Mείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed

Πώς αντέδρασαν οι αγορές
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2007 20:17
UPD:22:16

Σε μείωση των επιτοκίων της κατά 0,25%, στο 4,5%, προέβη σήμερα η Fed, η οποία παράλληλα δηλώνει έτοιμη να δράσει εκ νέου, αν χρειαστεί, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία και να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Υπενθυμίζεται ότι τα αμερικανικά επιτόκια είχαν μειωθεί τον περασμένο μήνα κατά 0,5%.

Στο συνοδευτικό κείμενο της απόφασης η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εκφράζει ανησυχίες για το ράλι των ενεργειακών τιμών και των τιμών των εμπορευμάτων, ενώ εκτιμά ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης ενδέχεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα, εξέλιξη η οποία αντανακλά τη διόρθωση στην αγορά στέγης.

Η κεντρική αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι λόγω του συνεχιζόμενου ράλι των πετρελαϊκών τιμών, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι παραμένουν και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Η Fed χαρακτηρίζει ισχυρή την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, ενώ διαπιστώνει μετριασμό της πίεσης στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το δολάριο υποχώρησε σε νέο ναδίρ έναντι του ευρώ στα 1,4504 http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/31/1432658.htm , ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, αφού υποχώρησαν ελαφρώς προσωρινά, έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%.

H τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύεται κατά 3,42 δολάρια διαμορφούμενη στα 93,81 δολάρια.

Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε πάνω από τα 800 δολάρια για πρώτη φορά από το 1980.

Σημειώνεται ότι η σημερινή απόφαση της Fed δεν ήταν ομόφωνη (εννέα ψήφοι υπέρ, μία κατά).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα