PwC: Ευελιξία και σταθερότητα επιθυμούν τα νέα στελέχη εταιρειών

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2007 13:07

Ευελιξία αλλά και επαγγελματική σταθερότητα επικρατούν στις προσδοκίες των νέων στελεχών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της PricewaterhouseCoopers.

Μιλώντας για το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος, κατά τη διάρκεια του 3ου People Management Executive Seminar, ο κ. Αντώνης Χατζηαντωνάς, Partner της PricewaterhouseCoopers (PwC), παρουσίασε τα ευρήματα της νέας έρευνας της εταιρείας για τις απόψεις και προσδοκίες των εργαζομένων της επόμενης χιλιετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.000 νέοι εργαζόμενοι της PwC, απόφοιτοι πανεπιστημίων από την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι νέοι αναμένουν ευελιξία σε διάφορους τομείς της επαγγελματικής τους ζωής. Συγκεκριμένα η ευελιξία αυτή θα είναι:

* Γεωγραφική, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία τους (94%) θεωρούν ότι θα εργάζονται πέρα από τα σύνορα της χώρας τους, συγκριτικά με τους γονείς τους.

* Στο χώρο εργασίας, αφού σε ποσοστό 83% αναμένουν ότι θα εργάζονται σε διαφορετικές τοποθεσίες.

* Ωραρίου, καθώς μόλις το 10% περίπου πιστεύει ότι θα εργάζεται κυρίως ώρες γραφείου, χωρίς ευελιξία στο ωράριο.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες, η εργασιακή σταθερότητα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους νέους εργαζόμενους, αφού σε ποσοστό 85% και 78% αντίστοιχα υπολογίζουν ότι θα έχουν 2 ως 5 εργοδότες κατά τη διάρκεια της καριέρας τους.

Επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι νέοι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι θα επιδιώξουν να εργασθούν σε κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, η συμπεριφορά των οποίων συμβαδίζει με τις προσωπικές τους αξίες. Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονισθεί ότι τα ποσοστά στην Ελλάδα και στις άλλες 3 χώρες ήταν ακριβώς τα ίδια (87%).

Όσον αφορά στον επιχειρηματικό κόσμο που θα επικρατήσει το 2020, ο κ. Χατζηαντωνάς περιέγραψε 3 πιθανά σενάρια τα οποία βασίζονται σε ξεχωριστή έρευνα που διεξήγαγε η PwC, σε συνεργασία με το Oxford Said Business School. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος του μέλλοντος πιθανότατα θα είναι:

1. «Μπλέ»: Όπου οι εταιρείες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και θα αντικαταστήσουν πολλές λειτουργίες του κράτους. Οι άνθρωποι θα αναζητούν εργασία σε μεγάλες επιχειρήσεις, επιδιώκοντας επιτυχία και εργασιακή ασφάλεια.

2. «Πράσινος»: Όπου το περιβάλλον και η εταιρική κοινωνική ευθύνη θα αποτελούν βασική προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Οι εργαζόμενοι θα επιλέγουν για εργοδότη τους εταιρείες που υποστηρίζουν ενεργά σημαντικές κοινωνικές αξίες.

3. «Πορτοκαλί»: Όπου οι μεγάλες εταιρείες θα σπάσουν σε μικρές και θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο συνδεδεμένων, αλλά μικρών επιχειρηματικών κοινοτήτων. Το κλειδί της επιτυχίας θα είναι η δυνατότητα ανταπόκρισης σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Συμπερασματικά, τόσο η ελληνική όσο και η τριεθνής έρευνα της PwC δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι της νέας χιλιετίας αναμένουν τη συνύπαρξη των τριών κόσμων:

- Εργασία σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές που είναι κυρίως χαρακτηριστικό των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών του Μπλε κόσμου

- Αναζήτηση εργασίας σε κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, που χαρακτηρίζουν τον Πράσινο κόσμο, και

- Εργασία με κάποιο είδος ευελιξίας, που χαρακτηρίζει τον Πορτοκαλί κόσμο.

«Αναμφίβολα αυτοί οι τρεις κόσμοι θα συνυπάρξουν. Το ποιος θα επικρατήσει εξαρτάται από τον κλάδο και την γεωγραφική περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Χατζηαντωνάς. «Λένε ότι το μέλλον δεν είναι ένα μέρος όπου απλώς πηγαίνουμε, αλλά ένα μέρος που εν μέρει εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε. Η πρόκληση για εμάς τους εργοδότες είναι να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα για την απασχόληση και τη διοίκηση που θα έχει την τόλμη να δει πέρα από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές και να εστιάσει στο τι είδους οργανισμός θα θέλουμε να είμαστε σε 15 χρόνια, όταν τα νέα παιδιά που προσλαμβάνουμε σήμερα θα είναι στην ηγεσία.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα