Επιφυλακτικό κλίμα

Την απόφαση της Fed για τα επιτόκια αναμένει η αγορά
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 00:01

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ήταν χθες το κλίμα στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια, αναμένοντας μείωση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές ανέκοψαν το τριήμερο ανοδικό σερί, καθώς τα αποτελέσματα εταιρειών όπως η Dassault Systemes SA, η UBS AG και η Royal KPN NV απογοήτευσαν τους επενδυτές, ενώ οι χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων οδήγησαν στην κατηφόρα μετοχές του ενεργειακού και του μεταλλευτικού τομέα. Τα μακροοικονομικά βύθισαν τη Wall Street, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη.

Των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές της Dassault Systemes και της UBS, η οποία ανακοίνωσε τις πρώτες ζημιές τριμήνου σε διάστημα πέντε χρόνων. Η ολλανδική KPN ηγήθηκε της πτώσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ενώ οι μετοχές της Rio Tinto, της Antofagasta και της Saipem SpA κατέγραψαν σημαντικές απώλειες παράλληλα με την υποχώρηση των μετάλλων και του πετρελαίου.

Ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,70%, στις 6.659 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,55%, στις 5.803,93 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX κατά 0,40%, στις 7.977,94 μονάδες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πτωτικά κινήθηκαν οι δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε χαμηλό διετίας και η αξία των κατοικιών χαμηλό εξαετίας, εντείνοντας τους φόβους για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Η μέση αξία των κατοικιών υποχώρησε το δωδεκάμηνο που έληξε τον Αύγουστο κατά 4,4%, σημειώνοντας τη όγδοη συνεχή πτώση, ενώ επίσης ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 95,6 τον Οκτώβριο, στο κατώτερο διετίας, από 99,5 το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Η σημαντική υποχώρηση του εν λόγω δείκτη, σύμφωνα με τους αναλυτές, υποδεικνύει ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν τις δαπάνες τους για αγαθά, τη στιγμή που η εγχώρια ζήτηση αποτελεί θεμέλιο λίθο της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα σε μείωση του κόστους δανεισμού προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της χώρας.

Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,28%, στις 16.651,01 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα