Αιχμές από Eurostat κατά EΣΥΕ για το ΑΕΠ

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 09:36

ΣΤΗ ΜΗ έγκαιρη συνεργασία μεταξύ της ΕΣΥΕ και της Eurostat, αλλά και του τρόπου αποτύπωσης των αναθεωρημένων στοιχείων αποδίδει χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας τη διαφορά της εγκριθείσας αναθεώρησης του ΑΕΠ κατά 9,6% σε σύγκριση με το αίτημα του υπουργείου Οικονομίας κα Οικονομικών για αναθεώρηση κατά 25,7%.

«Η συγκεκριμένη αναθεώρηση των ελληνικών εθνικών λογαριασμών έκανε δυνατό το έλεγχο της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας μεταξύ της ΕΣΥΕ της Επιτροπής Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI Committee) και της Eurostat. Επίσης, έκανε δυνατή τη διευκρίνιση των δράσεων που θα πρέπει να αναληφθούν μπροστά σε μια επόμενη μεγάλη αναθεώρηση εθνικών λογαριασμών κάποιου κράτους-μέλους με έμφαση την έγκαιρη συνεργασία τη στιγμή που η αναθεώρηση ξεπερνά μια αναθεώρηση ρουτίνας».

Με τα λόγια αυτά κατέληγε η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για την έγκριση της αναθεώρησης του ΑΕΠ για την περίοδο 2000-2006 κατά 9,6% από την επιτροπή ΑΕΠ της Ε.Ε. (GNI Committee) την περασμένη Κυριακή.

Η ανάλυση στοιχείων

Στην ανακοίνωσή της η Eurostat τονίζει επίσης ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις τελικές εκτιμήσεις (αύξηση ΑΕΠ κατά 9,6%) και τις αρχικές της ΕΣΥΕ (αύξηση 25,7%) οφείλεται όχι στην πηγή προέλευσης των στοιχείων που αξιολογήθηκαν, αλλά στη χρήση και στην ανάλυση των στοιχείων στη διαδικασία προσδιορισμού του μεγέθους της αναθεώρησης.

«Αυτό το χάσμα εξηγείται λιγότερο στη βάση των στοιχείων αυτών καθ' εαυτών και τις πηγές προέλευσής τους και κυρίως οφείλεται στην επεξεργασία τους κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αναφερόμενη στη διαδικασία, η έκθεση αναφέρει ότι την περίοδο 2006-2007 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας πραγματοποίησε μια σε βάθος αναθεώρηση των ελληνικών εθνικών λογαριασμών, που οδήγησε τελικά σε μια άνοδο 9,6% στο ΑΕΠ για το έτος αναφοράς 2000.

Σύμφωνα με αυτά, το ΑΕΠ στην Ελλάδα έφτανε τα 136,281 δισ. ευρώ το 2000, ανήλθε σε 147,467 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, έφτασε τα 157,586 δισ. ευρώ το 2002, διαμορφώθηκε σε 171,258 δισ. ευρώ το 2003, στα 185,225 δισ. ευρώ το 2004, στα 198,609 δισ. ευρώ το 2005 και στα 213,985 δισ. ευρώ το 2006.

Επιπτώσεις

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αύξηση έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την περίοδο 1995-2006. Η εργασία που έγινε από την ΕΣΥΕ ακολούθησε τη διαθεσιμότητα των νέων πηγών στατιστικών στοιχείων και ιδιαίτερα την απογραφή του πληθυσμού, νέων δομικών ερευνών για τον κατασκευαστικό κλάδο, τα ξενοδοχεία, τον κλάδο καφέ και εστιατορίων και τις μεταφορές, καθώς επίσης και μια επικαιροποίηση της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών.

Η αναθεώρηση έγινε σε συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες από τη Eurostat, οι οποίοι πραγματοποίησαν δύο αποστολές στην Ελλάδα με την υποστήριξη πέντε εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη-μέλη. Επειτα απ' αυτές τις αποστολές, η αναθεώρηση για το ελληνικό ΑΕΠ επαναπροσδιορίστηκε στο 9,6% σε σύγκριση με την υπερεκτίμηση του ελληνικού ΑΕΠ από την ΕΣΥΕ (26%).

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα