Talk of the market: Αυξημένα deals στο λιανεμπόριο εν μέσω κορωνοϊού

Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 11:20
UPD:11:23

Με σχέδιο τόνωσης της ελληνικής οικονομίας μετά το πρώτο κύμα βαρύτατων επιπτώσεων από την κρίση της πανδημίας αρχίζει η εβδομάδα. Το σχέδιο καλύπτει 800 χιλιάδες επιχειρήσεις και 1,7 εκατ. εργαζόμενους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο από τους αρμόδιους υπουργούς αποφασίστηκαν χθες το βράδυ σε τηλε-σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

-Στις αγορές τώρα, η ανοδική αντίδραση αποδεικνύεται εύθραυστηΗ μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα. Αυτό το σήμα δίνει η Wall Street, που πέρασε σε τροχιά διόρθωσης την Παρασκευή, στον απόηχο της αύξησης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ κι ενώ είχε προηγηθεί ένα ανοδικό σερί τριών συνεδριάσεων που πυροδότησαν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας με πακέτο - μαμούθ ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

- Στο ίδιο μοτίβο και οι ευρωπαϊκές αγορές, που τελούν εν αναμονή μιας συμφωνίας των χωρών μελών της ΕΕ για έκδοση κορωνο-ομολόγου και υιοθέτηση κοινών εργαλείων για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Γίνονται ζυμώσεις και αναμένονται εξελίξεις στο θέμα εντός των ημερών, μετά και το κατεπείγον που έθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δίνοντας 10 μέρες προθεσμία για την εξεύρεση λύσης. 

- Καθώς η πανδημία είναι σε εξέλιξη και η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να υπολογίσει τη διάρκεια της, οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν μεν επιπτώσεις στο παγκόσμιο ΑΕΠ αλλά αδυνατούν να ποσοτικοποιήσουν τη ζημιά, για τον ίδιο λόγο που οι εταιρείες αδυνατούν να προβλέψουν τις επιπτώσεις στα οικονομικά τους μεγέθη. Σημειώνεται ότι σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα έχουν ληφθεί ή βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού μέτρα για μορατόρια ως προς την εξόφληση δανείων που έχουν αντίκτυπο στον υπολογισμό των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) 9.

- Ως αποτέλεσμα, η ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) αναγνωρίζει τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες κατά την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων αλλά και τις προκλήσεις για τους ελεγκτές όσον αφορά την έγκαιρη διενέργεια ελέγχων στα οικονομικά αποτελέσματα και συστήνει στις Αρμόδιες Εθνικές Αρχές να εφαρμόσουν την εξουσία που έχουν για ανοχή.

- Mέτρα στήριξης ιδιωτών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε η Alpha Bank. Μεταξύ άλλων διευκολύνει μεγάλες επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές έως 31.12.2019, εφόσον επιθυμούν να μεταθέσουν μέρος ή το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) έως 30.9.2020, στη λήξη του δανείου. Επίσης για μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες ανακοίνωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει επικοινωνία με συνεπείς δανειολήπτες παρέχοντας προσωρινή διευκόλυνση με αναστολή των δόσεων των δανειακών τους υποχρεώσεων έως και 30.6.2020.

- Η κοινοπραξία Siemens - Τέρνα αναδείχθηκε ανάδοχος στο έγο για τους σταθμούς μετατροπής της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Η Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρική εταιρεία της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Μετά την υποβολή βελτιωμένης προσφοράς, το τίμημα της σύμβασης διαμορφώθηκε κοντά στα 370 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση, με διάρκεια υλοποίησης 36 μηνών, θα υπογραφεί μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

- Η χαλυβουργία Sovel ανέστειλλε την παραγωγική της δραστηριότητα για ένα μήνα, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία. Η εταιρεία, που διαθέτει εγκαταστάσεις στην α’ βιομηχανική περιοχή Βόλου, έθεσε σε διαθεσιμότητα 370 εργαζόμενους στην γραμμή παραγωγής ενώ υιοθέτησε εκ περιτροπής εργασία για διοικητικό προσωπικό και μηχανικούς.

- Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι προσωρινή αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων της για ένα μήνα ανακοίνωσε η Viohalco για όλες τις θυγατρικές της στον κλάδο χάλυβα στην Ελλάδα. Σχετική απόφαση έλαβαν τα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών της εταιρειών του και αφορά την αναστολή κύριων δραστηριοτήτων για ένα μήνα, από 2 Απριλίου έως 3 Μαϊου. Οι εταιρείες είναι: Σιδενόρ, Sovel, Έρλικον, Πράκσυς και Ετήλ. Τα μέτρα στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις τόσο στο κόστος όσο και στη ρευστότητα των εταιρειών διασφαλίζοντας παράλληλα την εφοδιαστική αλυσίδα χαλυβουργικών προϊόντων.  

- Αυξάνονται τα deals στο λιανεμπόριο. Μετά την συνεργασία της αλυσίδας Σκλαβενίτης με την πλατφόρμα e-food τώρα και η ΑΒ ανισχύει τη διανομή στο online κανάλι της συνάπτοντας συνεργασία με την Speedex ενισχύοντας την υπηρεσία «παράδοσης στο σπίτι».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα