΕΚΤ επανέφερε την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα (waiver) για την άντληση ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση προσθέτει επιπλέον ρευστότητα €10 δισ. στο τραπεζικό σύστημα. Αν και η άρση του waiver στα ελληνικά ομόλογα είναι καλό νέο, τα πραγματικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι τι θα γίνει με τον Νόμο Χαρδούβελη σε περίπτωση ζημιών και με το ‘IFRS 9’, δηλαδή με τις προβλέψεις για τα νέα ΜΕΑ.
Αδύναμα τα αποτελέσματα της Lamda Development, καθώς τα καθαρά κέρδη προήλθαν από την αναπροσαρμογή ακινήτων (€71,5 εκατ.). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €49,9 εκατ. (17,8%), ενώ εάν αφαιρέσουμε τα κέρδη από αναπροσαρμογή ακινήτων, τότε οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα €21,6 εκατ. Η καθαρή αξία ενεργητικού προ αναβαλλόμενων φόρων ανήλθε σε €1,1 δισ., ή €6,54/μετοχή.
Πολύ καλά τα αποτελέσματα του 2019 για την Ευρ. Πίστη και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις μας. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €17,5 εκατ. (+63%), 12% υψηλότερα από την πρόβλεψή μας, λόγω των υψηλότερων κερδών από επενδύσεις και παρά την μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών προβλέψεων. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των μετόχων, στις 28 Απριλίου, την διανομή μερίσματος ύψους €0,24/μετοχή, υψηλότερα από την πρόβλεψη μας (€0,20), με την μερισματική απόδοση να ανέρχεται στο 6,0%. Η μετοχή διαπραγματεύεται 0,78x P/BV19 με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 12,4% και παραμένει μία από τις καλύτερες ιδέες μας για αγορά”.
Η Leon Depolas Sec. τονίζει: “Συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση του ΓΔ, αλλά οι δύσβατες αντιστάσεις είναι μπροστά μας. Συγκεκριμένα, η περιοχή των 650 - 680 μονάδων ενδέχεται να αποτελεί ανοδικό όριο, στην παρούσα φάση, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων, κάτι το οποίο είναι σίγουρα αντικειμενικά δύσκολο. Τα αντισταθμιστικά μέτρα των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων λειτουργούν κυρίως πυροσβεστικά, ενώ και τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την πρότερα βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει σταθερά αυξημένη, συνεχίζουμε να δίνουμε βαρύτητα σε αμυντικούς τίτλους. Οι σημαντικές αποφάσεις από το Eurogroup μετατέθηκαν αύριο (Πέμπτη)”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ
“Η αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε μια συμφωνία για την καταπολέμηση της πανδημίας από την ευρωζώνη, σε συνδυασμό με το ‘γύρισμα’ των αμερικανικών δεικτών στην χθεσινή συνεδρίαση, αποτιμάται ήπια από τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Το αίτημα του νότου, δηλαδή η αμοιβαιοποίηση του χρέους (coronabonds) δεν έγινε αποδεκτό από τις χώρες του βορρά, με την αυριανή μετάθεση του Eurogroup να αφήνει ένα τόνο αισιοδοξίας για την εξεύρεση λύσης.
Αποδεκτά είναι πλέον και τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, μετά την χθεσινή της απόφαση, χαλαρώνοντας ακόμη περισσότερο την στάση της προς την Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή κρατάει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αναγκαία προϋπόθεση για να αποφευχθούν τα σενάρια νέας κρίσης χρέους, αλλά και σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.
Άξια αναφοράς η επίσης αυριανή συνάντηση του OPEC, με στόχο την συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στις αγορές.
Ο γενικός δείκτης έχει πλέον εξουδετερώσει το σήμα πώλησης με την κατοχύρωση των 590 μονάδων, ξεφεύγοντας πλέον από την εικόνα κατάρρευσης των τελευταίων εβδομάδων.
Η αγορά έχει μπει σε μια ανοδική τροχιά, “σημαδεύοντας” τις 650 και εν συνεχεία 684 μονάδες του γενικού δείκτη. Αναγκαία προϋπόθεση η διακράτηση των 590 μονάδων, που αποτελεί και την βραχυπρόθεσμη στήριξη της αγοράς, ενώ χαμηλότερα οι 550 μονάδες δύναται να συντηρήσουν την ανοδικότητα, πριν από τα χαμηλά των 470 μονάδων.
Αντίστοιχη εικόνα και από τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος, μετά τα θετικά νέα, έχει ζητούμενο το κλείσιμο άνω των 370 μονάδων για να ακυρώσει το σήμα πώλησης. Τα “φώτα” πλέον είναι στραμμένα προς τα επάνω, με τις 420 και τις 485 μονάδες να αποτελούν τα πρώτα αξιόλογα σημεία αντίστασης. Βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 340 μονάδες του κλαδικού δείκτη, ενώ το πρόσφατο χαμηλό των 300 μονάδων, είναι το επόμενο σημαντικό επίπεδο.
Παρά την συγκρατημένη αισιοδοξία, η αυριανή ημέρα είναι ύψιστης σημασίας, με την συνεδρίαση του Eurogroup άλλα και αυτής του OPEC να δίνουν τον τόνο στις αγορές τις επόμενες συνεδριάσεις. Η ελληνική αγορά θα παραμείνει κλειστή από Παρασκευή 10 Απριλίου, έως και Δευτέρα 13 Απριλίου, ως είθισται λόγω του Πάσχα των καθολικών.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη με την ελπίδα ότι η πανδημία του COVID-19 πλησιάζει στο ανώτατο σημείο και ότι οι κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν περισσότερα μέτρα τόνωσης, ενώ οι προσδοκίες για συμφωνία μείωσης της παραγωγής πετρελαίου ενισχύουν τις τιμές των αργού πετρελαίου.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,6%, μετά από μια ισχυρή άνοδο στη Wall Street, αλλά στις 9:00 η μεταβολή του ήταν +1,19%.
Οι μετοχές στην Κίνα, όπου ο νέος ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους, αυξήθηκαν κατά 0,54%. Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 1,52%, αλλά στις 9:00 η μεταβολή ήταν +2,50%.
Οι τιμές του πετρελαίου επέκτειναν τα κέρδη από τις ελπίδες ότι οι μεγάλοι παραγωγοί θα μειώσουν την παραγωγή σε μια συνεδρίαση αργότερα στην ημέρα, ανταποκρινόμενοι στην κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.
"Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κρούσματα κορυφώνονται, γεγονός που οδηγεί στην αλλαγή του συναισθήματος στην αγορά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί αυτό δεν είναι καθαρά οικονομικό πρόβλημα. Είναι περισσότερο σαν μια φυσική καταστροφή και, επομένως, πιο δύσκολο να προβλεφθεί". Δήλωσε ο Masayuki Kichikawa, της Sumitomo Mitsui Asset Management Co στο Τόκιο.
Ο S & P 500 κέρδισε 3,41% την Τετάρτη, βοηθούμενος από την ελπίδα ότι η πανδημία πλησίαζε την αιχμή της. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών έχασαν τα προηγούμενα κέρδη να μειώνονται κατά -0,27%, αλλά στις 9:00 η μεταβολή τους ήταν +0,33%.
Η διοίκηση του Trump ζήτησε από τους νομοθέτες πρόσθετες ενισχύσεις 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η McDonald's Corp δήλωσε ότι οι παγκόσμιες συγκρίσιμες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 22,2% τον Μάρτιο, ενώ η Starbucks Corp προέβλεψε μείωση 47% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε και μειώθηκε κατά 0,55% καθώς οι λοιμώξεις από κορωναϊό αυξήθηκαν στη χώρα, αλλά στις 9:00 η μεταβολή του ήταν -0,33%.
Ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, κατάφερε να μολύνει περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσε περισσότερους από 83.400 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.