Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Τρίτη, 03 Απριλίου 2001 20:49

Με βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις νέες προειδοποιήσεις εταιρειών σχετικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα και την πτωτική πορεία των δεικτών Nasdaq και Dow Jones στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (αυτή την ώρα ο Nasdaq σημειώνει κατακόρυφη πτώση κατά 5,3%).

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι εταιρείες λογισμικού μετά τις ανακοινώσεις των αμερικανικών εταιρειών Ιnktomi, Broadvision και Ariba, ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα θα είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις κατά το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του έτους.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα για την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των καταναλωτών στην Ευρωζώνη, η οποία τον περασμένο Μάρτιο υποχώρησε για τρίτο κατά σειρά μήνα.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.463,1 μονάδες με απώλειες 2,77%. Η μετοχή της εταιρείας ARM Holdings, η οποία δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό ημιαγωγών σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 17,19%, ενώ με ανάλογες απώλειες έκλεισε και η μετοχή της εταιρείας πληροφορικής Autonomy Corporation. Με πτώση κατά 15,17% έκλεισε η μετοχή της Railtrack Group μετά τη σημερινή ανακοίνωση ότι τα κέρδη της την επόμενη χρήση θα είναι κατώτερα των προβλέψεων.

Μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για το δείκτη CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος κρατήθηκε οριακά πάνω από τις 5.000 μονάδες. Συγκεκριμένα έκλεισε στις 5.004 μονάδες μειωμένος κατά 3,96% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της Πληροφορικής με τις μετοχές των εταιρειών Cap Gemini και Stmicroelectronics να υποχωρούν κατά 11,06% και 7,32% αντιστοίχως. Η μετοχή της Alcatel «έχασε» 9,36% μετά την ανακοίνωση ότι θα προβεί στην περικοπή 1.100 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω της επιβράδυνσης των πωλήσεων που παρουσιάζουν τα προϊόντα της.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 3,79% και βρίσκεται στις 5.542,56 μονάδες. Η μετοχή της εταιρείας λογισμικού SAP σημειώνει πτώση της τάξεως του 10,72% μετά την υποβάθμισή της από τη Merril Lynch, ενώ εκείνη του ασφαλιστικού ομίλου Allianz υποχωρεί κατά 5,69%. Μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών βρίσκονται, επίσης, κορυφαίες εταιρείες από τους κλάδους των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τηλεπικιοινωνιών, όπως οι Volkswagen και Deutsche Telekom, αντιστοίχως.

Με σοβαρές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Στη Μαδρίτη, ο δείκτης Ibex 35 έκλεισε στις 9.011,8 μονάδες (-3,35%), στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 38.039 μονάδες (-2,83%), στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 539,78 μονάδες (-3,25%) και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.870,8 μονάδες (-2,34%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα